RSS

петък, 29 май 2015 г.

Тиквени кюфтенца с маслини и картофи


Необходими продукти :



  • 1 кг тиквички
  • връзка зелен лук
  • 2 картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г обезкостени черни или зелени маслини
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, скълцаният пресен лук, настърганите картофи, нарязаните маслини и пармезан .Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

четвъртък, 28 май 2015 г.

Papas noisettes - Картофени ноазети с пармезан




Необходими продукти : 



  • 500 гр. картофи
  • 250 мл. вода
  • 80 гр. масло
  • 120 гр. брашно
  • 50г настърган пармезан
  • 2 яйца
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • мазнина за пържене



Начин на приготвяне : 



Картофите се сваряват, обелват и пюрират. Оставят се настрана, докато поизстинат. Водата и маслото се слагат в тенджера да заврат. След завирането се изсипва брашното и се разбърква с дървена лъжица енергично, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда. Яйцата се добавят към тестото едно по едно, като след всяко се разбърква добре. Оставя се настрана да се охлади. След това се смесват картофеното пюре, пармезанът и тестото до пълна хомогенност. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Ноазетите се оформят лесно с мокри ръце, след което се пържат в повече мазнина или фритюрник. Поднасят се като гарнитура или само така, със сос по избор. Bon appétit


сряда, 27 май 2015 г.

Пиле "Al chilindrón"

Необходими продукти: 



  • 1 нарязано на порции пиле
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • 1-2 по-големи глави червен лук
  • 2-3 чушки - червени и зелени
  • 2-3 с.л доматено пюре 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2 белени и нарязани на ситно домата
  • 50 мл бяло вино 
  • 1-2 люти чушки 
  • сол, черен пипер на вкус
  • мазнина за запръжка 



Начин на приготвяне : 


Пилешкото месо се измива добре и се слага в голяма купа. Към него се добавят малко мазнина, бялото вино, доматеното пюре,червеният и черен пипер и сол на вкус. Разбърква се добре. В мазнина запържваме скълцаните глави лук и пресованите скилидки чесън. Разбърква се и се добавят нарязаните чушки + лютата, белените домати. Оставяме да се позапържи на слаб огън около 20 минути, след което добавяме пилешкото месо към сместа. Отново разбъркваме добре, доливаме около 150 мл вода или бульон и оставяме да къкри около още 30 минути. При сервиране поднасяме със скълцан пресен магданоз и люта чушка.

понеделник, 25 май 2015 г.

Йогурт сладкиш с ягоди, шоколад и бисквитки

Необходими продукти :


  • 350 г. чаени бисквити
  • 120 г. краве масло
  • кората на един лимон
  • 200 мл сметана за разбиване
  • 100г йогурт 
  • 150г ягоди
  • 250 г. извара
  • 200 г течен шоколад

Начин на приготвяне : 

Бисквитите се смилат с блендер и се смесват с разтопеното масло и настърганата кора лимон. Размесва се до получаването на хомогенна смес. Застила се подходящ съд с част от бисквитеното тесто. Сметаната се разбива много добре и се смесва с изварата и йогурта. Бисквитеният блат се покрива с получения крем и върху него се нареждат нарязаните ягодки. Отгоре се покрива с втори бисквитен блат, който се разточва леко с помощта на хартия за печене. Залива се с разтопен течен шоколад и се декорира с ягоди и част от ронливата бисквитена смес. Оставя се на хладно поне за час. 

четвъртък, 21 май 2015 г.

Кюфтета от тиквички и картофи

Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 1 глава лук
  • 3-4 картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г краве сирене
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук,настърганите картофи, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

сряда, 20 май 2015 г.

Мусака с тиквички и картофи

Необходими продукти: 



  • 2-3 тиквички
  • 500 г кайма
  • 500 кг картофи
  • 1-2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1-2 бр. домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • черен пипер и сол на вкус


За заливката:






  • 2 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 50мл бира
  • щипка сол
  • щипка захар




Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите моркови и домати и се оставя да поври 5-6 минути. 
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.Към тях се прибавят и нарязаните на кубчета тиквички. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко,бирата,щипка сол и захар. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и пресен чесън. 

Мини омлетчета с шпеков салам и пресен лук

Рецептата - тук


вторник, 19 май 2015 г.

Овчарска салата

Необходими продукти : 


  • 3-4 средно големи домата
  • 1 краставица
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 печени и обелени червени чушки
  • 150 гр. мариновани гъби
  • 150 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. сирене
  • 2 твърдо сварени яйца
  • маслини за украса
  • магданоз
  • олио или зехтин
  • оцет
  • сол

Начин на приготвяне :


Доматите се нарязват на кубчета, краставицата на четвъртинки, чушките на ситно, шунката на кубчета, лукът на ситно. Всичко се смесва. След това се прибавят гъбите и нарязан на ситно магданоз. Овкусява се с олио, оцет и сол. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.


понеделник, 18 май 2015 г.

Пикантни пресни картофки с бира и вино

 Необходими продукти : 




  • 1.5 кг пресни картофи
  • 1 ч.ч. бира
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 40 г масло
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 с.л. горчица
  • 3 с.л. соев сос
  • 4 скилидки чесън
  • пресен розмарин, копър
  • черен пипер, лют червен пипер, сол



Начин на приготвяне :


Картофките се остъргват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч.ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.

Шоколадова торта с ягоди, банани и шоко криспи

Необходими продукти за 3 блата: 



  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 200 г ягоди
  • 2 банана 
  • 500 мл течна сметана за разбиване
  • сироп от компот или захарен сироп 
  • 400г течен шоколад "Nutella" 
  • 50 г шоколадови криспи ( шоколадови дражета ) 

Начин на приготвяне : 





Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. След това се намазва с течния шоколад равномерно, покрива се с нарязания на колелца банан. По съшия начин се процедира и с останалите блатове. Последният блат се покрива с шоколад, върху който се разпределят шоколадовите криспи. Сметаната се разбива и с помощта на шприц се правят кантовете и бордюрите на тортата. Декорира се с ягодите. По желание ягодите може да се полеят с тънка струйка шоколад. Бон апети ! 






неделя, 17 май 2015 г.

Френска супа с гъби



Необходими продукти : 



  • 1 резен зеле
  • 2 бр. моркови
  • 2 бр. картофи
  • 300 г пресни гъби
  • олио
  • 2 бр. жълтъци
  • черен пипер, сол
  • малки охлювчета от паста
  • оцет



Начин на приготвяне : 


Зелето, морковите и картофите се настъргват, а гъбите се нарязват на филийки. Продуктите се запържват в олиото или масло. Посоляваме, заливаме с 3-4 чаши вода, след което оставяме да се свари хубаво. След като са се сварили хубаво картофите. морковите, гъбите и зелето се слагат малките охлювчета от паста и се вари още 5 минути. Накрая се подправя с жълтъците, оцет и черен пипер.

понеделник, 11 май 2015 г.

Свинско с маслени картофки на фурна

Необходими продукти : 



  • 600г свинско месо 
  • 1 кг картофи 
  • 100 г краве масло 
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус 
  • 50 мл бира и 2с.л олио
  • царевично брашно
  • соев сос по желание
  • 2-3 стръка пресен магданоз 



Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което към него се добавя бирата и олиото. Добре е да престои поне 1 час така. След това, месото се овалва в царевично брашно и се запържва в малко масло. Готовите парченца се нареждат в подходяща тава. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета. Запържват се останалата част от маслото. Добавят се към месото. По желание може да се добави малко соев сос. Всичко се разбърква добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност. Поднася се със стръкчета пресен магданоз - цял или скълцан.

събота, 9 май 2015 г.

Катми с шоколад


Необходими продукти :



  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • 1ч.ч кисело мляко
  • 1/2 кубче мая
  • 1 чаена чаша хладка вода
  • 1 с.л заквасена сметана
  • течен шоколад за намазване







Начин на приготвяне :  


 Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата (заедно с маята) и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа. Катмите се пекат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Готовите катми се намазват с шоколад, навиват се и се намазват с малко масълце.

Kartoffelbällchen - картофени бомбички с плънка

 Необходими продукти:


 


  • 200 грама картофи вече сварени и пюрирани
  • 100 грама брашно 
  • 2 чаени лъжички бакпулвер или сода за хляб
  • сол на вкус 
  • 2 супени лъжици пармезан/кашкавал
  • 3 филии шунка
  • олио или палмова мазнина
  • 3-4 тънки парченца шунка
  • За плънката може да използвате каквото желаете - според вкуса Ви

  

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват и се пюрират. Пюрето се слага в подходяща купа и се добавя сол, пармезан, бакпулвер и брашно. Омесва се добре, докато се получи меко, но еластично тесто. Ако тестото се получи прекалено меко,се добавя повече брашно. 
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и с кръгла формичка се изрязват 12 броя топки. Върху половината от топките се слага малко парче шунка и малко пармезан/кашкавал. С другата половина се покрива и се притиска по ръбовете. Пържи се в силно сгорещена мазнина до златисто.

петък, 8 май 2015 г.

Tortilla de carne - Тортия с месо

Необходими продукти :



  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г свинско месо - накълцано на ситно
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • кимион - щипка
  • олио и масло 



Начин на приготвяне :


Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер,кимион и наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът и запърженото свинско месо. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.

четвъртък, 7 май 2015 г.

Мариновани крехки пържоли на скара

Необходими продукти :




  •  1кг свински или пилешки пържоли
  • 10 г смлян черен пипер
  • 10 г млян кимион
  • сол на вкус
  • сокът от 1 лимон
  • 10г чесново брашно
  • 1/2 ч.л къри 
  • 2-3 с.л олио 
  • 50мл бира


Начин на приготвяне :
 



Месото се начуква леко, след което се слага в подходящ съд и се подправя със сол, кимион, черен пипер. Разбърква се, добавя се мазнината, лимоновият сок, чесновото брашно, бирата и  кърито. Отново се разбърква добре. Пържолките се оставят така за няколко часа ( 2-3ч.) в хладилник, след което се изпичат на предварително загрята скара до готовност или според вкуса Ви. Гарнират се с пържени или варени картофи, както и зелена салата.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...