RSS

понеделник, 24 август 2015 г.

Пълнени бомбички с лук

Необходими продукти : 

  • 2-3 големи глави лук 
  • 500г овкусена кайма
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 морков 
  • 100г гъби, нарязани на ситно
  • 50г топено сирене
  • 100г пилешко филе, нарязано на жулиени
  • 2-3с.л олио
  • 1 кисела краставичка 
  • сол на вкус
  • 200г бекон, нарязан на фино
  • 150г настърган кашкавал 
  • 30мл бира

Начин на приготвяне: 




Фурната се загравя на 200 градуса. Лукът се обелва, измива и нарязва на две, като за целта ни трябват по-големите части. Средата се нарязва на ситно и се запържва в олиото, добавя се настърганият морков, гъбите, пилешкото филе. Разбърква се. След това се прибавя топеното сирене, скълцаният магданоз и киселата краставичка. Подправя се със сол на вкус. Разбърква се и се оставя за 4-5 мин на слаб огън. Оставя се да се охлади. От каймата се оформят топки, които се разстилат. Слага се от готовата плънка и се завиват. Дооформят се, след което се "обличат" от двата края с изрязаните половини лук. Завиват се с бекон от всички страни и се подреждат в подмазнена тава ( йенски съд с капак ).Налива се бирата и 1/2 ч.ч вода. Пекат се във фурната около 40 минути, покрити с капак, след което капакът се маха, поръсва се обилно с кашкавал и се доопича още 10-на минути. Бон апети! 




сряда, 19 август 2015 г.

Фусилони Болонезе

Необходими продукти : 

  • 300г фусилони или фусили
  • 1 глава лук
  • 500г кайма
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2-3 по-меки домата
  • 4-5 с.л доматено пюре
  • 2-3 листа пресен босилек
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • щипка риган
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:

Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!

петък, 14 август 2015 г.

Бяло калцоне с чушки, царевица и прошуто







Необходими продукти :


за тестото: 

  • 500г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 50 мл светла бира
  • 1с.л заквасена сметана
  • 1ч.ч зехтин



за плънката :


  • 100г чеснова майонеза
  • 80г топено сирене
  • 1 прясна червена чушка
  • 100г прошуто ( колбас по избор, а може и пилешко филе)
  • риган и босилек на вкус
  • 100г настърган кашкавал
  • 50г сладка царевица 
  • масло за намазване



Начин на приготвяне: 


Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода. Към нея се прибавят захарта, солта, зехтинът, бирата и сметаната. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. От него излизат общо 3 пици. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Блатът се намазва добре от всички страни с чесновата майонеза. Поръсва се с риган и босилек на вкус. След това се добавя нарязаното на парченца топено сирене, скълцаната на ситно червена чушка, прошутото (или друг колбас, а може и пилешко филе). Поръсва се с царевичка и настърган предварително кашкавал. Завива се на две, като краищата на пицата се "запечатват". Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. След изваждането от фурната, калцонето се намазва с масълце или се напръсква със студена вода и се покрива.

четвъртък, 13 август 2015 г.

Пица Асорти с хрупкаво тесто



Необходими продукти :


  • за тестото: 500г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 50 мл светла бира
  • 1с.л заквасена сметана
  • 1ч.ч зехтин
















за плънка на пицата:


  • доматено пюре
  • риган, босилек, чубрица - на вкус
  • 60 гр сладка царевица
  • обезкостени зелени маслини
  • 100 гр пресни нарязани печурки
  • 1 прясна червена чушка
  • 100г прошуто
  • 100 гр луканков салам
  • 3-4 нарязани чери доматчета
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150гр настърган кашкавал




Начин на приготвяне:



Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода. Към нея се прибавят захарта, солта, зехтинът, бирата и сметаната. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - царевицата, луканковият салам, прошутото, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните печурки, чушката, чери доматките и кашкавалът. Поръсваме със скълцан пресен магданоз. Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !! :)

сряда, 12 август 2015 г.

Пълнени гнезденца от кайма



Необходими продукти :







  • 1кг свинска кайма
  • 1 глава лук
  • 200г скълцани пресни печурки
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 300г свинско месо, нарязано на много ситно
  • 2-3 кисели краставички
  • 60г топено сирене
  • 7-8 замразени картофени ноазети
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 150г настърган кашкавал
  • 7-8 парченца прошуто
  • 1 кенче от бира или безалкохолно



Начин на приготвяне:



Каймата се разделя на 5-6 равни топки. С помощта на кенчето, се притиска върху всяка от тях, така че каймата да обвие плътно кутийката. Изкарва се леко и се дооформя с ръце. Получените гнезденца подреждаме в подмазнена тавичка. Във всяко слагаме парченце топено сирене и нарязани на ситно кисели краставички. Плънката може да е по избор. Моята е следната: лукът се нарязва на ситно и запържва в малко мазнина. Към него се добавят скълцаните гъби и пресен магданоз. Разбърква се добре и се прибавят скълцаното на много ситно свинско месо и ноазетите. Подправя се на вкус със сол, черен пипер и кимион. Оставя се за 5-10 мин на слаб огън. След като сместа изстине, гнездата от кайма се пълнят с плънката. Запечатват се с парченца прошуто и се поръсват с кашкавал. Изпичат се на предварително загрята фурна на 180 градуса за час. Добър апетит! 

понеделник, 10 август 2015 г.

Ароматни шишчета с чери доматчета и наденица



Необходими продукти : 








  • 500г крехко свинско месо 
  • 1-2 главички лук
  • 1-2 пресни чушки 
  • подправки на вкус - сол, черен пипер, кимион, чубрица, соев сос
  • 2-3 супени лъжици олио 
  • 7-8 чери доматчета
  • 2-3 парченца сурова наденица
  • 30 мл бяло вино




Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на кубчета. Лукът и чушките се нарязват по-едро, така че да могат да се нанижат на шиш. Месото се слага в подходяща купа, добавят се и нарязаните зеленчуци, чери доматчетата и нарязаната на равни парченца наденица. Овкусява се с подправките на вкус, добавя се мазнината и виното. Разбърква се и се оставя така за час. След това месото се нарежда на шишовете, като между него се редуват лук, чери доматче, парче наденица и чушка. Могат да се изпекат както на скара, така и на барбекю.

събота, 8 август 2015 г.

Завити руладинки в сметанов сос

Необходими продукти : 

  • 6 броя пилешко филе
  • 6 слайса кашкавал ( нарязани на фино парченца)
  • 6 слайса шунка или прошуто (нарязани на фино) 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 200мл готварска сметана
  • 50г топено сирене
  • 50г крема сирене

Начин на приготвяне:

Филенцата се разстилат и овкусяват със сол, черен пипер и кимион на вкус. Слагат се върху слайс кашкавал и се навиват на руло. След това се увиват в слайс шунка и се забождат с клечка за зъби. Нареждат се в тава, върху хартия за печене, поръсват се с мъничко зехтин и се запичат. Може и да се изпържат, но в силно загрята и повече мазнина. Сметана се слага да заври, след което към нея се прибавя топеното сирене и се разбърква добре. Добавя се и крема сиренето и отново се разбърква до хомогенност. Оставя се да поври 10-на минути на слаб огън. Руладинките се поднасят гарнирани с получения сметанов сос.По желание може да се поръси със скълцани зелени подправки. Добър апетит.




вторник, 4 август 2015 г.

Миди Медитеранео - mejillones mediterraneos



Необходими продукти : 

  • 350г миди от консерва 
  • 1 глава лук 
  • 1 червена чушка
  • 2-3 парченца портокал
  • 100г зелени маслини с аншоа
  • зехтин за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30мл бяло вино 

Начин на приготвяне : 

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в малко зехтин. Към него се добавя нарязаната на ситно червена чушка, парченцата портокал и нарязаните маслини. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се разбърква. Добавят се мидите и отново се разбърква, след което се добавя бялото вино. Оставя се на слаб огън, под капак, за около 10-15 мин. Добър апетит. 







понеделник, 3 август 2015 г.

Фрито със зеленчуци и пилешко

Необходими продукти:







  • 350-400г картофи
  • 2 или 3 пилешки бутчета
  • 2 глави лук
  • 1 по-мек домат
  • 2 моркова
  • 7-8 печурки
  • 2 червени чушки
  • 100г грах
  • 2-3 стръка магданоз
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • 150 мл пилешки бульон
  • червен пипер
  • олио за пържене



Начин на приготвяне : 


Пилешките бутчета се измиват добре и запържват в по-дълбок тиган или тенджера. Оставят се настрана, докато се запържат и зеленчуците. В същата тенджера се запържват лукът, нарязан на по-едро, белените и нарязани на шайби моркови, грахът и целите гъбки. Добавят се нарязаните чушки и картофите - нарязани на кубчета. Разбърква се. След 5-6 минути се прибавя и нарязаният на ситно домат. Подправя се с червения пипер - на вкус. Сместа се оставя да се позапържи около 5-10 минути, като се разбърква от време на време. Непосредствено преди свалянето от котлона се добавят черен пипер на зърна и наситнен магданоз, посолява се на вкус. Ястието се разбърква добре и се прехвърля в подходяща тава. Добавя се и пилешкото. Залива се със 100 мл пилешки бульон и се запича в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 35-40 минути. Поднася се със скълцан пресен магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...