RSS

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Празена яхнийка със зеленчуци и кюфтенца

Необходими продукти : 





  • 3бр.праз 
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 червени чушки 
  • 1 морков
  • 500г овкусена кайма 
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 50мл сметана (безсолна)
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръка пресен копър
  • черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне: 


В купичка слагаме малко оцет, около 1 с.л, с помощта на който оформяме кюфтенцата. Запържваме кюфтенцата в тенджерка, след което ги нареждаме в тавичка(ако решите да готвите ястието във фурна) или отделяте в чиния. В същата тенджера запържваме в маслото нарязания на шайби праз, червения лук, настъргания морков и нарязаните на жулиени червени чушки. Разбъркваме и добавяме скълцания магданоз и копър ( по желание ). Киселото мляко се смесва с прясното мляко, сметаната и брашното. Разбърква се до смесването на съставките. Сместа се прибавя към зеленчуците, като се разбърква. Подравя се със сол и черен пипер на вкус. Добавят се отделените преди това кюфтенца. Оставя се да къкри на слаб огън около 10-15 минутки. ( Ако готвите във фурната, с получения леко сгъстен сос, се заливат кюфтенцата и се запичат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20-25 минути. Зависи от фурната и силата, с която пече.)

неделя, 29 ноември 2015 г.

Сочни пържолки с чеснови картофи и гъбен сос на фурна

Необходими продукти : 







  • 1-2 с.л олио
  • 500г картофи
  • 2 скилидки чесън
  • 4бр. вратни пържолки
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 2с.л брашно



за соса: 


  • 2 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 50мл сметана (безсолна)
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 250г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 обелен морков
  • 1-2 с.л соев сос (на вкус)
  • черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:


В тенджера се загрява олиото. Пържолките се овкусяват с кимион и черен пипер на вкус и се овалват в брашното. Запържват се и от двете страни за не повече от 1-2 минутки. Прехвърлят се в подходяща тавичка. В същата тенджера се запържват предварително обелените, измити и нарязани на кубчета картофи. Към тях се добавят нарязаните на филийки скилидки чесън. Разбъркват се от време на време, след което се изсипват при месото. В друг съд запържваме в маслото нарязания на шайби лук, морков и гъби. Разбъркваме. Подправяме със соев сос и черен пипер на вкус. Отново се разбърква. Добавя се скълцаният пресен магданоз. През това време, докато чакаме да се позапържат зеленчуците, смесваме киселото, прясното мляко, сметана и брашното. Разбъркваме до пълното смесване на съставките, след това с получената смес заливаме зеленчуците. Разбъркваме леко и сваляме от огъня. С този чудесен и ароматен сос заливаме пържолките и картофките. Печем в загрята на 200 градуса фурна за около 40-45 минути. Добър апетит! 

сряда, 25 ноември 2015 г.

Експресен стърган сандвич

Необходими продукти : 





  • 2-3 филийки хляб
  • 100г стърган кашкавал 
  • 50-60г стъргано сирене
  • 50-60г стърган колбас по избор
  • 30г масло за намазване
  • щипка шарена сол (по желание)
  • 1-2 яйца 



Начин на приготвяне: 






Филийките се намазват с маслото. Предварително настърганите продукти се смесват в купа. Чукват се яйцата и се разбърква добре. Сандвичите се намазват хубаво от всички страни и краища със сместа и се запичат в предварително загрята фурна до златиста коричка. Поръсват се със шарена сол. Поднасят се топли с чаша айрян или напитка по избор. Добър апетит ! 

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Маслена баница със сирене и газирана вода

Необходими продукти :








  • 500 г готови кори за баница
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 300 г сирене
  • 60 г масло
  • 250 мл газирана вода
  • 2с.л брашно




Начин на приготвяне : 



Вземат се по 2 от корите и се наръсват с разтопено масло и с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга в подмазнен съд. По същия начин се процедира с всички кори. Накрая се прави заливката за баницата - Разбиват се яйцата. Киселото мляко се смесва със содата. След като шупне, се прибавят разбитите яйца, газираната вода и брашното. Разбърква се до гладка консистенция. Баницата се разрязва на парченца, между чиито "фугички" поливаме със заливката и с останалото масло. Пече се в предварително загрята фурна около 30-35 минути - до златиста коричка. Поднася се с чаша боза или айрян. Да ви е сладко !

неделя, 22 ноември 2015 г.

Султан кебап със свинско, печурки и топено сирене

Необходими продукти : 







  • 8-10 броя фини кори за баница 
  • 500 гр свинско месо от врат
  • 2 глави лук
  • 150-200г пресни печурки
  • 1 шепа сладка царевица
  • 1 ч.ч.грах от консерва
  • 1 с. л. доматено пюре
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1ч.л смлян кимион
  • 30г масло 
  • 80г топено сирене 
  • 150-200г кашкавал 

За соса:
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл готварска сметана
  • 1-2 с.л брашно
  • 40 гр краве масло
  • сол на вкус
  • сокът от 1/2 лимон
  • черен пипер 






Начин на приготвяне: 


Лукът се наситнява и запържва в маслото. Към него се добавят нарязаните на ситно печурки. След като се позапържи се добавя свинското месо, нарязано предварително на много ситно. Разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и кимион. Оставя се да се позапържи, след което се прибавят грахът и царевицата. Най-накрая се слага и пюрето. Разбърква се добре и се сваля от котлона. Добре е сместа да изстине малко да я включим отново в употреба. След като това се случи, в подходяща купичка застиламе корите за баница ( по 2 броя), слагаме от плънката и парченце топено сирене и завиваме от всички страни. Обръщаме купичката и получената порцийка нареждаме в намаслена тава. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка. Кебапът се залива обилно с бешамелов сос, който се приготвя по следния начин: в подходящ по-дълбок съд се разтапя маслото, в което се запържва брашното - до златисто. След това сосът се разрежда с прясното мляко и готварската сметана. Подправя се със сол на вкус и лимонов сок. Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30-35 минути. Добър апетит! 

Вдъхновение за тази рецепта от тук и от фейсбук кулинарните шедьоври на доста кулинари :) 
Рецептата е изменена и представена от мен, по начин, който на нас ни допада и харесва !

сряда, 18 ноември 2015 г.

Домашно филе с пушен привкус

Необходими продукти : 





  • 1 кг свинско бонфиле
  • 500г морска сол 
  • 10 г брашно от чесън
  • 10г черен пипер
  • 10г млян кимион 
  • червен пипер на вкус
  • 10г пушен червен пипер
  • чубрица и риган на вкус
  • 1-2 щипки подправка за пържоли на KOTANYI 
  • връвчици за завързване 

Начин на приготвяне :




Месото се изчиства от мазнината и се подравнява. Парчетата месо се слагат в подходящ съд и се посоляват обилно с морската сол. Трябва да престоят така поне 24 часа, за да се изпече месото от солта. След това месото се накисва за 30 минути във вода и оцет, така че количеството да го покрие. Изплакват се и се овалват в предварително направената смес от подправки. Изтръскват се, за да падне ненужното. Правят се дупки във филето, през които се прекарват връвчици. Закачат се на проветриво място. След седмица или две, в зависимост от това как ги харесвате и от времето, са готови.

неделя, 15 ноември 2015 г.

Снежен човек от сирене


Празниците съвсем не са далеч, а със застудяването Коледният дух и атмосфера се засилват все повече и повече :) Затова от мен едно тематично предложение, експресно и лесно :) 

Необходими продукти : 






  • 1пакетче( 10г) черен пипер на зърна
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • млян черен пипер на вкус
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.ч. краве сирене
  • 400 гр.сирене крема
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:


Смесват се крема сиренето и 1/2 ч.ч. от настърганото краве сирене. Добавят се скълцаната ситно скилидка чесън, пипер и сол на вкус.Поставя се в хладилник най-малко за 30 минути. От тази доза се получават 6-8 снежни човека. Оформят се по 3 топки с различна големина за тялото на всеки снежен човек. Подреждат се една върху друга, като за по-голяма стабилност се използват клечки за зъби.Върхът на чушката се изрязва –за шапчица на снежния човек.От моркова се изрязва част, която се използва за носле и черен пипер на зърна за очичките и копчетата. От стръкчетата магданоз се използват само дръжките –за метличка.
Импровизирайте смело :) Празниците наближават!

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Панирани пържени филийки






Необходими продукти : 


  • 2 яйца
  • 50мл лимонада
  • 250г кисело мляко
  • 50мл прясно мляко 
  • щипка сол
  • щипка захар
  • щипка сода
  • 1 ч.ч. брашно 
  • стар хляб
  • повечко мазнина




Начин на приготвяне: 



Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясно мляко, като предварително содата се добавя към киселото мляко. Добавят се захарта, солта и лимонадата. Разбърква се добре, след което се прибавя брашното. Филийките се накисват в сместа и се изпържват в сгорещена мазнина.

Питка със сирене, масло и сметана



Необходими продукти :


 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 150г натрошено сирене
  • 2с.л заквасена сметана
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 




Начин на приготвяне : 


Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая. Добавя се сиренето и заквасената сметана.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено).Навива се на руло и се нарязва на парченца. Другият вариант е с намаслени ръце да се оформят топки от тестото, които подреждаме в намаслен йенски съд с капак. Така се процедира с всяка топка. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото и вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

вторник, 10 ноември 2015 г.

Пилешки кюфтета с кашкавал и топено сирене

Необходими продукти : 



  • 500г пилешко филе
  • 100г кашкавал 
  • 50-60г  топено сирене 
  • 200г майонеза 
  • галета или смлян корнфлейкс около 1 ч.ч.
  • черен пипер, кимион и сол на вкус

Начин на приготвяне:


Пилешкото филе се нарязва на малки парчета и се смила в блендер. Към него се прибавят настъргания кашкавал, топеното сирене,майонезата,малко галета, сол,кимион и черен пипер. Разбърква се хубаво и с намаслени ръце се оформят кюфтенца, които се пържат се в добре загрята мазнина, а може и върху хартия за печене във фурната.  Сервират се със сос по избор или гарнирани със салата.

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Бейби рулца "Стефани" с топено сирене и гъбен сос



Необходими продукти : 


  • 1 кг кайма 
  • 10г кимион
  • 10 черен пипер
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2 моркова
  • 2 яйца 
  • 80г топено сирене
  • 4-5 кисели краставички 
  • 2с.л олио 
  • 1-2 ч.ч. вода


за соса: 

  • 3 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 250г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус
  • бульон от печенето 


Начин на приготвяне:


Каймата се слага в по-голям съд и се омесва с подправките и скълцаният магданоз. Морковите се обелват и сваряват, заедно с двете яйца. Киселите краставички се нарязват на ситно, На ситно се нарязват и морковите и яйцата, след като се сварят. Топеното сирене се нарязва на равни части, с помощта на мокър нож.  Намаслява се подходяща тава. Върху дъска или намаслен плот се разстила част от каймата и се притиска добре, да заприлича на плескавица. По средата се слага плънката от кисели краставички, яйце, морков и топено сирене. Завива се с навлажнени ръце, като се притиска плътно, така че краищата да се запечатат. По същият начин се процедира и с останалата кайма. Ако остане плънка може да се добави към гъбения сос. 
Завитите бейби рулца се подреждат в тавичката и се долива водата. Слагат се в предварително загрява на 200 градуса фурна за 35-40 минути. Десет или петнадесет минути преди изкарването от фурната се изсипва част от бульона, отделен при печенето. Той ще ни потрябва при направата на соса. За целта : Гъбите се измиват, подсушават и нарязват на филийки. Запържват се в маслото, заедно със скълцания лук. Ако е останала плънка - добавя се и тя. Подправя се на вкус със сол и черен пипер, добавя се скълцаният копър. Разбърква се. След това в отделен съд се смесват бращното, киселото и прясното мляко. Към тази смес се изсипва бульонът от печеното. Разбърква се и на тънка струйка се добавя към гъбите. След като започне да се посгъстява ( до средна консистенция), рулцата се изваждат и се заливат със соса. Връщат се обратно във фурната за още около 10-12 минути. Сервират се топлички, гарнирани със гъбен сос. Добър апетит! 

Благодарности на : http://batimiti.blogspot.bg/ за чудесната идея ! 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...