RSS

събота, 28 май 2016 г.

Салата със зеле, моркови, лека майонеза и риба тон


Необходими продукти :


  • 400 г прясно зеле
  • 2-3 моркова
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 160 г консерва риба тон в зехтин
  • 200 г лека майонеза 
  • сок от лимон 
  • сол на вкус 



Начин на приготвяне: 

Зелето се почиства, измива и нарязва на тънки ивици. Слага се в подходяща купа. Морковите се обелват и настъргват. Прибавят се към зелето. Добавят се скълцаните копър и магданоз. Овкусява се със сол и лимонов сок на вкус. Разбърква се. Добавя се консервата риба тон, заедно със зехтина от консервата и майонезата. Разбърква се отново. Сервира се охладена. 


петък, 27 май 2016 г.

Торта с меден сироп и сметаново-фъстъчен крем


Необходими продукти : 

за блатовете:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч захар 
  • 1-2 пакетчета ванилия
  • 1-2 ч.ч брашно
  • 5 г бакпулвер


за тортата:

  • топъл меден сироп
  • 2 с.л фъстъчен крем 
  • 1 с.л течен шоколад
  • 300 мл сладкарска сметана
  • 2 банана, череши за декорация
  • 100 г пурички с пълнеж за декор
  • захаросани бели фъстъци - Снежинки


Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта.Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията. Добавя се към яйчната смес. Разбърква се с дървена лъжица, до получаването на гладка консистенция. Получената смес изсипваме във форма за торта и изпичаме на 180 градуса за 40 минути. Проверяваме блатовете с дървена клечица. Забождаме и ако излезе суха, значи блатовете ни са изпечени. Оставяме да изстинат. След което се разрязват на три равни части. От тях се оформя сърце, като изрезките от блата се запазват и натрошават на ситно. Първият блат се сиропира с меден сироп. Половината от сметаната се смесва с фъстъчения крем и течния шоколад. Разбива се добре. С този крем се намазва блатът. Добавят се нарязани банани и се поръсва с натрошения блат. Внимателно върху блата се слага вторият. Процедира се по същия начин и с трите блата. Последният блат се намазва с крема. С него и помощта на шпатула се измазват краищата на тортата. По тях нареждаме пуричките. Останалата част от сметаната се разбива и се украсява тортата отгоре и отдолу с помощта на шприц. Декорираме с черешите и захаросаните фъстъци. Декорът на тортата може да направите по ваш вкус. Оставя се на хладно да стегне. Изключително фин и плътен вкус. Добър апетит!

сряда, 25 май 2016 г.

Тиквени кюфтенца с картоф



Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 2 картофа
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • връзка зелен лук
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър
  • 3-4 скилидки чесън
  • 100 г брашно 
  • 100 г царевично брашно 



Начин на приготвяне : 



Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер на вкус. Добавят се и яйцата, киселото мляко, скълцаният пресен лук, връзката копър, настърганите картофи и сирене.Скилидките чесън се пресоват и добавят към сместа. Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя царевичното и обикновеното брашно. Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио. Готовите кюфтета отцеждаме върху кухненска хартия и сервираме топли. По желание може да се гарнират с млечен сос. Добър апетит!

понеделник, 23 май 2016 г.

Фрикасе с кюфтенца и печени чушки




Необходими продукти : 


  • 3-4 броя печени и белени червени чушки 
  • 500 г овкусена кайма
  • масло за запръжка
  • 2 жълтъка 
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко  
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • лимонов сок на вкус 





Начин на приготвяне: 


От каймата се оформят малки кюфтенца, които се сваряват, а бульонът се отделя. Отцеждат се и се оставят настрана. В маслото се запържват нарязаните на ивички червени чушки. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се. След това чушките се изваждат и отцеждат. В същото масло се запържва брашното. Жълтъците се разбиват предварително с киселото и прясното мляко. Към тях се добавя бульонът от варенето. Разбърква се добре и се изсипва към запърженото брашно. Бърка се с телена бъркалка, за да се получи хубав и гладък сос. Доварява се до желаната гъстота, като разбъркването продължава. Накрая се добавят кюфтенцата и чушките. Разбърква се и се сваля от котлона. Сервира се топло със скълцан пресен магданоз и лимонов сок на вкус. Добър апетит!

петък, 20 май 2016 г.

Салата айсберг с краставици

Най-обикновена салата айсберг с краставици и тук-там по някое морковено цветче за цвят и маслинки! Разбира се, няколко стръка пресен копър, обожавам го на салати !








Маслени картофи с кюфтенца на фурна


Необходими продукти :



  • 1 кг пресни картофки
  • 500 г овкусена кайма
  • 60 г масло 
  • 3-4 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:



Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. След като наредим картофките, оформяме кюфтенцата и ги подреждаме между тях. Помежду тях добавяме целите скилидки чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват червеният пипер, скълцаните копър и магданоз.С получената запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.




четвъртък, 19 май 2016 г.

Гофрети със сладко от смокини


Необходими продукти :


  • 2 ч.ч. брашно 
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 1-2 пакетчета ванилия
  • 125 г масло 
  • 2-3 яйца 
  • 1/2 ч.ч захар 
  • 200 мл прясно мляко 
  • щипка сол 



Начин на приготвяне: 


Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Добавя се маслото като разбиването продължава. Маслото трябва да е размекнато. След това се прибавя прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи хубава и плътна смес. Изпичаме гофретите в загрят и намаслен гофретник. Поднасяме със сладко от смокини. Добър апетит! 

Редени картофки с масло и подправки

Необходими продукти : 



  • 1 кг пресни картофки
  • 60 г масло 
  • 3-4 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус 



Начин на приготвяне:


Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. Аз използвах елипсовидна йенска тава. След като наредим картофките подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват нарязаните скилидки чесън, скълцаните копър и магданоз. Добавя се червеният пипер и се разбърква. С получената чеснова запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.

сряда, 18 май 2016 г.

Маслена пита с маслини и топено сирене



Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол 
  • 60 г разтопено масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 2 яйца 
  • 200 мл топла вода или мляко 
  • 100 г натурално топено сирене
  • обезкостени маслини 
  • жълтък за намазване 
  • семена по избор за поръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото и маслото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага топено сирене и цели маслини, Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено!

вторник, 17 май 2016 г.

Люта пилешка супа



Необходими продукти :


  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 ч.ч доматен сок 
  • 1-2 средни по големина картофа
  • 1 шепа фиде 
  • 1-2 люти чушки 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4-5 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръкчета керевиз



за застройката : 


  • 2 жълтъка
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л брашно


Начин на приготвяне : 

Пилешките бутчета се измиват добре и се нарязват. В голяма тенджера се слагат около 2-2.5 литра вода и една, две щипки сол. Добавят се парчетата пилешко и се оставя да ври, като се отстранява пяната по време на варенето. След това ако е необходимо бульонът се прецежда, а месото се обезкостява. Връща се на котлона. Лукът, морковът и картофите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към врящия бульон. Прибавят се нарязаните люти чушки. Разбърква се, след което се добавя и доматеният сок. Опитва се на вкус и ако е необходимо се подправя с още сол. Добавя се и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. Добавя се шепа фиде 5 минути преди да се свали от котлона, след което супичката се подправя с накъсаните магданоз и керевиз. След като поизстине малко, се прави застройката. Яйцата се разбиват с киселото мляко и брашното. Към тях се прибавя 1 черпак със супа и се разбърква добре. Застройката се връща на тънка струйка в тенджерата, като се разбърква постоянно. Сервира се топла, поръсена със стрити люти чушки и пресен магданоз. Добър апетит!





понеделник, 16 май 2016 г.

Задушени зеленчуци с масло и прясна мащерка

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук 
  • 4-5 небелени скилидки чесън
  • 500 г ситни пресни картофки
  • 3-4 стръкчета прясна мащерка
  • 1-2 броя моркови
  • 150 г гъби печурки 
  • 1-2 стръка джоджен 
  • 1-2 с.л краве масло
  • черен пипер на вкус 
  • сол на вкус

Начин на приготвяне: 




Обелваме, измиваме, подсушаваме и наситняваме лука. В тиган с капак разтапяме маслото. След като се сгорещи добавяме лука. Разбъркваме. След това към него се слагат и измитите пресни картофки - направо цели, ако са по-ситни и с люспичките, Морковите се обелват и нарязват на кръгчета. Добавят се. Към сместа прибавяме и нарязаните на филийки пресни печурки. Добавяме чесъна - цели скилидки, небелени. Разбъркваме. Овкусяваме със сол, черен пипер на вкус и добавяме стрита прясна мащерка. Слагаме 1-2 стръка пресен джоджен и задушаваме зеленчуците до готовност. Добър апетит! 

вторник, 10 май 2016 г.

Пилешка яхния с пресни картофки


Необходими продукти : 




  • 1 глава лук 
  • 1-2 по-меки домата
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 500 г  пресни картофи
  • 500-600 г пилешко месо
  • 3 с.л доматено пюре 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 листенца керевиз или магданоз
  • около 1 литър вода
  • 2-3 с.л олио за запръжка


Начин на приготвяне: 


Лукът се обелва, измива и наситнява. Запържва се в олиото. Към него се добавят  нарязаната чушка, наситнените домати и морков. Разбърква се. Добавя се нарязаното на парченца месо. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към сместа. Ако се по-ситни, може да се сложат цели. Отново се разбърква добре. Към яхнията се добавят доматеното пюре и подправките. След това се налива водата и се оставя да къкри на слаб огън около 40-45 минути. Непосредствено преди свалянето от котлона, се изваждат 3-4 вече сварени картофа и се намачкват с помощта на вилица. Добавя се малко от сосчето и се връща обратно в яхнията, като се разбърква добре, за да се сгъсти. Подправя се със скълцания пресен копър и листенца керевиз или магданоз. По желание може да сервирате с люта чушка. Добър апетит! 



неделя, 8 май 2016 г.

Копривена чорба




Необходими продукти : 



  • 2-3 шепи прясна коприва
  • 1 връзка пресен лук 
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • 1 стрък керевиз 
  • 1/2 с.л червен пипер
  • 1 по-мек домат 
  • 1 морков 
  • 2 с.л ориз 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 с,л олио 



Начин на приготвяне: 



Копривата се измива и попарва. След това се прецежда и след като изстине се нарязва на ситно. Изсипва се в тенджера с чиста вода и се слага да заври. Добавят се червен пипер, нарязаният на ситно домат, морков, скълцан лук, джоджен и керевиз. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Добавят  се олиото и оризът. Оставя се да ври на слаб огън, докато зеленчуците и оризът се сварят. Сервира се гореща, с натрошено сирене по желание и люти чушки ! Да ви е сладко!





събота, 7 май 2016 г.

Бутер фунийки със спанак и крема

Необходими продукти :


  • 450 г бутер тесто 
  • 125 г крема сирене 
  • 100 г меко сирене тип "Дунавия"
  • 1-2 шепи пресен спанак 
  • 1-2 стръка пресен лук 
  • щипка риган 
  • форми за фунийки 



Начин на приготвяне:


От бутер тестото се изрязват лентички, по ширина. Увиват се около формите, така че да се получи хубава и плътна фунийка. Готовите фунийки нареждаме върху застлана с хартия за печене тава и изпичаме на 200 градуса до златисто. След изпичането е добре да оставим фунийките да поизстинат. След това внимателни премахваме металните формички. Смесваме в подходяща купичка крема сиренето, мекото сирене, бланширания и нарязан предварително спанак и скълцаният пресен лук. Добавяме ригана и разбъркваме добре докато се смесят всички съставки. С полученият солен крем напълваме вече изстиналите фунийки. Фунийките могат да се съхранят в хладилник, покрити със стреч фолио, ако няма да се консумират веднага. Добър апетит! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...