RSS

събота, 30 юли 2016 г.

Хлебно ветрило със сметана, бекон и ементал


Необходими продукти : 



  • 1 нарязан на половини хляб
  • 100 г масло или маргарин
  • 1-2 домата 
  • 1-2 пресни чушки
  • 200 г бекон 
  • 150 г сирене ементал
  • 3 яйца 
  • 100 мл готварска сметана
  • 1-2 листенца пресен риган
  • 1-2 стръка пресен босилек или магданоз






Начин на приготвяне  :


Филийките хляб се нареждат ветрилообразно във форма за кекс. Маслото се разтапя и се смесва със скълцаните пресни подправки. Разбърква се и се разпределя върху хляба. Помежду филийките се нареждат нарязани доматчета, чушка, бекон, нарязан на фино и слайсове ементал.  Разбиват се яйцата, смесени със сметаната. Подправя със сол на вкус и също се разпределя върху хляба. Запича се до готовност. Добър апетит! 



петък, 29 юли 2016 г.

Леден ментов таратор

Необходими продукти : 


  • 800 г студено кисело мляко 
  • 1-2 пресни краставици 
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 скилидки чесън 
  • сол на вкус 
  • 1-2 с.л зехтин 
  • 10 кубчета лед
  • 4-5 стръка прясна мента 



Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбива добре и се изсипва в подходящ съд. Към него се добавят краставиците, настъргани на ренде, скълцаните копър, чесън и мента. Разбърква се. Подправя се на вкус със сол и зехтин. Разбърква се отново и се изстудява. При сервиране се поднася с кубчета лед. Добър апетит!

четвъртък, 28 юли 2016 г.

Хлебно ветрило


Необходими продукти : 



  • 1 нарязан на половини хляб
  • 100 г масло или маргарин
  • 1-2 домата 
  • колбаси по избор
  • 150 г настърган кашкавал
  • 3 яйца 
  • 100 мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • шарена сол или самардала на вкус 
  • 1-2 стръка пресен босилек или магданоз



Начин на приготвяне  :


Филийките хляб се намазват с маслото и се нареждат ветрилообразно във форма за кекс. Помежду филийките се нареждат нарязани доматчета и колбас (шунка, кренвирш, луканка). Разбиват се яйцата, смесени с киселото и прясното мляко. Сместа се подправя със сол на вкус и с нея се залива хлябът. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича до готовност. След изпичането се поръсва със скълцан пресен босилек или магданоз и се поръсва с шарена сол или самардала. Добър апетит! 

четвъртък, 21 юли 2016 г.

Винена яхния с пилешко и зеленчуци


Необходими продукти :


  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 2-3 меки домата 
  • 1 морков 
  • 100 г грах 
  • 1-2 чушки 
  • 4-5 картофа 
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 1 ч.ч червено вино 
  • 1 ч.л червен пипер
  • 1-2 дафинови листа
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне: 

Пилешките бутчета се измиват добре и се сваряват. Бульонът им се 
припенва и оставя встрани. В тенджера се запържват нарязаните на ситно лук, морков и домати. Разбърква се. Пилешкото месо се обезкостява , накъсва се и се добавя към сместа.  Добавяме нарязаните чушки, граха и картофите, нарязани на кубчета. Подправяме със скълцаните пресни подправки, червения, черния пипер и сол на вкус. Прибавяме накрая дафиновия лист и скилидките чесън - цели. Разбъркваме, наливаме виното и разреждаме с малка част от бульона. Оставяме да къкри на слаб огън до готовност. По желание, при сервиране яхнията може да бъде поднесена със сварен ориз. Добър апетит! 

Салата "Вигна" с картофи, шунка и дресинг


Необходими продукти : 


  • 150 г аспержов боб
  • 500 г сварени картофи 
  • 200 г нарязана шунка 
  • 1 краставица 
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз 
  • 1-2 пресни чушки 
  • 150 г настърган кашкавал
  • сол, зехтин, лимон на вкус

за дресинга:

  • 1 с.л лека майонеза
  • 2 с.л кетчуп
  • 1 ч.л лимонов сок




Начин на приготвяне:

Аспержовият боб се почиства и сварява. Измива се със студена вода и се подсушава. Нарязва се на парченца. Слага се в подходяща за салата купа или в две по-малки, както е на снимките. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Добавят се към боба. Посолява се леко. След това се прибавят нарязаните на ситни кубчета краставица и шунка. Добавя се и чушката, нарязана на ивички. Подправя се със скълцаните пресни подправки и сол, зехтин и лимонов сок на вкус. Най-отгоре се настъргва кашкавалът. Салатата се декорира с дресинг, направен от майонезата, кетчупа и лимоновия сок. Продуктите се смесват и разбъркват до хомогенност. С получената смес гарнираме салатата. Украсете с маслини. Добре е да престои поне 30 минути в хладилник. Добър апетит! 

сряда, 20 юли 2016 г.

Пикантни спагети с кайма, бекон и топено сирене

Необходими продукти за 2 порции: 


  • 250 г спагети 
  • 1 глава лук 
  • 70 г топено сирене
  • 1 с.л заквасена сметана
  • 150 г кайма 
  • 150 г бекон 
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 1-2 леко люти чушки
  • 1-2 листенца пресен босилек 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1-2 листенца пресен риган 
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за запръжка 

Начин на приготвяне: 


Спагетите се сваряват в подсолена вода, прецеждат се през гевгир и се измиват със студена вода. Отцеждат се и се оставят встрани. В тенджера или по-дълбок тиган запържваме в малко зехтин лука, нарязан на ситно и чушките, нарязана на лентички. Към тях прибавяме скълцаните скилидки чесън, беконът и каймата, накъсана на малки парченца. Разбъркваме. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Добавяме скълцаните на ситно пресни подправки - риган, босилек и магданоз. Разбъркваме отново и оставяме да къкри на слаб огън за десетина минути. След това добавяме топеното сирене и непосредствено преди да свалим от котлона добавяме заквасената сметана. Изсипваме спагетите в полученият сос и разбъркваме. Сервираме топли ! Добър апетит! 



четвъртък, 14 юли 2016 г.

Доматена салата с босилек и маслини


Необходими продукти : 


  • 3-4 броя домати 
  • 2-3 листа пресен босилек 
  • 1-2 стръкчета магданоз
  • 1-2 краставици (по желание)
  • 1 глава стар лук 
  • зехтин и сол на вкус
  • 150 г сирене тип "Дунавия"
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне: 

Доматите се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Слагат се в подходяща чиния или купа. Към тях се добавя скълцаният лук. Листата босилек се накъсват на ситно и се добавят към доматите. Добавят се наситнен магданоз и нарязана краставица. Зеленчуците се подправят със зехтин и сол на вкус. Разбърква се. Отстрани салатата се декорира с топченца, оформени от сирене и с маслини. Добър апетит!



четвъртък, 7 юли 2016 г.

Миш-маш


Необходими продукти :



  • 2 глави лук
  • 3-4 чушки
  • 1 настърган морков
  • 2-3 по-меки домата 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 100 г сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за пържене
  • 2-3 броя яйца 



Начин на приготвяне : 

Лукът се запържва в малко сгорещено олио, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Подправя се със червения, черния пипер и сол на вкус. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. По желание може да добавите колбас. Оставя се на слаб огън за 15-20 минути. След това се добавят яйцата и част от сиренето. Разбърква се енергично и по-продължително, около 3-4 минути. Миш-машът се сервира топъл, поръсен с настъргано сирене и  скълцан пресен магданоз. Добър апетит!




сряда, 6 юли 2016 г.

Пълнена печена скумрия на фурна




Необходими продукти : 

  • 2-3 броя риба скумрия 
  • 1 глава лилав лук 
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1-2 листенца босилек
  • 1-2 стръка пресен лук 
  • прясно смлян черен пипер
  • подправки за риба по избор
  • зехтин за поръсване
  • 1 лимон 
  • 1 домат 
  • 1 чушка 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства много добре и се измива. Подсушава се. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Всяка скумрия се пълни с нарязан на ситно зелен лук, шайби лилав лук, резени домат, чушка и лимон. Подрежда се в подходящо за печене плато или тава. Полива се със зехтин и се поръсва със скълцан пресен магданоз и листенца босилек. Може да използвате други подправки за риба по избор. Рибата се изпича в предварително загрята фурна, на 200 градуса около 30-40 минути. По време на печенето може да се извади един-два пъти и да се поръси с прясно изцеден лимонов сок. Сервира се топла с гарнитура по избор - картофена салата, зеле и моркови и др. Добър апетит! 


вторник, 5 юли 2016 г.

Пилешки дробчета по селски


Необходими продукти : 


  • 500 г пилешки дробчета
  • 2 глави лук 
  • 2-3 по-меки домата 
  • 2 чушки 
  • 1 морков 
  • 30 мл вино 
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • 1-2 листа дафинов лист 
  • 1-2 зрънца бахар 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка
  • 2-3 с.л брашно 


Начин на приготвяне: 


Дробчетата се измиват и почистват. Накисват се в малко винен оцет, вода и сол за поне 30 минути. По този начин стават крехки и не пръскат при запържване. След това се изплакват, подсушават се и се нарязват на по-малки парченца. Набрашняват се и се запържват добре в малко олио. След това се изваждат и прецеждат върху кухненско руло. В друг, по-дълбок съд, запържваме нарязан на полумесеци лук. След него добавяме настърган морков, разбъркваме и слагаме нарязаните на ситно домати и чушки. Подправяме със червен, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме. Добавяме виното, дафиновия лист и зрънцата бахар. Прибавяме накрая дробчетата и оставяме да къкри на слаб огън, под капак. По този начин дробчетата остават цели. След готовност, сервираме топли, поръсени със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

петък, 1 юли 2016 г.

Яхния с пилешки крилца, грах и картофи


Необходими продукти  :


  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 по-мек домат 
  • 500 г картофи 
  • 500 г пилешки крилца 
  • 50 мл тъмна бира 
  • 1-2 ч.л червен пипер 
  • сол, черен пипер на вкус 
  • 3-4 стръка пресен копър и магданоз
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 400 г млечен грах от консерва 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио, заедно с обеления и настърган морков. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се. Крилцата се почистват, измиват и нарязват на порции. Добавят се към ястието. Разбърква се отново. След като се запържи всичко се добавя и наситненият домат и скилидките чесън. Накрая прибавяме граха. Ястието се овкусява със сол, червен и черен пипер на вкус. Добавяме бирата и малко вода. Оставяме да ври на слаб огън до готовност. Преди да махнем от котлона, поръсваме със скълцан пресен копър и магданоз. Добър апетит! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...