RSS

петък, 6 март 2015 г.

Винен кебап със свинско месо

Необходими продукти :  


  • 800 г свинско месо
  • 2 глави лук
  • 2 стръка праз
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 с.л. брашно
  • 5 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • кимион на вкус
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус



За гарнитура:


  • 1 ч.ч. ориз
  • 3 ч.ч. вода
  • 1 с.л. масло


Начин на приготвяне : 



Свинското месо се нарязва на хапки, лукът на полумесеци, а празът - на колелца. Месото и лукът се задушават до омекване. След това се добавя 1ч.ч вода и варенето продължава до полуомекване на месото. Прибавят се червеното вино, брашното, размито в доматеното пюре и подправките. Ястието се вари до готовност, като от време на време се разбърква. Сервира се с гарнитура от ориз, сварен в подсолена вода - до пълна готовност и овкусен с масло.Ястието се сервира горещо, поръсено със ситно нарязан магданоз.

четвъртък, 5 март 2015 г.

Кокоски с шоколад

Необходими продукти :






  • 300г кокосови стърготини
  • 10г ванилова захар
  • 4 средни по големина яйца 
  • 1 с.л течен мед
  • 2 с.л течен шоколад



Начин на приготвяне:


Яйцата се чукват в голяма купа, след което се разбъркват леко. Добавят се кокосовите стърготини, ваниловата захар и медът. Всичко се разбърква до хомогенност. От получената смес оформяме еднакви по големина топченца, които печем на 180 градуса около 12-14 минути ( докато порозовеят ) върху застлана с хартия за печене тавичка. Течният шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова, изсипва се във фуния и вече поизстиналите кокоски се декорират. 

понеделник, 2 март 2015 г.

Арменски сладки

Необходими продукти:


  • 1/2ч.ч масло 
  • 1/2 ч.ч. олио 
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 малка щипка сол
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 200 г орехови ядки
  • 150 г локум

За овалване:


  • 150 г пудра захар
  • ванилия

Начин на приготвяне : 



Водата, олиото и маслото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180 С, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.

събота, 21 февруари 2015 г.

Сос "Тартар" - Salsa Tártara

Необходими продукти : 




  • 200г майонеза
  • 1ч.л горчица
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1 глава стар лук
  • черен пипер на вкус
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 2-3 кисели краставички
  • 3 с.л марината от краставичките
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 1 скилидка чесън за аромат



Начин на приготвяне: 


Лукът се наситнява или настъргва на ренде, киселите краставички се нарязват на много ситно или се смилат с блендер. Смесват се с киселото мляко, майонезата и горчицата. Магданозът и копърът се скълцват на ситно и заедно с подправките и пресованата скилидка чесън се добавят към соса.Добавя се и маринатата от краставичките и се разбърква добре, до получаването на хомогенна смес. Сосчето е подходящо за риба, паста, месо и зеленчуци, както и за различни видове пици.


* Оригиналният сос се прави със сварени яйца, но този е една по-лека вариация ;)

вторник, 17 февруари 2015 г.

Мераклийска месеница

Необходими продукти :

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 3 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 1 кубче мая за хляб, разтворена в хладка вода
  • по 1 щипка сол и захар
  • мазнина за разточване ( масло, олио, мас.. )


За плънката:

  • сирене или кайма
За поръсване:
  • чубрица или микс от семена 




Начин на приготвяне: 

В дълбок съд се изсипва брашното и се прави кладенче в средата. Отделно се разбиват 2 яйца и от третото яйце се взeма само белтъкът, а жълтъкът се оставя за намазване на месеницата. Слага се киселото мляко и разтворената мая. Разбива се до получаване на еднородна смес. Добавя се солта и захарта. Сместа се изсипва в кладенчето и се замесва средно меко тесто. Не се чака да втаса. Разрязва се на равни топки. При разточването се използва мазнина, а не брашно. След това се разточват. По средата на всяка разточена топчица се слага малко сирене или кайма. Кората се завива на руло и се усуква, така че да се получи охлювче. Всички топчици се правят по този начин. Месеницата се нарежда в намазнена тава и по желание се намазва допълнително с масло и разбит жълтък. Оставя се да втаса. Втасването ще е много по-бързо. Печем в предварително загрята фурна до златиста коричка ( около 35-40 мин на 180 градуса)

Кръстих месеницата така, защото я месих с огромен мерак и жаление, с каквито направих и снимките към рецептата  :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...