skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 2 глави лук
- 2-3 чушки - зелена и червена
- 2 по-меки домата
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 125мл готварска сметана
- 100-150г бяло месо
- 3-4 слайса прошуто
- 100г сирене
- 1 морков
- 1 щипка захар
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в сгорещеното масло, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Добавя се щипка захар. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. Оставя се на слаб огън за 10-15 мин, след което се слагат накъсаното пилешко месо и прошутото. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Слагат се сиренето и яйцата. Бърка се енергично и внимателно. Накрая към сместа се изсипва сметаната и се оставя да къкри около 10 минутки на слаб огън. Подправя се със скълцан пресен магданоз.
Необходими продукти :
- 2-3 тиквички
- 3с.л мазнина - зехтин или олио
- прясно изцеден сок от лимон
- 50 мл бира
- сол на вкус
- 10 г брашно от чесън
- 2-3 стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на тънки филийки. Осоляват се. Слагат се в подходящ по-голям съд и към тях се добавят мазнината, сокът от лимон, бирата и чесънът на прах. Разбърква се внимателно и се оставя да престоят така поне 30 минути. След това се изпичат на грил тиган или скара. Поднасят се със скълцан пресен копър и млечен сос по желание.
Необходими продукти :
за блата:
- 4 яйца
- 300г кристална захар
- 350-400г брашно
- 4 с.л вода
- 10г ванилена захар
за тортата:
- 250 мл сметана за разбиване
- захарен сироп или от компот
- 1 консерва "Dulce de leche"
- натрошен на ситно блат
- 100г смлени орехи
- 50г настърган шоколад
- настъргана коричка от лимон
Начин на приготвяне :
Яйцата, захарта, ванилената захар и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Сместа се изсипва в правоъгълна форма или тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 мин. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Готовият вече блат се нарязва на 2 равни части. Подходящ поднос или чиния се покрива с половината от него. Сиропира се със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Намазва се с предварително направения карамелен крем : сметаната се разбива до много гъсто и се смесва с консервата дулсе де лече, разбърква се с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Слага се втората част от блата, след което се разрязва на правоъгълни равни части - да се оформят пастички. По желание и тя може да се сиропира. Останалата част от крема се разпределя равномерно по всички краища и върху блата. Поръсва се с смлени орехи, натрошен блат, настърган шоколад и коричка от лимон за разкош. Бон апети!
Необходими продукти :
- 200г макарони Penne Rigate
- 20 мл течна сметана
- 2-3 с.л сладка царевица
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 150г скариди - белени
- 100г сварен и нарязан октопод
- 3-4 рулца от раци
- миди от консерва
- 2 стръкчета копър
- 2 стръкчета магданоз
- сок от 1 лимон
- зехтин за запръжка
- 20мл бяло вино
Начин на приготвяне :
Пастата се сварява в подсолена вода и изцежда през гевгир. Оставя се настрана. В подходящ, по-дълбок съд се запържва в зехтин скълцаният лук и чушки. Разбърква се. След това се добавят морските дарове - нарязаният октопод, скариди, нарязаните на колелца рулца от раци и мидите. Разбърква се отново, след което се добавят сладката царевица, сметаната, виното и скълцаните копър и магданоз. Оставя се да къкри на слаб огън около 20-30 минути. Пастата се сервира гарнирана с готовите морски дарове и прясно изцеден сок от лимон. Добър апетит !!!