RSS

понеделник, 13 юли 2015 г.

Гъби в сос от топено сирене, ананас и карамелизиран лук

Необходими продукти : 



  • 200г гъби печурки
  • 1 морков
  • 3 глави лук
  • 1 с.л захар
  • 1 с.л балсамов оцет - светъл 
  • 30г масло
  • 180г топено сирене
  • 30 мл бяло вино 
  • 3-4 шайби ананас от консерва
  • 2-3 с.л от сока на ананаса 
  • 2 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:




Лукът се нарязва на тънки филийки и се разделя на полумесеци. Маслото се загрява в тиган и лукът се запържва е него - до златисто, след което се добавя захарта и се  разбърква. Щом започне да се карамелизира, се добавя балсамовият оцет, бялото вино и се оставя течността да се редуцира. В друг съд се запържват морковите и гъбите. Към тях се добавя топеното сирене и се разбърква. Разрежда се с малко от сока на ананаса. Подправя се с подправките според вкуса ви. Оставя се така на слаб огън за около 10-15 минути. Накрая към сместа се добавят карамелизираният лук и нарязаните парченца ананас. Разбърква се и след 5 мин се сваля от огъня. Сервира се топло, поднесено с пресни зелени подправки по избор. 

петък, 10 юли 2015 г.

Цвете от кренвирш и яйце

Необходими продукти  :






  • 2-3 кренвирша
  • 2-3 яйца
  • 1 с.л масло
  • сол и черен пипер на вкус 
  • клечки за зъби


Начин на приготвяне 


Кренвиршите се обелват и се разрязват по дължина, всяка от които се нарязва напречно на равни разстояния - почти до края. Свива се във формата на кръг и се захваща с клечка за зъби. Запържва се, като в средата се чуква или цяло, или разбито яйце - както желаете. За да не остане яйцето сурово ( ако сложите цяло), се полива няколко пъти със сгорещеното масло отгоре. Подправя се според вкуса със сол и черен пипер. Декорирайте на воля и поднесете :) 

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Къпинов леден йогурт с карамел

Необходими продукти :



  • 300г къпини 
  • 250г пълномаслено кисело мляко (йогурт - натурален)
  • 150г заквасена сметана
  • 2 с.л кафява захар
  • топинг карамел 
  • други плодове ( по желание) 

Начин на приготвяне : 


Къпините се изчистват и измиват. Пасират се. Заквасената сметана се прибавя към киселото мляко, заедно със захарта. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Към нея се прибавят пасираните къпини и се разбърква. По желание може да се добавят и други плодове. Аз използвах една нектарина. Изсипва се в подходяща кутийка с капак и се покрива с топинг карамел. Оставя се да се замрази. Топингът е по вкус и избор, може да се сложи и след като десертът бъде разсипан в купички. 

вторник, 7 юли 2015 г.

Тиквени кюфтенца с моркови и картоф



Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 3 моркова
  • 2  картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г краве сирене
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганите картофи и моркови, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

понеделник, 6 юли 2015 г.

Мини брускетки с моцарела и салами

Необходими продукти : 





  • 2-3 филийки хляб
  • 125г нарязана моцарела
  • 100г салами или друг вид колбас
  • зехтин за поръсване
  • сол и подправки на вкус
  • пресен босилек или магданоз


Начин на приготвяне: 






С помощта на по-малък ринг от филийките хляб се изрязват кръгчета. Препичат се добре и от двете страни на плоска скара или тиган. Върху всяка брускетка се слага изрязано кръгче салами, моцарела, салами и се завършва с брускетка. Поръсват се със скълцан босилек или магданоз, зехтин или подправки по избор. Декорацията е по ваш вкус, може да се импровизира. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...