RSS

сряда, 2 декември 2015 г.

Коледно пънче - Chocolate Bûche de Noël

Необходими продукти : 


  • 60 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 100 г захар
  • 3 бр. яйца


За шоколадовия ганаш:


  • 500 мл течна сладкарска сметана
  • 500 г черен шоколад
  • 1 ч.л. тъмен ром
  • За масления крем:
  • 250 г масло
  • 380 г пудра захар
  • 1 с.л. нес кафе

Начин на приготвяне: 


Разделят се яйцата - белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта, докато увеличат обема си. Белтъците се смесват и разбиват с останалата захар-на сняг. Към тях се прибавят жълтъците, брашното, бакпулвера, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Изсипва се в правоъгълна тава 20х30 см и се пече на 180С градуса. Когато е готов блата се изважда и се оставя да изстине.

Мекото масло се разбива с миксер. Към него се прибавя се пудрата захар. Отново се разбива добре с миксер и накрая се слага нес кафето, предварително разтворено с 1/2 с.л. вода. Оставя се част от крема за отгоре, а с останалата част се намазва блатът. Навива се, намазва се с останалия маслен крем и се оставя в хладилник за 2 часа.

За ганаша: Сметана се сипва в метален съд и се слага на котлона. Малко преди да почне да завира се прибавя шоколадът, сваля се от котлона и се разбърква добре. Оставя се да изстине малко, след това се слага в хладилник да стегне дотолкова, че да може лесно да се намазва.
Рулото се намазва с ганаша и с вилица се правят вертикални линии (като кора на дърво). Отрязва се малка част от рулото под ъгъл и се слага до голямата с разреза навън - да се получи като клон на дърво. Двете части се слепват с малко ганаш и с вилица пак се правят нарези.

Пълнени яйчица с йогонеза и рулца от раци

Необходими продукти за 6 човека : 



  • 12 броя яйца
  • 60 мл йогонеза (по-долу)
  • 150г рулца от раци
  • 2-3 стръка скълцан пресен магданоз
  • сол и черен пипер на вкус


За соса йогонеза: 

  • 1 и 1/2 с.л майонеза
  • 3 с.л натурален гръцки йогурт (10% масленост)
  • 1ч.л лимонени корички
  • херметически съд - метален шейкър



Начин на приготвяне : 


Яйцата се сваряват в подсолена вода, след което се оставят да изтинат в студена вода. По този начин яйцата се обелват по-лесно. След като обелим яйцата, с помощта на остър и мокър нож премахваме горната част ( капачето ) на всяко яйце. В купата на блендер поставяме отделените капачета, пресния магданоз и рулцата от раци. Разбиваме 2-3 пъти. След това към сместа добавяме и премахнатите яйчни жълтъци, сол и черен пипер на вкус. Разбиваме до хомогенност. Добавя се и предварително разбитият в шейкъра гъст сос - йогонеза и лимонените корички. Разбърква се добре. Яйцата се пълнят със сместа с помощта на шприц или лъжичка. Сервират се студени. Добър апетит! 

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Празена яхнийка със зеленчуци и кюфтенца

Необходими продукти : 





  • 3бр.праз 
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 червени чушки 
  • 1 морков
  • 500г овкусена кайма 
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 50мл сметана (безсолна)
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръка пресен копър
  • черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне: 


В купичка слагаме малко оцет, около 1 с.л, с помощта на който оформяме кюфтенцата. Запържваме кюфтенцата в тенджерка, след което ги нареждаме в тавичка(ако решите да готвите ястието във фурна) или отделяте в чиния. В същата тенджера запържваме в маслото нарязания на шайби праз, червения лук, настъргания морков и нарязаните на жулиени червени чушки. Разбъркваме и добавяме скълцания магданоз и копър ( по желание ). Киселото мляко се смесва с прясното мляко, сметаната и брашното. Разбърква се до смесването на съставките. Сместа се прибавя към зеленчуците, като се разбърква. Подравя се със сол и черен пипер на вкус. Добавят се отделените преди това кюфтенца. Оставя се да къкри на слаб огън около 10-15 минутки. ( Ако готвите във фурната, с получения леко сгъстен сос, се заливат кюфтенцата и се запичат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20-25 минути. Зависи от фурната и силата, с която пече.)

неделя, 29 ноември 2015 г.

Сочни пържолки с чеснови картофи и гъбен сос на фурна

Необходими продукти : 







  • 1-2 с.л олио
  • 500г картофи
  • 2 скилидки чесън
  • 4бр. вратни пържолки
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 2с.л брашно



за соса: 


  • 2 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 50мл сметана (безсолна)
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 250г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 обелен морков
  • 1-2 с.л соев сос (на вкус)
  • черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:


В тенджера се загрява олиото. Пържолките се овкусяват с кимион и черен пипер на вкус и се овалват в брашното. Запържват се и от двете страни за не повече от 1-2 минутки. Прехвърлят се в подходяща тавичка. В същата тенджера се запържват предварително обелените, измити и нарязани на кубчета картофи. Към тях се добавят нарязаните на филийки скилидки чесън. Разбъркват се от време на време, след което се изсипват при месото. В друг съд запържваме в маслото нарязания на шайби лук, морков и гъби. Разбъркваме. Подправяме със соев сос и черен пипер на вкус. Отново се разбърква. Добавя се скълцаният пресен магданоз. През това време, докато чакаме да се позапържат зеленчуците, смесваме киселото, прясното мляко, сметана и брашното. Разбъркваме до пълното смесване на съставките, след това с получената смес заливаме зеленчуците. Разбъркваме леко и сваляме от огъня. С този чудесен и ароматен сос заливаме пържолките и картофките. Печем в загрята на 200 градуса фурна за около 40-45 минути. Добър апетит! 

сряда, 25 ноември 2015 г.

Експресен стърган сандвич

Необходими продукти : 





  • 2-3 филийки хляб
  • 100г стърган кашкавал 
  • 50-60г стъргано сирене
  • 50-60г стърган колбас по избор
  • 30г масло за намазване
  • щипка шарена сол (по желание)
  • 1-2 яйца 



Начин на приготвяне: 






Филийките се намазват с маслото. Предварително настърганите продукти се смесват в купа. Чукват се яйцата и се разбърква добре. Сандвичите се намазват хубаво от всички страни и краища със сместа и се запичат в предварително загрята фурна до златиста коричка. Поръсват се със шарена сол. Поднасят се топли с чаша айрян или напитка по избор. Добър апетит ! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...