RSS

понеделник, 15 февруари 2016 г.

Усуканица със сирене и кашкавал


Необходими продукти: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая за хляб 
  • 1 ч.ч прясно мляко 
  • 100 мл вода 
  • щипка захар
  • 1-2 ч.л сол
  • 200 г майонеза
  • 150 г натрошено сирене
  • 150 г настърган кашкавал
  • 1 жълтък
  • сусам или маково семе 

Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в голяма купа. Към него се добавя размитата в топлото прясно мляко мая, смесена със захарта и солта. Добавя се водата, а след това се изсипва и майонезата. Разбърква се добре с дървена бъркалка, след което се замесва тесто. Меси се около 10-20 минути и след втасването се разделя на две части, които се разтягат с намазнени пръсти. По средата им се слага натрошено сирене, кашкавал и малко олио. Завиват се на не много стегнати рула. Завързват се от краищата и се усукват като се редуват. Получената усуканица слагаме в подмазнен йенски съд или тава. Намазваме с жълтък и поръсваме със сусам или маково семе. Печем в предварително загрята фурна до готовност на 180 градуса. При мен отне 40 минути. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа. Поднася се още топла с малко шарена солчица. Добър апетит! 

неделя, 14 февруари 2016 г.

Сметанови сърчица от руло с ягодов сос





Необходими продукти : 



  • 1 руло с пълнеж ягода
  • 200 мл сметана за разбиване 
  • 1 пакетче сърчица на Dr. Oetker
  • 150 г замразени ягоди 
  • 50 мл глюкоза 



Начин на приготвяне :

Рулото се нарязва на парчета. Според това колко бройки искате, разпределяте парченцата по две в чинии. Разбивате добре сметаната. След като се размразят ягодите се смесват с глюкозата и се пасира докато се получи гъст ягодов сос. С него поливаме парченцата руло и слагаме още два броя. Поливаме и тях, след което с помощта на шприц, напълнен със сметаната, декорираме във формата на сърчице. По средата на сърцето не слагаме сметана. Декорираме средата с ягодов сос и поръсваме внимателно със захарните сърчица. Оставяме на хладно. Да ви е сладко! 






събота, 13 февруари 2016 г.

Боб с кълцана наденица с праз на фурна






Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 1-2 червени чушки 
  • 1 морков
  • 1-2 по-меки домата 
  • 500 г сварен бял боб
  • 500 г кълцана наденица с праз 
  • 2-3 стръка пресен джоджен
  • 1-2 стръка магданоз
  • щипка чубрица 
  • 1 с.л доматено пюре
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л пушен червен пипер 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне : 

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. След това към него се добавя нарязаната на по-малки парченца кълцана наденица. След като се позапържи малко се добавят нарязаните на ситно доматки, чушките и морковът. Разбъркваме и оставяме да се задуши за кратко. Накрая добавяме предварително свареният боб и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Прибавяме червения пипер, чубрицата и скълцаните пресни подправки. Разбъркваме и накрая слагаме доматеното пюре. Прехвърляме всичко в подходяща тава или йенски съд и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути. Добър апетит !

Салата Рика

Необходими продукти : 



  • 2-3 розови домата 
  • 1-2 краставици
  • 1 глава лук ( червен ) 
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 мариновани червени чушки 
  • 2 твърдо сварени яйца 
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 100 г сладка царевица 
  • 100 г сирене 
  • маслини за декор
  • 2-3 фини резена салам за рози
  • сол на вкус 




Начин на приготвяне: 


Нарязват се доматите на кубчета. Към тях се добавя краставицата, нарязана също на кубчета. Добавя се нарязаният на полумесеци лук и маринованите чушки. Добавя се царевицата. Зехтинът се смесва със скълцаният пресен магданоз и сол на вкус. Салатата се овкусява с него. Сиренето се настъргва или натрошава. Върху него се нареждат разполовените на четвърт сварени яйца и маслините. По средата на тях се добавя розичка, оформена от фините парченца салам. Декорира се със стръкче магданоз.

сряда, 10 февруари 2016 г.

Козуначена пита "Русиана"





Необходими продукти:  

  • 1 кг брашно 
  • 5 бр. яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч захар
  • щипка сол
  • 1 кубче мая
  • 40 г масло 
  • 40 г олио 
  • 1-2 ванилийки
  • настъргана кора от 1 портокал 
  • 1 жълтък за намазване
  • 150-200 г течен шоколад
  • 10 г маково семе 

Начин на приготвяне : 


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло и олиото. Прибавят се втасалата мая, ванилиите и коричките от портокал. Брашното се изсипва в подходящ съд, прави се кладенче по средата и сместа се изсипва вътре. Замесва се.  Меси се добре, докато се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 2 пъти. След това тестото се разделя на топки, които се разточват и нарязват на триъгълници. В края на всеки се слага малко течен шоколад и се завива във формата на кифличка. Подреждаме в подмазнена форма или тавичка по начина, показан на снимките. Козуначената пита намазваме с жълтък, поръсваме с маково семе и оставяме да втаса отново. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути. След изпичането завиваме с влажна кърпа. Да ви е сладко ! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...