RSS

неделя, 6 март 2016 г.

Пухкава бирена баничка



Необходими продукти : 


  • 400 г фини точени кори 
  • 125 г масло 
  • 3-4 яйца 
  • 300 г натрошено сирене
  • 300 г кисело мляко 
  • по щипка сол и захар 
  • 100 мл бира 
  • 1-2 с.л брашно 



Начин на приготвяне: 

Вземат се по 2 от корите и се наръсват с разтопено масло и с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга в намазнена тава. По същия начин се процедира с всички кори. Накрая се прави заливката за баницата. Разбиваме яйцата. Киселото мляко се смесва със солта и захарта. Прибавяме разбитите яйца, бирата и брашното. Разбърква се до гладка консистенция. Баницата се разрязва на парченца. Между фугичките поливаме със заливката и с въртеливи движения я разнасяме. Поръсваме с останалото масло. Печем  в предварително загрята фурна, около 30-35 минути - до златиста коричка. Бирата придава допълнителна пухкавост на баницата, а вкусът й е чудесен, Опитайте! Добър апетит! 

събота, 5 март 2016 г.

Лапад с ориз

Днес се възползвахме семейно от хубавото време и си направихме чудесна и ползотворна разходка до китното ни селце Борилово. Освен китка пролетни цветя се прибрахме и с дозина пролетна символика - млечен лапад, който си приготвихме с ориз и кисело млекце :) 




Ето и рецептата, супер лесна и скоростна :) 


Необходими продукти : 



  • 20-30 броя листа пресен лапад
  • 1 връзка пресен лук 
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1 малка главичка лук 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1 ч.ч ориз 
  • 3 и 1/2 ч.ч вода или бульон 
  • кисело мляко по желание
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне:


Старият и пресният лук се почистват и нарязват на ситно. Запържват се в мазнината. Към нея се добавя предварително нарязаният лапад ( ако искате може да го попарите преди това, но аз лично си го мия само, защото го бера от екологично чисто място) и скълцаният пресен джоджен. Разбърква се и се изсипва оризът. Добавят се сол и черен пипер на вкус. Долива се водата или бульонът и се оставя на слаб огън. Ястието е готово след като оризът попие водата. Сервира се веднага, гарниран с кисело мляко. Чудесно, бързо и страшно вкусно пролетно ястие. Добър апетит! 

четвъртък, 3 март 2016 г.

Честит национален празник, българи !


Честит 3-ти март! Бъдете горди българи! Живеем в най-прекрасната, 
най-славната държава - България! Нека не забравяме историята си и я съхраним 
жива в нас, за да я предадем на идното поколение, нека се сещаме
всеки ден, че сме БЪЛГАРИ и че сме НЕПОБЕДИМИ!
Господ да пази БЪЛГАРИЯ ! 
Една кулинарна символика от мен по случай празника - 
трибагреник с катък, марулка и ролца от раци. Останалото
е мезенца - пушена пържолка и луканков салам. 
НАЗДРАВЕ!!


сряда, 2 март 2016 г.

Салата Роха


Необходими продукти : 







  • 250 г ролца от раци
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • сол от половин лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 с.л зехтин 



Начин на приготвяне: 

Ролцата се нарязват на кубчета или по дължина. Слагат се в купа. Към тях се добавят скълцаните копър, магданоз и нарязаният на полумесеци червен лук. Добавят се сол, черен пипер на вкус и лимонов сок. В зехтина се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавя се клонката розмарин. Разбърква се и се сваля от огъня. След като се поохлади се прибавя към салатата. Разбърква се отново. Сервира се студена, гарнирана с резенче лимон.


вторник, 1 март 2016 г.

Класическа шкембе чорба







Необходими продукти : 




  • 1 кг телешко шкембе
  • 1 л прясно мляко 
  • бульон от шкембето
  • 1-2 с.л масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 1 с.л червен пипер 
  • сол на вкус 
  • 4-5 скилидки чесън
  • 150-200 мл винен оцет 
  • стрит лют червен пипер



Начин на приготвяне: 


Шкембето се почиства и измива, след което се сварява или в тенджера под налягане, или в обикновена. В тенджерата под налягане ще се свари много по-бързо, отколкото в обикновената. След като сварим шкембето оставяме да поизстине. Бульонът от варенето се прецежда и се отделя. Ще ни трябва около 2 литра от него. Шкембето се нарязва на парченца. Охладеният бульон се смесва с прясното мляко и се слага да заври. Добавя се сол на вкус и се разбърква. Парченцата нарязано шкембе се добавят към сместа. Оставя се да ври за 10-15 минути. След това разтапяме маслото, смесено с олиото и запържваме червения пипер за кратко. Загребваме един-два черпака от чорбата и добавяме към маслото и пипера. Разбъркваме добре и връщаме сместа обратно. Чорбичката ни е готова. Остава само да пресоваме или нарежем чесъна на ситно и да го смесим с оцета. При сервиране поднасяме шкембе чорбата със стрит лют пипер, чесън и оцет.  Няма по-добра противогрипна ваксина от тази! Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...