RSS

събота, 7 май 2016 г.

Бутер фунийки със спанак и крема

Необходими продукти :


  • 450 г бутер тесто 
  • 125 г крема сирене 
  • 100 г меко сирене тип "Дунавия"
  • 1-2 шепи пресен спанак 
  • 1-2 стръка пресен лук 
  • щипка риган 
  • форми за фунийки 



Начин на приготвяне:


От бутер тестото се изрязват лентички, по ширина. Увиват се около формите, така че да се получи хубава и плътна фунийка. Готовите фунийки нареждаме върху застлана с хартия за печене тава и изпичаме на 200 градуса до златисто. След изпичането е добре да оставим фунийките да поизстинат. След това внимателни премахваме металните формички. Смесваме в подходяща купичка крема сиренето, мекото сирене, бланширания и нарязан предварително спанак и скълцаният пресен лук. Добавяме ригана и разбъркваме добре докато се смесят всички съставки. С полученият солен крем напълваме вече изстиналите фунийки. Фунийките могат да се съхранят в хладилник, покрити със стреч фолио, ако няма да се консумират веднага. Добър апетит! 

Хрупкави пресни картофи с пушен пипер

Необходими продукти : 


  • 1 кг пресни картофи 
  • 1-2 с.л царевично брашно
  • 1 с.л галета
  • пушен червен пипер на вкус
  • сол на вкус 
  • черен пипер на вкус
  • 2 с.л олио 
  • хартия за печене



Начин на приготвяне:


Пресните картофки се измиват добре, защото ще ги печем с люспичките. Нарязват се и се изсипват в купа. Поръсват се ( на вкус) с пушен червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Добавя се брашното, галетата и мазнината.  Разбърква се докато се овкусят добре и съставките се размесят. Изсипваме картофите в тавичка, застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Хапваме топли, гарнирани със сос по избор! Да ви е сладко ;) ! 


петък, 6 май 2016 г.

Месеница с кашкавалена извара и семена

Необходими продукти : 





  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 1 ч.ч топло прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 и 1/2 с.л сол 
  • 1-2 щипки захар 
  • 2 яйца 
  • 200-250 г кашкавалена извара
  • олио за намазване 
  • 1 жълтък 
  • 10 г сусам 
  • 5 г маково семе 

Начин на приготвяне : 



Брашното се изсипва в голяма купа, а по средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото прясно мляко и водата. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, смесват се с олиото и маята. Сместа се добавя към брашното и се замесва тесто. Омесва се добре върху намазнен плот. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части. Разточват се и в краищата на всяка част се слага извара. Завива се на руло и се подвързва. По същия начин и с останалото тесто. Нареждаме в подмазнена тава. Получената месеница намазваме с разбит жълтък и поръсваме с маково семе и сусам. Това е мой избор, може да използвате каквито семена желаете. Месеницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, около 30-35 минути. След изваждането от фурната я напръскваме със студена вода и завиваме с влажна кърпа. Сервираме топличка! Добър апетит! 

сряда, 4 май 2016 г.

Салата "Цветна поляна"


Необходими продукти : 


  • 1 брой салата айсберг
  • 2-3 броя чушки сиврия
  • 4-5 стръка магданоз 
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимонов сок
  • 1-2 сварени яйца 
  • 3-4 броя ролца от раци 
  • маслини за декорация 
  • 1 краставица 



Начин на приготвяне: 


Айсбергът се нарязва на ситно и се изсипва в подходяща купа. Към него се добавят нарязаните чушки. Половината магданоз се наситнява и прибавя към салатата. Другата част е за украса. Краставицата се обелва и нарязва на ситно. Прибавя се към айсберга. Овкусява се със сол, зехтин и лимон на вкус. Разбърква се. Част от обелките на краставицата ще послужат за украса - листа за цветята, които ще оформим от ролцата. Салатата изсипваме в голяма платовидна чиния. Нарязваме ролцата и старателно подреждаме върху салатата под формата на цвете, като по средата слагаме маслина. По-малките части, които остават от ролцата, се наситняват и разпределят по ръба на чинията. От обелките на краставицата, с помощта на нож, изрязваме листенца и украсяваме. Декорираме с нарязаните сварени яйца и останалата част от магданоза. Оставяме на хладно за 30 минути. Добър апетит!




вторник, 3 май 2016 г.

Боб с наденички


Необходими продукти :

  • 500 г бял боб  
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1-2 меки домата
  • 2 с.л доматено пюре
  • 3-4 броя пушени наденички
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 стрък кервиз 
  • 1-2 стръка джоджен 
  • щипка чубрица





Начин на приготвяне :



Бобът се сварява в леко подсолена вода, след което се отцежда и оставя встрани. В подходяща тенджера се запържват настърганият морков, нарязаният на ситно лук и наденичките. Добавят се сол, червен и черен пипер на вкус и се разбърква добре. След това се добавят нарязаните на малки парченца домат и доматеното пюре. Подправяме със скълцаните пресни подправки и добавяме чубрицата. Изсипваме вече сварения боб и доливаме вода, около 2 ч.ч. Разбъркваме. Оставяме боба да къкри на слаб огън, докато се редуцира течността и се посгъсти. Сервираме ястието топло, поръсено със скълцани зелени подправки. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...