RSS

понеделник, 17 октомври 2016 г.

Супа от коприва и люти чушки


Необходими продукти :


  • 2-3 шепи прясна коприва
  • 1 глава лук
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • 1-2 броя пресни люти чушки
  • 1/2 с.л червен пипер
  • 1 по-мек домат 
  • 1 морков 
  • 2 с.л фиде
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 с.л олио 


за застройката:

  • 1 яйце
  • 1-2 с.л кисело мляко

Начин на приготвяне: 



Копривата се измива и попарва. След това се прецежда и след като изстине се нарязва на ситно. Изсипва се в тенджера с чиста вода и се слага да заври. Добавят се червен пипер, нарязаните на ситно домат и люти чушки, морков, скълцан лук и джоджен. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Добавя се олиото се оставя да ври на слаб огън, докато зеленчуците се сварят. Пет минути преди да изключим котлона, слагаме фидето. Разбъркваме. След като супата поизстине се застройва с едно разбито яйце, смесено с 1-2 с.л кисело мляко. По желание може да се подправи със скълцан пресен магданоз! Добър апетит! 





сряда, 12 октомври 2016 г.

Кифлички с дулсе де лече





Необходими продукти:  


  • 1 кг брашно 
  • 3 бр. яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч захар
  • щипка сол
  • 1 кубче мая
  • 40 г масло 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1-2 ванилийки
  • 1 жълтък за намазване
  • 150-200 г дулсе де лече
  • 10 г маково семе или сусам

Начин на приготвяне : 



Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло и олиото. Прибавят се втасалата мая и ванилиите. Брашното се изсипва в подходящ съд, прави се кладенче по средата и сместа се изсипва вътре. Замесва се.  Меси се добре, докато се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло. След това тестото се разделя на топки, които се разточват и нарязват на триъгълници. В края на всеки се слага малко дулсе де лече и се завива от широката към тясната страна, така че да се оформи кифличка. Аз използвах за едната част дулсе де лече, а за останалата - локум. Подреждаме в тавичка, върху хартия за печене. Кифличките намазваме с жълтък, поръсваме с маково семе и оставяме да втасат отново. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути. След изпичането завиваме с влажна кърпа. Да ви е сладко ! 


вторник, 11 октомври 2016 г.

Картофена салата със сирене и зелени подправки




Необходими продукти:


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава червен лук 
  • 150 г натрошено сирене
  • сол, оцет и зехтин на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 листенца джоджен или мента
  • маслини за украса 


Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и след като поизстинат се нарязват на кубчета. Към тях се прибавят нарязан на ситно лук и натрошено сирене. Подправя се със сол и зехтин на вкус. Разбърква се леко. Магданозът и джодженът (ментата) се наситняват и се добавят към салатката. Прибавя се оцет на вкус и се разбърква. Украсява се с маслини и се поднася. Добър апетит! 


неделя, 9 октомври 2016 г.

Картофена запеканка с пилешко и царевица




Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 500 г обезкостено пилешко месо 
  • 100- 150 мл готварска сметана
  • 100 г царевица от консерва
  • 3-4 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 ч.л риган (сух), може и пресен 
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио 


за заливката: 


  • 2 яйца 
  • 200 г кисело мляко 
  • 1-2 с.л брашно
  • олио за запръжка
  • 100-150 г настърган кашкавал 


Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в подмазнена тава, така че да покрият плътно дъното й. Подправя се със сол, черен пипер на вкус и малко риган. Останалата част от картофите ще подредим след като разпределим плънката. За нея ще запържим нарязан на ситно лук. Добавяме обелен и настърган на ситно ренде морков. Разбъркваме и прибавяме нарязано на ситно пилешко месо. След като се позапържи, се прибавя царевицата. Разбърква се и се подправя със скълцаните пресни подправки, сол и черен пипер на вкус. Прибавя се сметаната. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути. След това плънката се разпределя върху картофите. Покрива се с останалата част от тях. Поръсва се с малко олио и риган. Налива се малко вода ( около 150 мл). Тавичката се покрива с алуминиево фолио. Ястието се запича в загрята фурна на 200 градуса до готовност на картофите. През това време можем да направим заливката. Яйцата се разбиват с киселото мляко до хомогенност. В загрято олио запържваме брашното и наливаме на тънка струйка яйчната смес. Разбъркваме докато сместа се посгъсти. Сваляме от котлона и оставяме встрани. След готовност на запеканката, изваждаме ястието и го поръсваме с настъргания кашкавал, а след това го заливаме равномерно със соса. Запичаме без фолио, на горен реотан, до получаването на златиста коричка. Сервираме топло! Добър апетит!


вторник, 4 октомври 2016 г.

Руска салата с пилешко


Необходими продукти : 



  • 200 г лека майонеза 
  • 500 г сварени картофи
  • 150г пилешко месо
  • 2 бр. сварени моркови
  • 100 г размразен грах
  • 2-3 бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца


Начин на приготвяне: 

Картофите, морковите и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът и накъсаното на конци пилешко месо. Подправя се на вкус със сол, а по желание може да се подправи и с малко смлян черен пипер. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя се майонезата и се разбърква добре. Салатата се сервира студена, а украсата може да взаимствате от снимките. Добър апетит! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...