RSS

вторник, 29 ноември 2016 г.

Руска салатка и торта "Наполеон" за специален личен повод

Днес се постарах още повече :) Поводът е личен, а желанието и любовта, с която ги направих - огромни :) За декорацията на руската салата съм използвала листа свежа марулка, скълцан пресен лук, кашкавал и салам за сърчицата, доматени обелки за розичките и пресен магданоз.
Все пак рецепта за салатата тук

























Тортата "Наполеон" е изключително вкусна, много лесна за направа и става за отрицателно време. Кремът, който съм използвала е млечно-маслен домашен крем, а бутер тестото 500 г.
Рецептата за тази вкусна и различна торта тук










петък, 25 ноември 2016 г.

Погача за прощъпулник

Днес направих първата си погача за прощъпулник, за приятелско семейство, чието бебче направи своите първи крачки. Погачата направих от два вида тесто и ще ги обясня в рецептата. Изключително съм доволна от моя първи опит :) 










Необходими продукти за основното тесто :

  • 1 кг (може и малко повече) брашно
  • 300 мл прясно мляко 
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 2 яйца 
  • 42 г мая за хляб
  • 1 белтък
  • 1 жълтък
за поръска: сусам и маково семе

за второто тесто :
  • 100  мл вода
  • 1 с.л сол
  • брашно за твърдо тесто


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа, а в средата правим кладенче. Прясното мляко трябва да е леко топло. В него се размива маята, заедно със захарта и солта. Разбърква се лекичко. В друг съд се разбиват яйцата, заедно с олиото. Добавяме към брашното и двата вида смес. Замесваме тестото. Оставяме го да втаса. През това време разделяме едно яйце в две купички - в едната белтък, в другата жълтък. Жълтъкът ще послужи за намазване на погачата, а белтъкът - с негова помощ се закрепим украсата от бялото тесто. 
След като тестото втаса, то се нарязва на 8 равни части и една по-голяма, която ще служи за среда на погачата. Върху леко намазнен плот разточваме нарязаните по-малки части. Навиваме ги на фитил, който разтегляме с ръце. Правим вързопчета по средата. Подреждаме в застлана с хартия за печене тавичка - по краищата на тавата. По-голямата част от тестото ще сложим в средата на погачата. Оформяме я с леко намаслени ръце и с въртеливи движения, за да се получи кръгла и гладка. След като сглобим погачата я намазваме с разбит жълтък. Поръсваме със семената. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса - 30-35 минути. През това време можем да замесим бялото тесто. То е лесно както за направа, така и за моделиране. Разточваме част от него. Изрязваме и оформяме фигурки по желание, в случая - краченца. Разточваме още една част, от която си изрязваме кръгчета и сглобяваме розичките, както и листенцата. Погачата се изважда от фурната, около 10-15 минути преди да бъде готова. Намазваме с белтък местата, на които искаме да закрепим украсата. Внимателно прикрепяме. Формичките се намазват и отгоре. Погачата се връща във фурната, докато украсата стегне и промени леко цвета си. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива в кърпа. След като изстине, може да се опакова с целофан и да се украси с панделки или други декоративни орнаменти :) Поднасяте с любов!


понеделник, 21 ноември 2016 г.

Салата Верано II-ри вид

Само с няколко продукта и доза желание можем да създадем малко красота и да й се порадваме и с очите, и с небцето.. Рецептата е от лятото, а самото име "Верано" означава лято :) 
Макар, че сме в началото на зимния сезон, нека с усмивка си спомним за изминалите летни дни !
Разликата между тази и първата салата е добавеният от мен колбас и зеленият лук, който съм решила да премахна. Все така вкусна, слънчева и апетитна!
Салата Верано





четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Кашкавалено хлебно ветрило





Необходими продукти : 


  • 1 нарязан на половини хляб
  • 100 г масло или маргарин
  • 1-2 домата 
  • колбаси по избор
  • 150-200 г настърган кашкавал
  • 3 яйца 
  • 100 мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • шарена сол или самардала на вкус 
  • 1-2 стръка пресен босилек или магданоз
  • маслини за украса 

Начин на приготвяне  :


Филийките хляб се намазват с маслото и се нареждат ветрилообразно във форма за кекс. Помежду филийките се нареждат нарязани доматчета и колбас (шунка, кренвирш, луканка). Разбиват се яйцата, смесени с киселото и прясното мляко. Сместа се подправя със сол на вкус и с нея се залива хлябът. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича до готовност. След изпичането се поръсва със скълцан пресен босилек или магданоз и се поръсва с шарена сол или самардала. Украсяваме с маслините и пресни стръкчета магданоз. Добър апетит! 


сряда, 16 ноември 2016 г.

Зелева салата с моркови и лимон




Необходими продукти : 


  • 1/2 бр. прясна зелка
  • 2-3 броя обелени моркови 
  • 2-3 стръка пресен кервиз
  • 1-2 стръка магданоз
  • сок от половин лимон 
  • зехтин и сол на вкус 
  • няколко маслини за украса
  • домат и краставица за декорация

Начин на приготвяне:


Зелката се нарязва на тънки ивици и се слага в подходяща купа. Към него се прибавят настърганите на ренде моркови. Добавят се скълцаните магданоз и кервиз. Подправя се на вкус със сол, зехтин и прясно изцеден лимонов сок. Разбърква се и леко се намачква. Салатата се изсипва в плато. Украсява се с домат, краставица и маслини, така както е на снимките. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...