RSS

събота, 21 януари 2017 г.

Меден кекс с ванилия


 


Необходими продукти :


  • 4 яйца 
  • 1 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • 1/2 ч.ч разтопен мед
  • 1 ампула есенция ванилия

Начин на приготвяне : 


В дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата, заедно със захарта и меда. Добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес, която по желание може да разделим и оцветим с какао. Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко! 

събота, 14 януари 2017 г.

Свинско с ориз и куркума

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 1 ч.ч ориз 
  • 3 ч.ч вода или бульон 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка 
  • 500 г свинско месо 
  • 2-3 стръка пресен магданоз за поръсване
  • 2-3 грама куркума 



Начин на приготвяне: 

Лукът и месото се нарязват и запържват в 1-2 супени лъжици олио. Към тях се прибавя оризът. Разбърква се. Подправя се на вкус със сол, куркума и черен пипер. Сместа се сваля от котлона и се пресипва в подходяща тава или йенски съд. Наливаме и трите чаши вода (бульон). Ястието се пече в предварително загрята фурна (180-200 градуса), до готовност на ориза ( 30-35 минути). Сервираме ястието топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Лимоново пиле фрикасе



Необходими продукти :


  • 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
  • 700-800 мл пилешки бульон 
  • 400 г кисело мляко 
  • 1 ч.ч. прясно мляко 
  • 60 г. масло
  • 2-3 с.л брашно
  • 2 жълтъка
  • 2-3 стръка пресен копър
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус
  • 1 лимон

Начин на приготвяне :

Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 500 мл от пилешкия бульон. В дълбок тиган се разтапя маслото и в него се запържва до златисто брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
В купичка се разбиват киселото, прясното мляко и жълтъците. Добавят се към кашичката и се разбърква докато се посгъсти. Слага се пилешкото месо и ястието се оставя да си къкри на умерен огън за около 15-20 минути. Малко преди да се свали от огъня се подправя със скълцан копър, черен пипер и изцеден лимонов сок. Вкусът се допълва чудесно. Добър апетит!


понеделник, 26 декември 2016 г.

Коледна погача с късмети





Необходими продукти : 


  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол  
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 2 яйца 
  • 200 мл прясно мляко  
  • жълтък за намазване 
  • семена по избор за поръсване
  • късмети

Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото мляко или вода. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват и се смесват с олиото. Към тях добавяме размитата мая и сместа изсипваме към брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. След втасването, тестото се накъсва на части. В средата на всяка се слага късметче. Притискат се краищата, за да се затвори и се прави на топка. По същия начин в останалата част. Получените тестени топки подреждаме в намазнена форма или тава. Намазваме с жълтък питката и поръсваме със семена по избор. Оставяме погачата да втаса отново. След това печем на 180 градуса, около 40-45 минути. Поднасяме топла. Да ви е сладко. Ухае божествено! Весели празници !


вторник, 20 декември 2016 г.

Картофена запеканка със сирене и наденица





Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 1 кг картофи
  • 2-3 парченца наденица или карначета
  • 150-200 г натрошено сирене 
  • 2-3 стръка копър
  • 2-3 скилидки чесън
  • мазнина за запръжка
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
за заливка:
  • 2 яйца 
  • 300г кисело мляко 
  • 50 мл бира 
  • 1-2 с.л брашно 

Начин на приготвяне:


Лукът се обелва, измива се и се нарязва на полумесеци. Запържва се в сгорещена мазнина. След това се оставя да се задуши, заедно с предварително нарязаните на шайби картофи. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Към тях добавяме и нарязаната на парченца наденица и разбъркваме. Добавят се скълцаните копър и скилидки чесън. Изсипваме сместа в подходяща тава. Поръсваме с натрошеното сирене и леко разбъркваме. Заливаме ястието със заливка от две разбити яйца, смесени с киселото мляко, бирата и брашното. Запичаме в предварително загрята фурна, на 200 градуса, около 30 минути. След готовност поднасяме със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...