RSS

сряда, 1 март 2017 г.

Винена яхния с арпаджик, картофи и кюфтенца


Необходими продукти:


  • 10-15 арпаджика
  • 300 грама кайма
  • 3-4 картофа
  • 1-2 дафинови листа
  • 4-5 зърна черен пипер
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 50 милилитра червено вино
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 1-2 морков
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:


Лукът се обелва, измива и подсушава. Запържва се в сгорещеното олио. От каймата се оформят кюфтенца и се прибавят към сместа. Картофите и моркова се обелват и нарязват. Ястието се подправя със солта, виното, черния пипер, червения пипер и дафиновите листа. Налива се една чаена чаша вода и се оставя да къкри на слаб огън около 40 минути. След готовност се поръсва с нарязан пресен магданоз. Добър апетит!


неделя, 26 февруари 2017 г.

Лападникът със сирене и масло на баба



Необходими продукти:


  • 400 грама кори за баница
  • 300 грама пресен лапад
  • 150 грама натрошено сирене
  • 1 връзка пресен лук
  • няколко стръка пресен джоджен
  • 4-5 яйца
  • 300 грама кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • сол на вкус
  • 2 супени лъжици олио
  • 60 грама разтопено масло за намазване


Начин на приготвяне:

Лападът се почиства, измива, попарва във вряла вода и отцежда. Олиото се сгорещява и в него се запържва нарязаният лапад. Добавят се и зеленият лук и джоджен. Плънката се оставя да изстине. Яйцата се разбиват, добавят се киселото мляко, бакпулвера и сиренето. Разбърква се, подсолява се и се смесва с лапада. Фурната се загрява на 200 градуса. Дъното на тава се намазва с олио, слага се кора и се разпределят по 1-2 супени лъжици от плънката. Покрива се с втора кора и се намаслява. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка. Лападникът се завършва с кора, намаслява се и се запича за 30 минути. След готовност се напръсква с вода, завива се с кърпа. След като поизстине се разрязва и сервира с кисело мляко или чашка айрян. Добър апетит!


събота, 25 февруари 2017 г.

Кекс с портокалови кори и течен шоколад




Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 чаени чаши захар
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 2 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 10 грама бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • кората на два портокала
  • 5 грама ванилия
  • 250 грама течен шоколад
  • захарни фигурки за украса



Начин на приготвяне:

В подходяща дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Добавяме настърганите на фино ренде портокалови кори. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов. Охлаждаме го и украсяваме с течен шоколад и захарни фигурки. Да ви е сладко!



Макарони на фурна с пилешко, сметана и кашкавалена заливка


Необходими продукти:



  • 400 грама макарони по избор
  • 300 грама пилешко филе
  • 1 глава лук
  • 150 милилитра сметана без захар
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 150 грама настърган кашкавал
  • 2 супени лъжици брашно
  • олио за запръжка
  • 400 грама кисело мляко
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:




Лукът и месото се нарязват на ситно и се запържват в сгорещено олио. Макароните се сваряват, отцеждат и добавят към сместа. Подправя се с черен пипер, сол на вкус и се добавят сметаната, ригана, босилека и скилидката чесън. Разбърква се и се пресипва в подходяща тава. Поръсва се с настъргания кашкавал. Фурната се загрява на 180 градуса. В тенджера се сгорещява малко олио, брашното се запържва в него и се разрежда с разбито кисело мляко. Разбърква се до гладка консистенция и се разпределя върху макароните. Запича се във фурната за 30-40 минути. След като изстине малко, ястието се разрязва и поднася, гарнирано със стръкчета пресен магданоз. Добър апетит! 



четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Ето, че и записът на рецептата за млечната супичка вече е готов!


Здравейте, приятели! Ето и рецептата от конкурса на "Аз Ям" - Млечна супа с царевица, топено сирене и кренвирши "Аз Ям"


Благодаря на всички мои приятели и познати, които ме подкрепиха и чрез чиято помощ моята мечта да запиша рецептата си се осъществи!

Млечна супа с царевица, топено сирене и кренвирши "Аз Ям"
Рецепта





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...