RSS

петък, 14 април 2017 г.

Великденски курабийки с лимонови и портокалови корички



Необходими продукти:


  • 400 грама кисело мляко
  • 20 грама амонячна сода
  • 10 грама бакпулвер
  • 20 супени лъжици захар
  • 15 супени лъжици разтопена свинска мас
  • кората от 1 портокал
  • кората от 1 лимон
  • 4 яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • едно разбито яйце за намазване
  • захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Киселото мляко се изсипва в купа, в която се прибавя амонячната сода и се оставя да шупне. Добавя се поизстиналата мас и се разбърква. Яйцата се смесват със захарта, цитрусовите кори и се разбиват. Добавят се към млечната смес. Брашното се пресява в купа, прибавя се бакпулверът и двете смеси. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час, два. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко!



неделя, 9 април 2017 г.

Погача с масло за Цветница


Необходими продукти:



  • 2 бр. разбити яйца (едното за намазване)
  • 42 грама прясна мая (1 кубче)
  • 400 милилитра прясно мляко
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно (може и малко повече)
  • семена за поръсване (сусам, маково семе и др.)


Начин на приготвяне:



Маята с прясното мляко, леко затоплено и захарта + 1 супена лъжица брашно се оставят да втасат. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат яйцето, солта и вече готовата мая. Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва, намазва се с масло (разтопено) и се нарязва на триъгълни лентички. Завиват се във формата на кроасанчета и се подреждат в средата на намазнена и набрашнена тава. Останалата част се оформя по същия начин, но вместо на лентички се разрязва на кръгчета с помощта на часа. Изрязаните части се свиват на две и притискат в краищата, така че да придобият форма на листенце. Подреждат се по вкус. 

След това се оставя на по-топло, да бухне тестото и вече втасалата погача се намазва с 1 яйце, разбито с 1 супена лъжица олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто. След изваждане от фурната се напръсква с вода и се завива с хавлия. Добър апетит!


събота, 8 април 2017 г.

Пиле с цели картофи, масло и подправки

Необходими продукти:






  • 2-3 бутчета, измити и нарязани на порции
  • 5-6 броя пресни картофи
  • 1-2 супени лъжици масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 50 милилитра бяло вино
  • 2-3 резена лимон


Начин на приготвяне:


Бутчетата се подсушават и се сотират в маслото. Отцеждат се и се оставят настрана. В същата мазнина се запържват пресните картофи - цели и се изпиват в тава. Гарнират се с месото. Ястието се подправя със сол, черен пипер, чубрица и вино. Налива се една чаша вода и яденето се покрива с втора тава, запича се в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След това горната тава се маха и се запича за 10 минути. Преди сервиране се поръсва с нарязан ситно пресен копър и се гарнира с лимонови резенчета. Добър апетит! 

вторник, 4 април 2017 г.

Бърза яхния с печени чушки, лапад и пилешко месо



Необходими продукти:



  • 2 пилешки бутчета
  • 1 връзка зелен лук
  • две връзки лапад
  • 5-6 мариновани червени чушки
  • 150 грама крема сирене с подправки
  • 3 стръка пресен джоджен
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:


Пилешките бутчета се измиват и нарязват на порции. Лукът и лападът се нарязват ситно и се запържват в сгорещено олио. Добавят се нарязани на лентички чушки, джоджен, магданоз и нарязаното месо. Ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус, прибавя се крема сиренето, около 100 милилитра вода и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Добър апетит! 


събота, 1 април 2017 г.

Бърза торта от руло с бял шоколад и ягоди


Необходими продукти:


  • 200 грама свежи пресни ягодки
  • 1 или 2 броя готови рула с ягодов крем
  • 250 грама течен бял шоколад
  • 2-3 обикновени вафли
  • продукти за украса по избор (аз използвах ягода и вафлени яйчица с пълнеж)


Начин на приготвяне:



Разрежете рулата и наредете половината от тях в чиния, така че дъното да се покрие. Разтопете шоколада, разстелете го равномерно, подредете нарязани ягоди. Покрийте с останалата част от нарязаните чула, отново глазирайте с бял шоколад и смелете вафлите в блендер. Поръсете старателно от всички страни и с помощта на пръстите притеснете добре от всички краища. Украсете с продукти по ваш избор и охладете тортата. Разрежете и я поднесете студена. Да ви е сладко! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...