skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 500 грама кайма смес
- 1 глава лук
- 1 стрък зелен лук
- 3 стръка пресен магданоз
- 1 яйце
- черен пипер, кимион, сол на вкус
- 2 филийки стар хляб
- 100 милилитра тъмна бира
- 1 чаена лъжичка чили
- 1 скилидка чесън, нарязана ситно
- 1-2 супени лъжици оцет на ръцете
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Каймата се слага в купа и към нея се прибавят нарязани ситно зелен и стар лук, пресен магданоз и скилидка чесън. Чуква се яйцето, а хлябът се накисва в бирата, да попие добре. Добавя се към мляното месо и се подправя със сол, черен пипер, чили и кимион на вкус. Каймата се омесва добре и се охлажда за поне един час. Мазнината се загрява и ръцете се намазват с оцет. Оформят се кюфтета, които се изпържват и от двете страни до апетитна кафеникава коричка. Поднасят се топли с гарнитура по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 500 грама картофи
- 500 грама свинско месо за готвене
- сол, черен пипер, кимион
- 2-3 шепи прясна коприва
- половин връзка пресен джоджен
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 мек домат, нарязан на ситно
- 200 грама грах или царевица от консерва
- 2-3 стръка пресен копър
- 1-2 скилидки чесън
- олио за запръжка
- 1-2 чаени чаши вода и 50 мл бира
Начин на приготвяне:
Копривата се измива и попарва в гореща вода. Прецежда се, охлажда се и се нарязва. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещено олио. Прибавя се нарязаното свинско месо, предварително овкусено със сол, черен пипер, кимион и доматът. Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Добавят се към ястието, заедно с копривата. Подправя се с червен пипер, добавят се граха или царевицата, нарязаните джоджен, копър, скилидки чесън и се налива водата и бирата. Ястието се разбърква, мощността на котлона се намалява и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 42 грама жива мая
- 300 милилитра прясно мляко
- 1 супена лъжица сол
- две разбити яйца
- 1/2 чаена чаша олио
- 1 жълтък за намазване
- смес от семена по ваш избор
- топено сирене с вкус по избор
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа, а маята се активира в прясното мляко. Към нея се добавя солта и се разбърква. Олиото и яйцата се комбинират, заедно с набухвателя се изсипват към брашното. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. След това се разделя на части, които се разточват и изрязват на дълги триъгълни ленти. Гарнират се с топено сирене и се завиват от широката към тясната страна, така че да се получат кифлички. Подреждат се в застлана с хартия за печене форма или тава, намазват се с жълтък и се поръсват със семена. Фурната се загрява предварително на 180-200 градуса и питката се изпича първо отдолу за 10 минути. По този начин бухва бързо и няма опасност средата да остане неопечена. След това се изпича на горен реотан до готовност. Напръсква се с вода и се завива с кърпа. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 пресни краставици
- 1 глава лук
- 4-5 стръка пресен копър
- 300 грама заквасена сметана
- сол, черен пипер и зехтин
- сок от половин лимон
- една шепа микс от сурови семена по избор
Начин на приготвяне:
Краставиците се обелват и нарязват на кръгчета. Лукът се обелва, измива, подсушава и нарязва на полумесеци. Зеленчуците се слагат в купа и се овкусяват със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин на вкус. Гарнират се със заквасената сметана, пресния копър и се разбърква. Салатата се охлажа и преди да се сервира се поръсва със семената. Добър апетит и наздраве!
Необходими продукти:
- 300 грама пресни ягоди
- 200 милилитра течна сметана за разбиване
- 2-3 супени лъжици пудра захар
- 6 белтъка
- 2 прахчета ванилия
- декорация по избор
Начин на приготвяне:
Направете на ягодите на пюре и ги сложете в купа, заедно с пудрата захар. В друг съд разбийте сметаната до получаването на пухкав крем, а в купа разбийте белтъците до побеляване. Комбинирайте смесите, без ягодите, прибавете ванилиите и разбъркайте. Разпределете муса в купички, гарнирайте с ягодовия сироп, добавете продукти по ваш избор - бисквити, смлени ядки и охладете за 30 минути преди да поднесете. Сервирайте и се насладете! Добър апетит!