RSS

вторник, 19 септември 2017 г.

Кренвиршки със сусам







Необходими продукти:


  • 700 грама брашно
  • 250 милилитра топло прясно мляко
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 1/2 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • няколко цели кренвирша
  • 10 грама сусам
  • 1/3 кубче жива мая
  • 2 разбити яйца + жълтък за намазване



Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в купа и се добавя солта. Маята се размива в млякото, заедно със захарта. Олиото се смесва с яйцата, разбърква се и течните съставки се комбинират със сухите. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След това се разделя на равни части, разточва се и се изрязват лентички. Кренвиршите се завиват с изрезките тесто, така че да се покрият добре от всички страни и се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. След като удвоят обема си се изпичат в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Напръскват се със студена вода и се завиват, за да омекнат. Добър апетит!



неделя, 17 септември 2017 г.

Спанак с ориз, зеленчуци и лимонови корички


Необходими продукти:


  • 150 грама нарязан пресен спанак
  • 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
  • зехтин или олио за запръжка
  • настъргана кора от един лимон
  • 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
  • сол, черен пипер според вкуса ви

Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!


събота, 16 септември 2017 г.

Месеница със сусам и кренвиршчета


Необходими продукти:


  • 1 килограм брашно
  • 42 грама прясна мая
  • 350 милилитра прясно мляко, топло
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1/2 чаена чаша разтопено масло
  • 3 яйца + част от жълтъка за намазване
  • сусам за поръсване
  • 6 кренвирша, разрязани на две


Начин на приготвяне:


Брашното се пресява и слага в купа. В друг съд се налива топлото мляко, добавя се маята, захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, налива се маслото и заедно с предната смес се добавят към брашното, в което сте направили кладенче. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. Разделя се на равни части, разточват се и се изрязват триъгълници по дължината на блата. Всяка половинка от колбасите се слага в широката част на изрезките и се завива към тясната. Получените кроасани се подреждат в тава, застлана с лист пергамент. Разположението, както и украсата са по ваш избор. Месеницата се намазва с масло, разбит жълтък и се поръсва със сусам. След удвояване на обема се изпича на 180 градуса за 45 минути. Добър апетит! 


неделя, 10 септември 2017 г.

Сотирани скариди в масло с чесън, копър и бяло вино



Необходими продукти:




  • 300 грама скариди
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 1 супена лъжица соев сос
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 20 милилитра бяло вино
  • няколко стръка пресен копър
  • 3 скилидки чесън, нарязани
  • 2 чаени лъжички краве масло
  • няколко стръка магданоз или нарязан пресен лимон


Начин на приготвяне:


Маслото се сгорещява в съд с капак и се запържват лука, чесъна и скаридите. Добавят се соевия сос и бялото вино, разбърква се и се подправя с нарязан копър и сок от лимон. Задушава се за 5 минути и ястието се готви на тих огън за още 15-20 минути. При сервиране се поднася с пресен магданоз или лимонови резенчета. Добър апетит! 

Дърпани охлювчета със сирене и масло





Необходими продукти:




  • 400 грама фини точени кори, може и домашно
  • 120 грама разтопено масло за намазване
  • 200 грама натрошено сирене
  • 2 супени лъжици брашно
  • 3 супени лъжици кисело мляко
  • 3 яйца
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 и 1/2 чаена лъжичка сол
  • 30 милилитра газирана вода
  • олио за намазване на тавата



Начин на приготвяне:


Корите се разстилат две по две, като втортата кора, вътрешната, се накъсва ситно и се напръсква с масло. Отгоре се разпределя от сиренето и се завива на нестегнато руло. Всички рула се навиват във формата на охлюви и се подреждат в намазана с олио тава. Отгоре се глазират с останалото масло. В купа се разбиват яйцата, добавя се млякото, солта, захарта, брашното и водата. Сместа се разбърква до хомогенност и се разпределя върху всяко охлювче. Фурната се загрява на 180 градуса, запичат се в началото 15 минути само отдолу, след което градусите се увеличават на 200 и процесът на печене продължава около 20 минути, по средата на фурната. След готовност охлювите се напръскват със студена вода или се намазват с масло и се завиват за 20 минути с чиста кърпа. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...