skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 400 грама бяло брашно
- 1/2 чаена чаша царевично брашно
- 200 грама пшеничен зародиш
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 200 милилитра топла вода
- 25 грама жива мая
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 50 грама сурови тиквени семки
- 20 грама сурови сусамови семена
Начин на приготвяне:
Двата вида брашна се смесват в купа, добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се. Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене. Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама брашно
- 250 милилитра топло прясно мляко
- 1/3 чаена чаша олио
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- няколко цели кренвирша
- 10 грама сусам
- 1/3 кубче жива мая
- 2 разбити яйца + жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Брашното се изсипва в купа и се добавя солта. Маята се размива в млякото, заедно със захарта. Олиото се смесва с яйцата, разбърква се и течните съставки се комбинират със сухите. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След това се разделя на равни части, разточва се и се изрязват лентички. Кренвиршите се завиват с изрезките тесто, така че да се покрият добре от всички страни и се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. След като удвоят обема си се изпичат в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Напръскват се със студена вода и се завиват, за да омекнат. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 150 грама нарязан пресен спанак
- 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
- зехтин или олио за запръжка
- настъргана кора от един лимон
- 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
- сол, черен пипер според вкуса ви
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 42 грама прясна мая
- 350 милилитра прясно мляко, топло
- 1 чаена лъжичка захар
- 2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена чаша разтопено масло
- 3 яйца + част от жълтъка за намазване
- сусам за поръсване
- 6 кренвирша, разрязани на две
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и слага в купа. В друг съд се налива топлото мляко, добавя се маята, захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, налива се маслото и заедно с предната смес се добавят към брашното, в което сте направили кладенче. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. Разделя се на равни части, разточват се и се изрязват триъгълници по дължината на блата. Всяка половинка от колбасите се слага в широката част на изрезките и се завива към тясната. Получените кроасани се подреждат в тава, застлана с лист пергамент. Разположението, както и украсата са по ваш избор. Месеницата се намазва с масло, разбит жълтък и се поръсва със сусам. След удвояване на обема се изпича на 180 градуса за 45 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 300 грама скариди
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 супена лъжица соев сос
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 20 милилитра бяло вино
- няколко стръка пресен копър
- 3 скилидки чесън, нарязани
- 2 чаени лъжички краве масло
- няколко стръка магданоз или нарязан пресен лимон
Начин на приготвяне:
Маслото се сгорещява в съд с капак и се запържват лука, чесъна и скаридите. Добавят се соевия сос и бялото вино, разбърква се и се подправя с нарязан копър и сок от лимон. Задушава се за 5 минути и ястието се готви на тих огън за още 15-20 минути. При сервиране се поднася с пресен магданоз или лимонови резенчета. Добър апетит!