RSS

сряда, 29 ноември 2017 г.

Мариновани свински късчета на скара





Необходими продукти:

  • 50 милилитра червено вино
  • 1 чаена лъжичка млян кимион
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 чаена лъжичка червен пушен пипер
  • 1 супена лъжица соев сос
  • сок от половин лимон
  • 1 супена лъжица зехтин или олио
  • 500-700 грама шарено свинско месо
  • 1 супена лъжица горчица

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на фини късчета и ги сложете в купа. Добавете кимион, черен и червен пипер, соев ос, лимонов сок, горчица, зехтин и червено вино. Разбъркайте месото с ръце, покрийте с прозрачно фолио и охладете сместа за минимум два часа. Добре е да престои повече време, за да попие всички аромати. Извадете свинското и го изпечете равномерно на сгорещена скара. Поднесете късчетата топли и гарнирайте със сос по избор. Добър апетит! 


вторник, 28 ноември 2017 г.

Солена торта от тортила питки



Необходими продукти:



  • 5-6 броя готови тортила питки
  • 250 грама картофено пюре
  • 1 връзка зелен лук
  • 50-100 грама маслини за украса
  • 100 грама царевица от консерва
  • 2-3 домата, измити и подсушени
  • половин връзка пресен магданоз за украса
  • 200 грама цедено мляко
  • 100 грама майонеза
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • копър по желание
  • 150-200 грама колбас по избор
  • 100 грама настъргано сирене
  • 100 грама настърган кашкавал
  • домашна или купешка лютеница


Начин на приготвяне:


Изберете подходяща голяма чиния или поднос и сложете една питка. Комбинирайте цеденото мляко с майонезата, чесъна и копъра. Разбъркайте сместа до еднородност и с нея намажете основата. Гарнирайте с нарязани домати, колбас и нарязани маслини. Покрийте с втора питка. Гарнирайте я с лютеница и поръсете с кашкавал и сирене. Сложете трета, а нея подправете с картофено пюре или чеснова смес, украсете с домати, сирене, кашкавал или колбас. Четвъртата гарнирайте по ваш вкус и завършете подредбата с последната питка. Старателно измажете всички страни, поръсете с нарязан ситно зелен лук, сладка царевица и листенца магданоз. Нарежете половин домат и от него оформете розичка. Сложете я в средата на тортата и украсете с маслини. По желание декорирайте страните на чинията с пресни листенца магданоз. Охладете, разрежете и поднесете. Добър апетит!


неделя, 26 ноември 2017 г.

Зеленчукова салата с чушки, сирене и кашкавал



Необходими продукти:


  • 2 мариновани червени чушки
  • 3 стръка пресен лук
  • 2 домата, измити и подсушени
  • 1 обелена краставица
  • половин глава червен или бял лук
  • сол според вкуса
  • зехтин на вкус
  • 50 грама нарязан на кубчета кашкавал
  • 100 грама краве сирене
  • няколко стръка пресен магданоз за украса
  • маслини за украса


Начин на приготвяне:


В купа сложете маринованите чушки, нарязани ситно или на лентички и прибавете скълцания пресен лук. Нарежете доматите и краставицата, сложете ги към салатата и прибавете червен или бял лук. Подправете със сол и зехтин според вкуса ви. Разбъркайте салатата и я гарнирайте с нарязан кашкавал, настъргано сирене, магданоз и маслини. Охладете и поднесете. Добър апетит!


петък, 24 ноември 2017 г.

Кюфтенца в чеснов млечен сос


Необходими продукти:



  • 500 грама кайма, подправена
  • 500 грама кисело мляко
  • 200 милилитра прясно мляко
  • сол, черен пипер на вкус
  • 4 пресовани скилидки чесън
  • около 500 милилитра вода
  • 3 супени лъжици царевично брашно
  • магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:


В тенджера налейте водата и след като заври оформете кюфтенца и ги пуснете в нея. Варете до готовност на каймата и отцедете. Заделете част от бульона и го охладете. В купа смесете млеката, добавете брашното и разбъркайте до хомогенност. Разредете с бульона. Изсипете соса в друг съд, сгорещете го и прибавете чесъна. Подправете със сол, черен пипер и магданоз. Прибавете кюфтенцата към ястието и варете на тих огън до сгъстяване. Поднесете топло и по желание овкусете с прясно изцеден сок от лимон. Добър апетит!


сряда, 22 ноември 2017 г.

Заешка супа със зеленчуци



Необходими продукти:



  • 500-600 грама сварено заешко месо
  • 2 литра зеленчуков бульон
  • сол, черен пипер на вкус
  • сок от един лимон
  • нарязан ситно магданоз
  • 1 обелен и настърган морков
  • 1 мек домат, обелен и настърган
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 1 картоф, обелен и нарязан ситно
  • половин чаена чаша фиде или ориз
  • 1 чаена лъжичка ронена чубрица
  • 200 грама кисело мляко
  • 1 яйце


Начин на приготвяне:


Накъсайте месото, налейте бульона в тенджера и го загрейте. Прибавете заешкото и подправете със сол, черен пипер, сок от лимон, чубрица и магданоз. Разбъркайте супата и добавете домата, морковите, лука и картофа. Оставете супата да ври на тих огън за час и добавете фидето непосредствено преди да изключите котлона. Изчакайте супата да изстине и я застройте със смес от разбито яйце и кисело мляко. Поднесете топла и поръсете с още магданоз по желание. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...