RSS

сряда, 10 януари 2018 г.

Цитрусова баклава с шоколад


Необходими продукти:


  • 500 грама готови кори за баница
  • 300 грама смлени орехи
  • 1 чаена лъжичка канела
  • настъргана кора от един лимон
  • настъргана кора от един портокал
  • 100 грама разтопено масло
  • 700 грама захар
  • 1 литър вода
  • 1 прахче ванилия
  • течен шоколад за украса



Начин на приготвяне:


Разстелете корите и намажете всяка с разтопеното масло. Смесете половината от цитрусовите корички с орехите и канелата. Поръсете върху всеки лист и завийте във формата на охлюви. Подредете ги в намазнена тава. Намаслете баклавичките с останалото масло, загрейте фурната на 190 градуса и запечете за 30 минути отгоре и отдолу. Охладете печивото и пригответе сиропа. За целта смесете захарта с водата, бъркайте докато се разтвори и сгъсти леко. Прибавете останалите цитрусови корички и ванилията, за да придадат свежест на течността. След 4-5 минути варене свалете от котлона и залейте баклавата равномерно с помощта на черпак. Охладете я напълно и непосредствено преди да я поднесете, украсете с течен шоколад. Добър апетит и да ви е сладко!





петък, 5 януари 2018 г.

Шкембе чорба със запръжка от моркови


Необходими продукти:




  • 1 литър и половина прясно мляко
  • 500 милилитра вода
  • сол според вкуса
  • 300 грама сварено, почистено шкембе
  • 1 настърган морков
  • 30 грама краве масло за запръжка
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1 глава чесън и оцет на вкус за подправяне
  • стрити люти чушки по желание


Начин на приготвяне:


В тенджера смесете млякото и водата, подправете със сол и добавете нарязаното ситно шкембе. Оставете течността да заври, а през това време сгорещете маслото и запържете настърганите моркови. Отцедете оцветената мазнина, премахнете зеленчука и сгорещете отново. Запържете брашното докато се разтвори. Към тази смес прибавете 1-2 черпака от чорбата и разбъркайте до еднородност. Налейте бульона към чорбата, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън за още 10 минути. През това време обелете чесъна, пресовайте скилидките и ги смесете с оцет. Поднесете шкембе чорбата гореща, гарнирайте я с чесновата смес и чили по желание. Добър апетит!

сряда, 3 януари 2018 г.

Свински ушенца с барбекю сос, вино и лимонов сок



Необходими продукти:



  • 500 грама сурови свински уши
  • сол и червен пушен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • сок от един лимон
  • 2 супени лъжици сос барбекю
  • 30 милилитра червено вино



Начин на приготвяне:


Сварете ушите, почистете и ги охладете. Нарежете на тънки ивици и запържете в зехтина. Подправете със сок от лимон, сол и червен пушен пипер. Той придава чудесен вкус и аромат на всяко ястие, приготвено с или без месо. Разбъркайте ушите и налейте виното. Задушете за 30 минути на тих огън, накрая прибавете барбекю соса. Поднесете мезето топло, гарнирано с резенче лимон. Добър апетит! 

Салата от цвекло и айсберг с лимон и зехтин


Необходими продукти:



  • 1/2 салата айсберг
  • 1 или 2 главички червено цвекло
  • сок от половин лимон
  • сол на вкус
  • зехтин на вкус
  • стръкчета магданоз за украса


Начин на приготвяне:


Нарежете айсберга на ивички, както режете зеле за салата и го сложете в купа. Обелете и настържете цвеклото, добавете го към зеленчука и подправете със солта, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте, украсете с резенче лимон и магданоз. Охладете и поднесете! Добър апетит!

вторник, 2 януари 2018 г.

Бирена баница на розички с късмети


Необходими продукти:



  • 400 грама кори за баница
  • 200 грама натрошено сирене
  • 100 грама масло, разтопено
  • 1-2 супени лъжици олио
  • 4 яйца
  • 200 грама кисело мляко
  • 80 милилитра бира
  • Щипка захар
  • Щипка сол
  • късмети



Начин на приготвяне:

Корите се разстилат две по две и се намазват с масло, смесено с олио. Всеки лист се поръсва със сирене и се завива на руло. Свива се от единия край към другия, така че да се получи розичка. По същият начин де приготвят останалите кори, подреждат се едни до други в намаслена тава. Яйцата се чукват в купа, добавя се солта и захарта, разбиват се до еднородност. Прибавят се бирата, разбърква се и накрая киселото мляко. Баницата се намазва старателно с останалото масло и се залива с млечната смес. Фурната се загрява на 190 градуса, отгоре и отдолу и баницата се изпича за 40 минути. След готовност се напръсква със студена вода и се завива. Като изстине се забождат късмети на всяка розичка. Приготвена по този начин, баницата не се нуждае от разрязване с нож. Лесно и удобно се разчупва. Добър апетит!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...