RSS

петък, 15 февруари 2019 г.

Пица Сърце


Необходими продукти:



  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • щипка сол, щипка захар
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1/2 чаена чаша топла вода
  • 2 супени лъжици доматен сос
  • босилек, риган и магданоз
  • колбас по избор
  • 1-2 супени лъжици царевица от консерва
  • печена чушка
  • 150-200 грама настърган кашкавал


Начин на приготвяне:


Смесете брашното с маята, добавете солта, захарта и към тях налейте топлата вода + зехтина. Разбъркайте и замесете тесто. Оставете го да втаса, след което разточете и оформете като сърце. Намажете блата с доматен сос, поръсете с нарязаните подправки. Гарнирайте с колбаса, царевицата, поръсете с кашкавал. Нарежете чушката на ивици и оформете надписа както е на снимките. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете за 40 минути. Добър апетит!


неделя, 13 януари 2019 г.

Мариновани пържоли с чесън, масло и магданоз


Необходими продукти:



  • 3-4 свински пържоли 
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 2 супени лъжици разтопено масло 
  • сол, черен пипер на вкус


за апетитката


  • 4-5 мариновани червени чушки 
  • 1 скилидка чесън 
  • 400 грама цедено кисело мляко 
  • 100 грама майонеза 
  • сол на вкус


Начин на приготвяне:


Месото се слага в купа, а в блендер се разбиват чесъна, магданоза и маслото. Пържолите се заливат със сместа и се оставят да се мариноват в нея за 3-4 часа. След това се пекат на предварително загрята скара. От маслото в маринатата стават крехки и сочни. Нарежете или смелете чушките заедно с чесъна, добавете цеденото мляко, майонезата и сол на вкус. Разбъркайте до хомогенност, поднесете пържолите с охладената апетитка. Добър апетит! 


неделя, 23 декември 2018 г.

Зелен боб със свинско месо и картофи в мултикукър


Необходими продукти:



  • 400 грама почистен зелен боб
  • 4-5 картофа, обелени и нарязани
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 1 морков, обелен и нарязан 
  • 1-2 чаени лъжички червен пипер
  • 2-3 скилидки чесън, обелени
  • сол, черен пипер на вкус
  • 500 грама свинско месо за готвене
  • няколко стръка пресен копър и магданоз
  • мазнина за запръжка 


Начин на приготвяне:


В купата на уреда сложете мазнина и го настройте на пържете. Запържете лука, червения пипер и добавете моркова, картофите и свинското месо, нарязано на кубчета. Подправете със сол и черен пипер, добавете зеления боб, копъра и магданоза, чесъна. Налейте 150-200 милилитра вода и разбъркайте ястието. Сменете режима на готвене със задушаване (stew), затворете уреда и оставете да готви 60 мин. Поднесете гозбата топла, гарнирайте с цедено или кисело мляко. Добър апетит!



събота, 22 декември 2018 г.

Зелеви сарми с кайма, ориз и млечно-лимонов сос


Необходими продукти:



  • 10-15 листа от кисело зеле, по-големи
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • 1 глава лук, наситнена
  • 1 настърган морков
  • 500 грама кайма, подправена
  • сол, черен пипер, кимион, червен пипер
  • 1 чаена лъжичка джоджен
  • масло или олио за запръжка
  • 30 мл бяло вино
  • 200 милилитра зелева чорба
  • 500 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • сок от един лимон
  • 30 грама краве масло


Начин на приготвяне:


В тиган сгорещете мазнина и запържете лука и моркова. Добавете каймата, накъсана ситно, солта, червения и черния пипер, кимиона и джоджена. Разбъркайте и изсипете ориза, след това налейте виното. След като течността се изпари, свалете от котлона и леко охладете. Върху дъска сложете зелев лист, разпределете една-две лъжици от плънката и завийте сарма. Пригответе по същия начин всички сарми и подредете плътно една до друга в тенджера. Залейте със зелевата чорба и притиснете сармите с чиния. Оставете да се сварят на слаб огън за час. През това време пригответе соса. В друг съд разтопете масло и запържете брашното. Разбийте киселото мляко и малко водичка и сока от лимона. Изсипете към брашняната смес и бъркайте до сгъстяване. Подправете с малко сол и черен пипер. Поднесете сармите, гарнирани с млечно-лимоновия сос, поръсете с червен пипер или джоджен. Добър апетит!



петък, 21 декември 2018 г.

Апетитка от яйца със сирене, чесън и майонеза


Необходими продукти:


  • 4 сварени и обелени яйца
  • 70 милилитра прясно мляко
  • 250-300 милилитра олио или зехтин
  • сок от половин лимон
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • 1-2 пресовани скилидки чесън
  • 150 грама сирене, леко обезсолено
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • сол според вкуса 

Начин на приготвяне:


Нарежете яйцата и ги сложете в купа, добавете чесъна, натрошеното сирене, пипера и солта. Пригответе лека майонеза като добавите постепенно мазнината към прясното мляко и издърпвате/разбивате сместа с пасатор. Получения сос изсипете към останалите продукти и разбийте продължително до получаването на хомогенна смес. Разсипете апетитката, охладете и поднесете. Идеална за хапване по всяко време. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...