RSS

понеделник, 30 декември 2019 г.

Зелеви сарми с праз и целина


Необходими продукти:

  • 20 броя зелеви листа
  • 1 литър зелева чорба
  • 1 чаена чаша ориз
  • 500 грама кайма
  • 1 главичка целина, обелена
  • 1 стрък праз
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 обелен и настърган морков
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 супена лъжица олио

Начин на приготвяне:



В тиган задушете ситно нарязан праз, заедно с настърганите целина и морков. Добавете ориза и разбъркайте. Накъсайте каймата и я сложете към сместа. Прибавете подправките и доматеното пюре. Разбъркайте и охладете плънката. Вземете зелев лист е го разстелете върху дъска за рязане. С лъжичка заграбете от сместа е сложете в средата на листа. Завийте краищата му и свийте сарма. По този начин пригответе и останалите. Готовите сарми подредете в тенджера, плътно едни до други. Залейте със зелевия сок и сложете чиния отгоре, обърната обратно, така че да притиска сармичките. Гответе на тих огън около час. Поднесете топли! Добър апетит!



неделя, 10 ноември 2019 г.

Пирожки с кори за баница


Необходими продукти:

  • 300 грама готови кори за баница
  • 150 грама натрошено сирене
  • 4 разбити яйца
  • 150-200 грама масло

Начин на приготвяне:


Сгънете всяка кора на триъгълник и от широката страна поръсете със сирене. Завийте руло и разрежете на две части. Потопете всяка в разбитите яйца и изпържете в сгорещеното масло. Пригответе всички кори по този начин. Бързи, вкусни и лесни пирожки. Добър апетит!


четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Гюзлеми с прясно мляко



Необходими продукти:


  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 супена лъжица сол
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена чаша топло прясно мляко
  • Мазнина и допълнително брашно за разточване
  • 150 грама натрошено сирене

Начин на приготвяне:


В купа пресейте брашното. Сложете маята и солта. Затоплете млякото, добавете към него захарта, зехтина. Комбинирайте сухите и течните съставки, замесете меко тесто. Оставете го да втаса. След това разрежете тестото на топки, разточете всички с помощта на мазнина и точилка. Поръсете корите със сирене, завийте краищата от вън навътре, така че да получите нещо като плик. Набрашнете го и разточете отново. Получените гюзлеми изпечете на сач, грил тиган или скара. Намажете с масло след готовност, сложете ги в съд с капак. Добър апетит!



неделя, 27 октомври 2019 г.

Критараки с пиле, чери домати и босилек



Необходими продукти:




  • 250 грама критараки
  • 150 грама пилешко месо
  • Няколко стръка пресен босилек
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 чаена лъжичка редукция от нар
  • Зехтин на вкус
  • Няколко чери домати за украса

Начин на приготвяне:


Сварете пастата във вряща вода според указанията на опаковката. Прецедете и сложете в купа. Добавете пилешкото месо, нарязан ситно босилек, соев сос, зехтин и нарова редукция. Разбъркайте и украсете с чери доматки. Добър апетит!




вторник, 22 октомври 2019 г.

Агнешка гозба

Необходими продукти: 



  • 1 кг агнешки ребра
  • 3 картофа
  • 1 глава лук
  • 1 обелен и нарязан морков 
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 150 грама пресни печурки
  • 1 чаена лъжичка мащерка
  • 2-3 меки домата и щипка захар
  • 1 супена лъжица олио или масло


Начин на приготвяне:


Първо се сваряват ребрата и се обезкостяват. Част от бульона се прецежда и заделя. В тенджера се загрява маслото и се задушават лука, гъбите, морковите. Добавят се белени и нарязани ситно домати, заедно със захарта, червения, черния пипер и солта. Разбърква се и след 2-3 минути се прибавят картофите, нарязани на кубчета, месото, бульона, джоджена, мащерката. Ястието се оставя да къкри на тих огън до готовност (40 минути). Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...