RSS

неделя, 30 юни 2013 г.

 Панирани топени сиренца

Необходими продукти

360 г топено сирене
1/3 ч.ч. брашно
2 бр. яйца
1 ч.ч. корнфлейкс
1 ч.ч. олио

 Начин на приготвяне

Сиренцата се поставят в съд със студена вода. Яйцата се разбиват, а корнфлейксът се натрошава, докато стане на галета. Сиренцата се панират последователно в брашното, яйцата и корнфлейкса. Пържат се от двете страни в гореща мазнина до златисто.

петък, 28 юни 2013 г.

Rizzotto - Ризото с нахут, гъби и зеленчуци

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч сварен нахут
  • 2 ч.ч дългозърнест ориз
  • 1 глава лук
  • 250 г пресни печурки
  • 2 моркова
  • 200 г царевица
  • шепа грах
  • 2-3 стръка копър
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне :

Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в мазнина, в която се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, нахутът, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.
Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат. 


Tortilla - Тортия с шунка и гъби

Необходими продукти  :


  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г шунка, нарязана на кубчета
  • 100 г мариновани печурки
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • шепа сладка царевица
  • олио и масло 


Начин на приготвяне 

Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер, наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът, царевицата, шунката и гъбките. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.






сряда, 26 юни 2013 г.



Отново на италианска вълна :) 


Свинско със зеленчуци, печено в плик
 



Необходими продукти 

  • 700 - 800г свинско месо 
  • 2-3 моркова
  • 2 глави стар лук
  • 2-3 с.л червено вино
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л чубрица
  • 1 ч.л масло
  • 2-3 скилидки чесън за аромат
  • 1 плик за печене

Начин на приготвяне 

Месото се нарязва на порции и в подходящ съд се смесва с подправките. Слага се в плика, където се добавят и останалите съставки - измитите и нарязани на шайбички моркови, нарязаният на едро лук, маслото, чесънът и накрая виното. Пликът се завързва, всичко се разклаща много добре, до омесване на всички съставки. Пече се на умерена фурна за около час и 20 минути.

Пица с много екстри



Необходими продукти 

за тестото : 
  • 500г брашно
  • 10г суха мая или 1/4 пакетче жива мая
  • 1/2 ч.ч олио или зехтин
  • 1 ч.л захар
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.ч вода

за пицата :

  • доматен сос, към който се прибавят по 1 чаена лъжица чубрица, босилек и риган.
  • колбаси по избор - салам, луканка, шпеков салам, кренвирши, нарязани пилешки гърди, бекон или друго - каквото решите.
  • 300г настърган кашкавал
  • 7-8 обезкостени и нарязани маслини
  • 3-4 нарязани на ситно кисели краставички
  • 1ч.ч сладка царевица
  • 7-8 нарязани мариновани гъбки, може и пресни печурки

 Начин на приготвяне :

Замесва се тесто от изброените продукти като към брашното се прибавя сухата мая (ако използвате жива я разтворете в хладка вода - 1 ч.ч.), добавя се солта, захарта, олиото и накрая водата. Всичко се разбърква добре и се замесва, може да се наложи да използвате още малко брашно при месенето. Оставя се задължително да втаса. След което се оформят топчици и се разточват отново с помощта на брашно. Получения блат слагаме в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Намазва се с доматения сос и се нареждат всички изброени продукти - колбасите, маслинките, киселите краставички, царевицата, гъбите и кашкавалът. Пече се в предварително загрята фурна на 240 градуса, 15 минути. 

Боб в гърне 


Необходими продукти

  • 2 ч.ч. бял боб
  • 2-3 глави лук
  • 2 бр. домати
  • 2 бр. моркови
  • 1-2 ч.л. захар
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1/3 ч.ч. настъргана целина
  • 1 клонче чубрица
  • сол
  • брашно
  • червен пипер

Начин на приготвяне 

Бобът се измива, след което се вари в глинено гърне. Преди да се свари напълно, се добавят нарязаните на полумесеци глава лук, моркови на шайби, целината и олиото. Когато продуктите омекнат, се добавят и доматите, чубрицата, солта и захарта. Ястието се оставя да поври 30 минути. Приготвя се запръжка от останалата ситно нарязана глава лук, брашно и червен пипер (1:2), след което се изсипва в гърнето при останалите продукти. Вари се още десетина минути.


Ястието е приготвяно по рецептата от Веселият Готвач

Макаронена салата 



Необходими продукти 

200 г макарони тип охлювчета
200 г майонеза
2-3 листа пресен босилек
2-3 стръкчета магданоз
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. риган
200 г зеленчуков микс грах, моркови и царевица
сол, 1/2 ч.л. чили
2-3 маслинки за украса


Начин на приготвяне 

Макароните се сваряват. Изцеждат се от водата и след като изстинат леко се осоляват на вкус и се добавят грахът, морковите и царевицата. Разбърква се добре. Добавя се майонезата и всички подправки. Разбърква се добре и се украсява с маслините. Оставя се в хладилник за около 30 минути.


Пържен шаран



Необходими продукти:


  • 1 бр шаран около 2 кг
  • 2-3 ч.ч брашно - примес от царевично и пшенично 
  • сол на вкус 
  • олио за пържене 
  • 1 лимон 

Начин на приготвяне:


Шаранът се изчиства, измива и нарязва на порции. Осолява се и се оставя да престои известно време. След това се отепва в сместа от брашната и се изпържва в силно сгорещено олио. Отцежда се върху кухненско руло. При сервиране се поднася с нарязани лимончета и салатка по избор. Да ви е сладко! 


Paella marisco - Испанска паеля с морски дарове и пиле


Необходими продукти 

  • 300г пилешко месо
  • 1 червена чушка
  • 400г микс морски дарове
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 200г ориз
  • 100г грах
  • 500мл пилешки бульон
  • 1/4 ч.л шафран
  • магданоз
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 1 лимон

Начин на приготвяне 

Пилешкото месо се нарязва на кубченца, лукът и чушката се наситняват, а скилидките чесън се счукват. Оризът се измива добре. В малко зехтин се запържва пилешкото месо - на силен огън за около 2-3 минутки докато се зачерви. Изваждат се парченцата пиле и се оставят да се изцедят. В същата мазнина се запържва чушката и магданозът - за около минута .В друг съд (дълбок голям тиган) се загрява още малко зехтин и се запържват лукът и чесънът на средно силен огън за 2 минути, като се бърка с дървена лъжица. Добавя се оризът, шафранът и пилешкият бульон. След като заври се добавят и парченцата пилешко месо, а огънят се намаля на максимално. Оставя се да къкри за около десетина минути. След това се добавят грахът, морските дарове, сместа от чушка и магданоз и малко сол, разбърква се и се оставя да къкри още 10 минути. Преди сервиране се гарнира с лимонови резенчета.




Салата "Зеле, моркови и майонеза"


Необходими продукти : 

  • 1 бр. зелка
  • 2-3 бр. моркови
  • 250 г майонеза
  • сол на вкус
  • олио (малко)
  • оцет

Начин на приготвяне :


Зелето се нарязва  и намачква със солта, прибавят се настърганите моркови, олио, оцет и майонезата. Всичко се разбърква добре. Салатата се поставя в хладилник за поне 30 мин. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...