Необходими продукти :
1 кг кайма
2 глави лук
по 10 г кимион и черен пипер
2-3 стръка магданоз
2 червени чушки, нарязани на много ситно
около 150 г кашкавал, нарязан на кубчета
2 бр. яйца
2-3 филийки сух хляб
1 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода, погасена в млякото
галета, сол на вкус
Начин на приготвяне :
Лукът се настъргва на ренде, филийките хляб се накисват във вода докато омекнат, след това се прецеждат добре и се добавят към лука. Каймата се замесва леко с тези продукти, след което се добавят чушките, магданоза, кимиона, черния пипер, сол, чукват се яйцата и се добавя киселото мляко. Каймата се омесва добре, след което се оставя да стегне за около 1 час в хладилник. От нея се правят кюфтенца, като в средата на всяко се слага по кубче кашкавал. Готовите кюфтенца се овалват хубаво в галета и се изпържват в сгорещена мазнина до златисто.
вторник, 2 юли 2013 г.
Хрупкави свински филенца с горчица
Необходими продукти :
- 400 г свинско филе
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. прясна мащерка
- 2 с.л. Дижонска горчица
- 3 с.л. горчица на зърна
- около 150 г тънки резени бекон
Начин на приготвяне :
Всяко филе се нарязва по дължина на две, поръсва се със сол и се овкусява с черен пипер. В подходяща купа се смесват двата вида горчица, заедно с прясната мащерка. Свинските филета се добавят към тази смес и се овалват, след което внимателно се завиват в резените бекон, така че да бъдат покрити почти изцяло. Филетата се поставят в подходящ за печене съд - по средата на фурната. Ястието се пече 10 минути на 220 С, след което фурната се намалява на 180 С, като печенето продължава поне още 20-25 минути. Ястието се сервира топло, като филенцата се разрязват на половина.
Рошави топчета с шунка и яйце
Необходими продукти:
- 400 шунка, нарязана на много ситно
- 5 бр. твърдо сварени яйца
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- сол, черен пипер
- майонеза
- ситно нарязан магданоз
- смлени и леко запечени орехи
Начин на приготвяне :
Смачкайте с вилица жълтъците, добавете нарязаните на много ситно белтъци, шунка, магданоз и лук. Добавете малко майонеза, колкото да се спои сместа, подправете на вкус със сол и черен пипер. Оформете топчета колкото голям орех и ги оваляйте в предварително нарязаните на дребно запечени орехи.
Етикети:
Аламинути
Мини кошнички с баварски крем
Необходими продукти :
за кошничките:
за кошничките:
- 1 ч.ч пудра захар
- 2 яйца
- ванилия
- 200г масло
- брашно, колкото поеме
- за крема:
- 100мл сладко кондензирано мляко
- 3 жълтъка
- 200мл прясно мляко
- 2 с.л захар
- 60г масло
- 3с.л брашно
- 1 с.л ром или 1 есенция ром
Начин на приготвяне :
От продуктите за кошничките се замесва тесто, не много твърдо, от което се късат малки топченца и се разстилат на тънко по стените на форми за кошнички. Изпичат се и се изваждат от формите докато са топли. Като изстинат стават твърди и се чупят при вадене.
Кремът: Половината прясно мляко + кондензираното мляко се слагат на котлона да заврят. През това време се разбиват жълтъците с брашното, захарта, рома и остатъка от прясното мляко. Добавят се към топлата млечна смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти се маха от котлона, добавя се маслото и се оставя да изстине.
Готовите кошнички се пълнят с помощта на шприц или с лъжичка ако нямате и се украсяват по избор - със смлени ядки, цяло орехче, кокосови стърготини, шоколадови пръчици - каквото поискате.
Етикети:
десерти
Апетитка с извара и майонеза
Необходими продукти :
- 400г извара
- 200г майонеза
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 стръка копър
- сол, шарена сол, самардала- по избор
- 1 с.л зехтин
Начин на приготвяне :
Изварата се изсипва в подходящ съд. Смесва се с подправките, копъра, скълцан на ситно и майонезата. Добавя се зехтинът и се разбърква добре до еднородна смес. Добър апетит :)
Салата айсберг с макарони и риба тон
Необходими продукти :
- 200 г салата айсберг
- консерва риба тон
- 50г царевица
- 50-60 г мариновани печурки
- 200г макарони (форма по избор)
- сол на вкус
- зехтин и балсамико на вкус
Начин на приготвяне :
Етикети:
Салати
неделя, 30 юни 2013 г.
Панирани топени сиренца
1/3 ч.ч. брашно
2 бр. яйца
1 ч.ч. корнфлейкс
1 ч.ч. олио
Необходими продукти
360 г топено сирене1/3 ч.ч. брашно
2 бр. яйца
1 ч.ч. корнфлейкс
1 ч.ч. олио
Начин на приготвяне
Сиренцата се поставят в съд със студена вода. Яйцата се разбиват, а корнфлейксът се натрошава, докато стане на галета. Сиренцата се панират последователно в брашното, яйцата и корнфлейкса. Пържат се от двете страни в гореща мазнина до златисто.
Етикети:
панирано
петък, 28 юни 2013 г.
Rizzotto - Ризото с нахут, гъби и зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 ч.ч сварен нахут
- 2 ч.ч дългозърнест ориз
- 1 глава лук
- 250 г пресни печурки
- 2 моркова
- 200 г царевица
- шепа грах
- 2-3 стръка копър
- олио за запръжка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Запържва се в мазнина, в която се прибавят и нарязаните гъби, оризът, морковите, нарязани на кубчета, царевицата, нахутът, грахът и копърът, нарязан на ситно. Разбърква се много добре и се овкусява със солта и пипера.
Долива се вода (6 чаени чаши ) и се оставя да къкри на бавен огън. Ястието е готово след като водата се редуцира и зеленчуците омекнат.
Етикети:
ризото
Tortilla - Тортия с шунка и гъби
Необходими продукти :
- 1 кг картофи
- 4 яйца
- 1 глава лук
- щипка чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- 200 г шунка, нарязана на кубчета
- 100 г мариновани печурки
- 2-3 стръка пресен магданоз
- шепа сладка царевица
- олио и масло
Начин на приготвяне
Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер, наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът, царевицата, шунката и гъбките. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.
Етикети:
испанска кухня,
тортия
сряда, 26 юни 2013 г.
Етикети:
пица
Свинско със зеленчуци, печено в плик
Необходими продукти
- 700 - 800г свинско месо
- 2-3 моркова
- 2 глави стар лук
- 2-3 с.л червено вино
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 1 ч.л чубрица
- 1 ч.л масло
- 2-3 скилидки чесън за аромат
- 1 плик за печене
Начин на приготвяне
Месото се нарязва на порции и в подходящ съд се смесва с подправките. Слага се в плика, където се добавят и останалите съставки - измитите и нарязани на шайбички моркови, нарязаният на едро лук, маслото, чесънът и накрая виното. Пликът се завързва, всичко се разклаща много добре, до омесване на всички съставки. Пече се на умерена фурна за около час и 20 минути.
Етикети:
със свинско месо