RSS

вторник, 31 декември 2013 г.

Шоколадов крем "Оле" с банани


Необходими продукти : 


  • 300мл студено прясно мляко 
  • 2 банана
  • пакетче крем на dr. Outker "Оле"

Начин на приготвяне :

Сухата смес се изсипва при прясното мляко, разбива се с миксер в продължение на 3 минути. Бананите се нарязват на колелца и се слагат на дъното на подходящи чашки - чашки за мелба. Кремът се изсипва върху тях, отгоре се нареждат няколко бананчета.

Домашна баклава

Необходими продукти : 


  • 500 г готови кори
  • 150 г масло
  • 300 г смлени орехи
  • сокът от 1 портокал и настърганата му кора
  • 500 г захар
  • 350 мл вода
  • 10г канела
  • смлян карамфил

Начин на приготвяне: 






Корите се разделят на две равни части. Върху всяка част, без да се разделят корите, се ръсят орехи и подправки на вкус.Разрязва се на ромбове. Залива се с разтопеното масло. Пече се до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп, който се приготвя по следния начин :  захарта, водата и портокаловият сок, заедно с коричките се смесват, кипват и варят 30 минути. Баклавата се залива, стои така около 1 час, след което се изважда едно парче от тавата, сиропът, който не е попил се излива внимателно и се вари още 5 минути. Баклавата се сиропира отново. Поднася се на следващия ден.

Коледен венец - свещник

Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи
  • черен пипер и сол на вкус
  •  60 гр масло, лимонов сок
  •  2 връзки пресен копър
  •  1 връзка пресен лук
  •  200 гр бадеми
  •  продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
  •  1 свещ

Начин на приготвяне : 

 Картофите се сваряват, овкусяват се с подправките и с помощта на маслото се правят на пюре. Част от пюрето се слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина, в която се слага свещта, но след като пюрето поизстине малко. Покрива се със скълцания зелен лук. От останалото картофено пюре се оформят шишарки, които се декорират с помощта на бадемите, като се нареждат с широката част в картофеното пюре. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).

неделя, 22 декември 2013 г.

Коледни меденки

Необходими продукти :

  • 2 бр.яйца
  • 1 ч.ч.захар
  • 1 ч.ч.олио
  • 6 с.л.мед
  • 2 с.л.канела на прах
  • 10г бакпулвер
  • 1/2ч.л смлян карамфил
  • Джинджифил и индийско орехче – на върха на ножа

Начин на приготвяне :

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес, добавят се олиото и медът и се разбива отново. Към брашното се прибавят бакпулверът,канелата (като може да сложите по-малко, според вкуса)карамфилът, джинджифилът и индийското орехче. Постепенно се добавят към яйчената смес. Когато сместа натежи, се изсипва върху набрашнена повърхност и се омесва на ръка. Разточва се кора с дебелина 0,7 см и се нарязват с формички по избор.Нареждат се в покрита с хартия за печене тава, леко разделени едно от друго и се пекат 7 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.По желание могат да се слепят със сладко – мармалад или конфитюр.

За глазурата използвах парено захарно  тесто, за приготвянето му са необходими:

  • 150 мл. вода
  • 70 гр. масло
  • 150 гр. брашно
  • 500 гр. пудра захар
  • + още пудра захар (ако е нужна) за доизмесване

 Начин на приготвяне:




Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото. Когато се стопи се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашното на веднъж. Бърка се енергично с дървена лъжица (или нешо друго) докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на кухненският плот и се оставя да се охлади.Следва замесването на тестото с пудрата захар. Меси се докато поеме всичката пудра захар. След това се разточва с помощта на малко пудра захар, може да се оцвети с хранителни бои, изрязват се формички и се правят декорации по избор.

петък, 20 декември 2013 г.

Картофени крокети - Kroketten



Необходими продукти

  • 1 кг картофи
  • 300г сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка копър
  • 1 глава настърган лук
  • стръкче магданоз
  • 4 яйца 
  • 100г галета

Начин на приготвяне : 

Картофите се сваряват и пюрират. Смесват се със сиренето, лука, скълцаните копър и магданоз и подправките, разбърква се и се пюрира отново до получаването на еднородно тесто. Оформят се крокетите, след което се потапят в разбитите яйца, галета, отново в яйцата и пак в галетата. Пържат се в добре сгорещена мазнина или във фритюрник.

вторник, 3 декември 2013 г.

Хрупкави пилешки крилца

Необходими продукти:





  • 1кг пилешки крилца
  • подправка за пиле на вкус
  • 2-3 с.л олио
  • чесън на прах 
  • 100мл бира
  • едросмляна галета
  • черен пипер на вкус


Начин на приготвяне : 

Пилешките крилца се овкусяват добре с всички подправки, след което се овалват в галетата и се изпържват в силно сгорещена мазнина. Сервират се топли с лимоново резенче и сос по избор.

Коледни мъфинки – снежинки

Необходими продукти  :


  •         1 ч.ч. кисело мляко
  •         10г бакпулвер
  •         1 ч.ч. захар
  •         1/2 ч.ч. олио
  •         2 ч.ч. брашно
  •         1 бр. ябълка
  •         канела на вкус
  •         пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:


Киселото мляко се смесва с бакпулвера и захарта. Разбива се. Прибавят се олиото, настърганата предварително ябълка, канелата и брашното. Разбърква се добре, след което сместа се изсипва във формички за мъфини, като се пълнят до половината. Пекат се около 15-20 минути на 180 градуса. След изпичането се нареждат в подходящ поднов и се поръсват с пудра захар.

понеделник, 2 декември 2013 г.

Карамелени кремчета с бисквити Мюсли

Необходими продукти



  • 1 пакетче нишесте карамел
  • 300мл прясно мляко
  • 300мл вода
  • 1 и 1/2 ч.ч захар
  • половин есенция ром
  • 150-200г бисквити с мюсли

Начин на приготвяне

Прясното мляко, водата и захарта се смесват.Слагат се в подходящ съд и на котлон - да заврат. Нишестето се разтваря в студена вода - около 100мл и се добавя към заврялото мляко при непрекъснато бъркане- до сгъстяване.Добавя се есенцията и се разбърква. Бисквитите се натрошават в подходящи купички на по-едри парчета и се заливат с готовия карамелен крем.

Ароматни редени мариновани шишчета

Необходими продукти : 



  • 500г крехко свинско месо 
  • 1-2 главички червен лук
  • 1-2 пресни чушки 
  • подправки на вкус - сол, черен пипер, кимион, чубрица, риган, брашно от чесън
  • соев сос
  • 100мл бира
  • 2-3 супени лъжици олио 


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на кубчета.Лукът и чушките се нарязват по-едро, така че да могат да се нанижат на шиш. Посоляват се. Месото се слага в подходяща купа, овкусява се с подправките на вкус, добавя се мазнината, соевият сос и бирата, разбърква се и се оставя така за поне 1 час. След това месото се нарежда на шишовете,като между него се редуват лук и чушка. Могат да се изпекат както на скара, така и на барбекю.

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Коледна елхичка

Необходими продукти : 


  • 5-6 средно големи картофа
  • 200г сирене
  • 1 връзка пресен лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 връзки копър - за декорация
  • 1 морков - за декорация
  • 1 домат - за декорация
  • 1 твърдо сварено яйце - за декорация




Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и още топли се пюрират, заедно със сиренето и подправките. Към тази смес се добавя нарязаният на ситно пресен лук и се разбърква добре. В подходяща чиния се слага от картофеното пюре, като с влажни ръце оформяме пюрето като конус. Използват се връзките копър - за иглички на елхичката, нареждат се от върха надолу. Продуктите за декорация използвате по ваш избор и фантазия, като може да се добавят и царевица, чери доматчета и др. От свареното яйце се използва само белтъкът - настъргва се на ситно ренде и елхичката се наръсва с него.

събота, 16 ноември 2013 г.

Сладоледен йогурт с малини

Необходими продукти : 


  • 3 пакетчета суха сметана 
  • 600 мл студено прясно мляко
  • 300 г цедено мляко
  • 3 с.л. захар
  • 200 г замразени малини

Начин на приготвяне : 

Сухата сметана се разбива с прясното мляко за около 5 минути. Отделно разбиваме цеденото мляко със захарта, докато тя се стопи. Двете се смесват леко с лъжица и се добавят малините. Сместа се пасира и изсипва в чашки за мелба :) Оставя се в хладилник поне за 30 минути.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...