RSS

вторник, 26 януари 2016 г.

Питки на тиган с масло и самардала

Необходими продукти : 



  • 1/2 пакетче мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 200 мл топла вода
  • 1-2 с.л зехтин 
  • брашно
  • масло за намазване
  • самардала на вкус


Начин на приготвяне: 

Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, зехтина и размитата във водата мая. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Оставят се да втасат, а след това се разточват на тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпекат се намазват с масло и се поръсват със самардала. Покриват се, за да омекнат. Чудесно предложение към всяко основно ястие. Добър апетит! 

понеделник, 25 януари 2016 г.

Накъсана баница с биволско масло

Необходими продукти : 



  • 1 пакет кори за баница (използвах "Одрински")
  • 60 г биволско масло* 
  • 300 г натрошено сирене
  • 4 яйца 
  • 300г кисело мляко 
  • 50-100 мл лимонада 
  • щипка сол
  • щипка захар 



Начин на приготвяне : 



Подбираме подходяща по-голяма тава и я намазваме от всички страни с олио. Застиламе я добре с една или две кори, така че да е покрито дъното от всички страни. Слагаме натрошено сирене и покриваме с три, четири накъсани на не много големи парчета кори. Поливаме с разстопеното масло. Отново поръсваме със сирене и завършваме баницата с останалите кори, като накъсваме и тях. Слагаме и останалата част от маслото. Внимателно разрязваме на парченца. Разбиваме яйцата със солта, захарта и киселото мляко. Добавяме лимонадата и разбъркваме. С получената смес поливаме баничката от всички страни и краища и с въртеливи движения разнасяме сместа помежду корите. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути. Поднасяме с кисело мляко. Добър апетит! 


* Биволското масло може да бъде заместено с обикновено краве масло, ако имате домашно, още по-добре. Аз се снабдих с него от Бачковския манастир, продаваха и взехме едно бурканче. Вкусът му е божествен.



събота, 23 януари 2016 г.

Масленицата със сирене на баба


Необходими продукти :


  • 1 кг брашно 
  • 2-3 яйца 
  • 1 с.л сол 
  • 1/2 с.л захар 
  • 42 г мая за хляб 
  • 250 мл топло прясно мляко 
  • 100 мл вода 
  • 250-300 г натрошено домашно сирене
  • 30-40 г масло 
  • 1-2 с.л свинска мас 
  • олио 

Начин на приготвяне : 

Яйцата се разбиват със солта и захарта. Маята се размива в топлото прясно мляко и водата. Добавя се към яйчната смес и се разбърква. Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче в средата, в което изсипваме сместа. Замесва се меко тесто. Меси се около 10-15 минути, с намаслени ръце. След това се оставя да почине за 5-10 минути и се бие в намаслен плот 40-50 пъти. Маслото и маста се смесват и разтапят. От тестото се нарязват топки, които се разтягат с намазнени ръце. Във всяка се слага натрошено сирене и се полива с 1-2 с.л от разтопените мас и масло. Навива се на фитил, като леко се усуква. Завързва се и се нарежда в подмазнена с олио тава. По същия начин с всички топки тесто. По желание може да се намажат с разбит жълтък. Масленицата оставяме да втаса на стайна температура. След втасването се изпича в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 30-35 минути. След изпичането е добре да се завие с влажна кърпа. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит! 

сряда, 20 януари 2016 г.

Солена палачинкова торта с катък и кашкавал

Необходими продукти : 

за палачинките: 








  • 2 яйца 
  • 150-200мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 1 ч.л сода 
  • щипка сол
  • щипка захар 
  • 1 - 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • масло



за плънката: 

  • 200-300 г катък със сирене
  • 200 г настърган кашкавал 
  • 150-200 г лютеница 
  • колбаси по избор 
  • 1-2 с.л руска салата 
  • 2-3 нарязани кисели краставички 
  • обезкостени маслини за украса 
  • 2-3 стръка пресен магданоз за украса




Начин на приготвяне : 

 Яйцата се разбиват заедно със солта и захарта. Към тях се добавят киселото мляко, смесено със содата и прясното мляко. Разбърква се и се добавя брашното. Сместа трябва да има гъста консистенция, подобна на тази на бозата. Палачинките се изпичат в подходящ тиган, намаслен с масло. След като се изпекат се оставят настрана. Подбираме си по-голяма, плоска чиния, в която слагаме една палачинка. Намазваме я с катък, добавяме колбас по избор или кисели краставички и слагаме отгоре втора палачинка. По същия начин се процедира с останалите палачинки, като единствено сменяме пълнежа. Последната палачинка намазваме с катък, оформяме добре краищата на тортата и поръсваме с кашкавал. Ако Ви е останал колбас, може да украсите по начина, показан на снимките. Декорира се с нарязаните маслини и магданоз. Добър апетит! Тортата е страхотна! 

Кавърма със свинско и кълцана наденица

Необходими продукти : 




  • 700 г вратно месо или 2-3 вратни пържоли
  • 2-3 парчета сурова кълцана наденица
  • 1 глава лук
  • 1 стрък праз
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 скилидки чесън
  • 200 г печурки
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с.л брашно
  • 30 г масло
  • черен пипер, кимион и сол на вкус


Начин на приготвяне : 


Сгорещяваме маслото в подходяща тенджера и към него прибавяме нарязаният лук, праз и морков. Разбъркваме добре, след което към тях добавяме нарязаната на парченца наденица и скълцаните копър и скилидки чесън. Отново разбъркваме и прибавяме нарязаните печурки. Подправяме на вкус със сол и черен пипер. Размиваме брашното с бялото вино и го прибавяме към сместа. Разбъркваме добре и сваляме от огъня. В подходяща тава, гювеч или йенски съд нареждаме вратното месо, което сме подправили предварително със сол, черен пипер и кимион. Върху него разпределяме сместа от зеленчуците и кълцаната наденица. По желание може да се добавят 1-2 листа дафинов лист. Запичаме във фурна около 30-40 минути. 



Добър апетит! 


неделя, 17 януари 2016 г.

Баварска салата



Необходими продукти :




  • 1 кг картофи 
  • 1-2 глави червен лук
  • 200г майонеза 
  • 1 с.л баварска горчица 
  • 1-2 броя кренвирши 
  • 100 г нарязан шпеков салам 
  • 1 бр. червена маринована чушка
  • 50 г сварен грах
  • 2 стръка пресен копър или магданоз
  • сол на вкус 
  • оцет 



Начин на приготвяне : 

Картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на едри кубчета. Слагат се в подходяща купа. Лукът се нарязва на полумесеци и се добавя към тях. Разбърква се внимателно, след което се добавят нарязаните кренвирши, шпековият салам, скълцаната маринована чушка и грахът. Подправя се със скълцаният копър, сол на вкус и оцет. Разбърква се отново и се добавят майонезата и горчицата. Размесва се добре и се оставя на хладно. Сервира се изстудена, гарнирана с маслини. Добър апетит! 

петък, 15 януари 2016 г.

Домашна пица с гъбки, луканка и топено сирене

Необходими продукти :




за тестото:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 150-200 мл топла вода 
  • 2-3 с.л зехтин




за плънката:

  • доматено пюре 
  • риган, босилек, чубрица 
  • 200 г пресни нарязани печурки
  • 60 г сладка царевица от консерва
  • 2-3 кисели краставички 
  • 50-60 г топено сирене 
  • 1 кренвирш 
  • 150 г луканка
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 5-6 черни обезкостени маслини



Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря във водата.Към нея се прибавят захарта, солта и зехтинът. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - нарязаните печурки, царевицата, луканката, нарязаният кренвирш, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните кисели краставички, топено сирене и кашкавалът. Поръсваме със скълцан пресен магданоз. Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Картофена салата с майонеза и зелени подправки

Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 1 връзка пресен лук 
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • сол и черен пипер на вкус
  • сок от половин лимон 
  • 200 г майонеза 
  • маслини  и царевица за украса 



Начин на приготвяне: 

Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки, пресен и червен лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавя майонезата и отново се разбърква. Украсява се с маслините и царевицата, както е показано на снимките. Добър апетит! 

сряда, 13 януари 2016 г.

Овчарски пай - Shepherd's pie

Необходими продукти:



  • 500г овкусена кайма
  • 200г гъби печурки
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 1 с. л. топено сирене
  • 1 с. л. Унисос
  • 50 мл бира 
  • чубрица на вкус
  • 100г сладка царевица
  • 100-150г настърган кашкавал
  • 100 г настъргано овче сирене



за пюрето:

  • 1 кг картофи
  • 30-40 г краве масло
  • 100 мл прясно мляко


Начин на приготвяне : 




Приготвя се картофеното пюре. Картофите се сваряват, овкусяват се със сол на вкус и се пасират. Към получената смес се добавя маслото и прясното мляко. Разбърква се добре, до получаването на гладка смес. Оставя се настрана. След това, в подходяща тенджерка се запържват скълцаният лук, настърганият морков и нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавя и каймата. С помощта на телена бъркалка се раздробява на по-ситно.Добавя се бирата, унисосът, скълцаният чесън и копър, подправя се с чубрица. Отново се разбърква и към сместа се добавя и топеното сирене и царевицата, разбърква се. Сваля се от огъня и се оставя настрана. В намаслен по-голям йенски съд или тавичка се разстила половината картофено пюре, като се заглажда, а върху него се изсипва сместа с каймата. Поръсва се с настърганото овче сирене, а над него се разпределя останалата част от пюрето, като може да се шприцова, за по-интересен вид. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути. След това се изважда от фурната и се наръсва с настъргания кашкавал. Отново се връща във фурната, за да се запече кашкавалът. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Адаптирана идейка от тук

понеделник, 11 януари 2016 г.

Свинско с гъбки и морков в сос от горчица и сметана

Необходими продукти : 



  • 1кг свинско контрафиле 
  • 200г печурки 
  • 1 глава лук 
  • 2 моркова 
  • 200мл сметана за готвене
  • 2 с.л баварска горчица 
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150мл зеленчуков бульон 
  • 30г краве масло 
  • кашкавал  (по желание)


Начин на приготвяне : 


Половината от маслото се разтапя и след като се сгорещи достатъчно в него запържваме предварително оваляното и подправено със сол, черен пипер и кимион месо. Нареждаме го в подходяща тавичка. В другата част от маслото се запържват нарязаният на полумесеци лук, морковът и гъбките. Смесваме в купичка баварската горчица и сметаната, разбъркваме до хомогенност. Брашното се размива в бульона и към него се добавят смесените горчица и сметана. Добавяме сместа към зеленчуците и разбъркваме докато се посгъсти малко. Заливаме контрафилето със соса и поръсваме със скълцан пресен магданоз. Запичаме в предварително загрята фурна до готовност - около 20-30 минути. По желание можем да поръсим с настърган кашкавал 3-4 минутки преди да извадим ястието от фурната. Добър апетит !

сряда, 6 януари 2016 г.

Млечна салата с кисели краставички и маслини

Необходими продукти :

 


  • 5-6 кисели краставички 
  • 400 г цедено кисело мляко 
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • сол на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • зехтин на вкус 
  • 2 скилидки пресован чесън 
  • 50г смлени орехи ( по желание ) 
  • 7-8 обезкостени маслини


Начин на приготвяне: 


Киселите краставички и маслините се нарязват на ситно. Слагат се в купа, към която се прибавят цеденото мляко, заквасената сметана и майонезата. Подправя се със сол и зехтин на вкус и се разбърква добре. Накрая се добавят скълцаният копър и пресован чесън. Разбърква се и се поднася студена. По желание може да се сложат смлени орехови ядки и да се украси според вкуса Ви. Добър апетит !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...