RSS

събота, 12 март 2016 г.

Карамелизирани ушенца с подправки на тиган

След изпробвани няколко вариации на това Старозагорско мезенце от свинско ушенце, ето този  - карамелизираният вариант с лук  и праз, най-ми харесва. Сложих малко пушен червен пипер, който вкусово се комбинира идеално с останалите продукти. Ето и рецептата, както винаги лесна и експресна :) 

Необходими продукти : 



  • 2-3 броя свински уши 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л пушен червен пипер 
  • соев сос (уни сос) на вкус
  • 1 с.л гъсто доматено пюре
  • лимонов сок 
  • 1 с.л мед 
  • 1 стрък праз 
  • 1 глава лук 
  • 30 г масло

Начин на приготвяне : 

Свинските уши се почистват добре и се сваряват в подсолена вода. Ще отнеме около 40-45 минути в обикновена тенджера, а в херметическа - доста по-бързо. Трябва да са крехки и добре сварени. След това се изваждат, отцеждат се и се оставят за малко да се охладят. Нарязват се на лентички и се овкусяват със сол, черен пипер и кимион на вкус. Добавя се пушеният червен пипер и се разбърква. Маслото сгорещяваме в подходящ тиган с капак и прибавяме нарязаните ушенца. Добавяме меда и доматеното пюре. Разбъркваме.  Намаляваме мощността на котлона на минимална и оставяме за 10-15 минути, като разбъркваме периодично. През това време нарязваме лука и праза. Добавяме ги към ушите и слагаме капака. Оставяме за още поне 10-15 минути, да се задуши всичко. След това си ги сервираме и си ги хапваме топли, гарнирани с уни соса и лимоновия сок! 

вторник, 8 март 2016 г.

Свински ушенца на скара с лук и соев сос

Тези мезенца от свински ушенца са типични за моя район - Стара Загора. Тук си ги приготвяме и хапваме с най-голям кеф :) Незаменимо мезе за студена биричка. Ето как да си ги направите:




Необходими продукти : 


  • 2-3 броя свински уши 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • лимонов сок 
  • соев сос на вкус
  • 1-2 глави лук 



Начин на приготвяне:

Свинските уши се почистват добре и се сваряват в подсолена вода. Ще отнеме около 40-45 минути. Трябва да са крехки и добре сварени. След това се изваждат, отцеждат се и се оставят за малко да се охладят. Нарязват се на лентички и се овкусяват със сол, черен пипер и кимион на вкус. Изпичат се на скара или на дървени въглища. След готовност се слагат в тенджера с капак, а отгоре се поръсват с нарязан на полумесеци лук. При сервиране се поднасят с лимонов сок и соев сос. Разбира се и със студена биричка! Да ви е сладко! Наздраве!

понеделник, 7 март 2016 г.

Сочни пържени кюфтенца с пресен лук и бира



Напоследък започна да ми харесва готвенето с бира, придава страхотен аромат и вкус, както и плътност на храната. Реших да опитам и с кюфтенцата. Замених накисването на хляба вместо във вода с бира и от резултата съм изключително доволна. Вероятно принос за това има и самата кайма. Кюфтенцата ми се получиха много сочни и апетитни! Ето и рецептата за тях:

Необходими продукти :


  • 500 г телешка кайма
  • 500 г свинска кайма
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 10 г кимион
  • 10 г черен пипер 
  • 1-2 яйца 
  • 2 филии стар хляб
  • 50 - 100 мл бира 
  • сол на вкус
  • олио за пържене
  • малко оцет 


Начин на приготвяне: 

Телешката и свинската кайма се смесват и с леко влажни ръце се премесва. Лукът и магданозът се нарязват на ситно и се добавят към каймата, Към нея се прибавят и подправките. Филиите хляб се накисват в бирата и се отцеждат. Добавят се към сместа. Чукват се яйцата и се добавя сол на вкус. Всичко се разбърква и омесва добре. След това каймата се оставя поне за 1-2 часа в хладилник. От нея оформяме кюфтенца, с помощта на малко оцет, в който потапяме пръстите си. Изпържваме кюфтетата в сгорещена мазнина. Сервираме топли с гарнитура по избор. Моят избор бе зелена салата с репички и краставици. 


неделя, 6 март 2016 г.

Пухкава бирена баничка



Необходими продукти : 


  • 400 г фини точени кори 
  • 125 г масло 
  • 3-4 яйца 
  • 300 г натрошено сирене
  • 300 г кисело мляко 
  • по щипка сол и захар 
  • 100 мл бира 
  • 1-2 с.л брашно 



Начин на приготвяне: 

Вземат се по 2 от корите и се наръсват с разтопено масло и с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга в намазнена тава. По същия начин се процедира с всички кори. Накрая се прави заливката за баницата. Разбиваме яйцата. Киселото мляко се смесва със солта и захарта. Прибавяме разбитите яйца, бирата и брашното. Разбърква се до гладка консистенция. Баницата се разрязва на парченца. Между фугичките поливаме със заливката и с въртеливи движения я разнасяме. Поръсваме с останалото масло. Печем  в предварително загрята фурна, около 30-35 минути - до златиста коричка. Бирата придава допълнителна пухкавост на баницата, а вкусът й е чудесен, Опитайте! Добър апетит! 

събота, 5 март 2016 г.

Лапад с ориз

Днес се възползвахме семейно от хубавото време и си направихме чудесна и ползотворна разходка до китното ни селце Борилово. Освен китка пролетни цветя се прибрахме и с дозина пролетна символика - млечен лапад, който си приготвихме с ориз и кисело млекце :) 




Ето и рецептата, супер лесна и скоростна :) 


Необходими продукти : 



  • 20-30 броя листа пресен лапад
  • 1 връзка пресен лук 
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1 малка главичка лук 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1 ч.ч ориз 
  • 3 и 1/2 ч.ч вода или бульон 
  • кисело мляко по желание
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне:


Старият и пресният лук се почистват и нарязват на ситно. Запържват се в мазнината. Към нея се добавя предварително нарязаният лапад ( ако искате може да го попарите преди това, но аз лично си го мия само, защото го бера от екологично чисто място) и скълцаният пресен джоджен. Разбърква се и се изсипва оризът. Добавят се сол и черен пипер на вкус. Долива се водата или бульонът и се оставя на слаб огън. Ястието е готово след като оризът попие водата. Сервира се веднага, гарниран с кисело мляко. Чудесно, бързо и страшно вкусно пролетно ястие. Добър апетит! 

четвъртък, 3 март 2016 г.

Честит национален празник, българи !


Честит 3-ти март! Бъдете горди българи! Живеем в най-прекрасната, 
най-славната държава - България! Нека не забравяме историята си и я съхраним 
жива в нас, за да я предадем на идното поколение, нека се сещаме
всеки ден, че сме БЪЛГАРИ и че сме НЕПОБЕДИМИ!
Господ да пази БЪЛГАРИЯ ! 
Една кулинарна символика от мен по случай празника - 
трибагреник с катък, марулка и ролца от раци. Останалото
е мезенца - пушена пържолка и луканков салам. 
НАЗДРАВЕ!!


сряда, 2 март 2016 г.

Салата Роха


Необходими продукти : 







  • 250 г ролца от раци
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • сол от половин лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 с.л зехтин 



Начин на приготвяне: 

Ролцата се нарязват на кубчета или по дължина. Слагат се в купа. Към тях се добавят скълцаните копър, магданоз и нарязаният на полумесеци червен лук. Добавят се сол, черен пипер на вкус и лимонов сок. В зехтина се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавя се клонката розмарин. Разбърква се и се сваля от огъня. След като се поохлади се прибавя към салатата. Разбърква се отново. Сервира се студена, гарнирана с резенче лимон.


вторник, 1 март 2016 г.

Класическа шкембе чорба







Необходими продукти : 




  • 1 кг телешко шкембе
  • 1 л прясно мляко 
  • бульон от шкембето
  • 1-2 с.л масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 1 с.л червен пипер 
  • сол на вкус 
  • 4-5 скилидки чесън
  • 150-200 мл винен оцет 
  • стрит лют червен пипер



Начин на приготвяне: 


Шкембето се почиства и измива, след което се сварява или в тенджера под налягане, или в обикновена. В тенджерата под налягане ще се свари много по-бързо, отколкото в обикновената. След като сварим шкембето оставяме да поизстине. Бульонът от варенето се прецежда и се отделя. Ще ни трябва около 2 литра от него. Шкембето се нарязва на парченца. Охладеният бульон се смесва с прясното мляко и се слага да заври. Добавя се сол на вкус и се разбърква. Парченцата нарязано шкембе се добавят към сместа. Оставя се да ври за 10-15 минути. След това разтапяме маслото, смесено с олиото и запържваме червения пипер за кратко. Загребваме един-два черпака от чорбата и добавяме към маслото и пипера. Разбъркваме добре и връщаме сместа обратно. Чорбичката ни е готова. Остава само да пресоваме или нарежем чесъна на ситно и да го смесим с оцета. При сервиране поднасяме шкембе чорбата със стрит лют пипер, чесън и оцет.  Няма по-добра противогрипна ваксина от тази! Добър апетит!

понеделник, 29 февруари 2016 г.

Скумрия плакия





Необходими продукти : 



  • 1 кг скумрия 
  • 2-3 глави лук 
  • 400 г цели домати от консерва
  • 1 морков 
  • 1 ч.л риган 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 1/2 лимон 
  • 1-2 дафинови листа 
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • 1-2 стръка керевиз
  • мазнина за запръжка 
  • 1-2 мариновани червени чушки 



Начин на приготвяне: 



Скумрията се изчиства и измива. Подсушава се и се обезкостява. Подправя се с риган, сол и черен пипер на вкус. Оставя се настрана. Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Запържва се в мазнината. Към него се добавят настърганият морков, нарязаните на ситно домати + сока от консервата и накълцаните чушки. Добавя се сол на вкус и се разбърква. Скилидките чесън се обелват и добавят цели към зеленчуковата смес. Накрая се добавя дафинов лист и скълцан керевиз. Разбърква се и се оставя на слаб огън за 5-10 минути. След това изсипваме доматената смес в подходяща тава, отгоре подреждаме рибата, а върху нея слагаме нарязан на половини лимон. Поръсваме със скълцан пресен магданоз и запичаме във фурна на 200 градуса за 20-30 минути. Ако желаете може да си сварите картофи и да си приготвите картофено пюре или салата като гарнитура към това ароматно и вкусно ястие. Добър апетит! 

петък, 26 февруари 2016 г.

Кюфтенца с арпаджик и доматен сос


Необходими продукти : 







  • 1 кг арпаджик ( среден по големина)
  • 500 г овкусена кайма 
  • 1 морков 
  • 3-4 белени домати
  • 2-3 с.л доматено пюре
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 50 мл бяло вино 
  • 1-2 зърна бахар
  • 1-2 дафинови листа 
  • сол, черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка
  • 1 ч.л червен пипер 
  • щипка захар 



Начин на приготвяне:


От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват леко в малко олио. След това се отцеждат и оставят настрана. В същата мазнина запържваме  цели предварително изчистените арпаджичета. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме червен пипер, бахар, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Настъргваме моркова, доматите нарязваме на ситно и заедно с доматеното пюре добавяме към лука. Подправяме с щипка захар, за да не киселее от домата. Разбъркваме добре. Оставяме да се задуши на тих огън, като преди това наливаме виното и малко вода. След това зеленчуковата смес се прехвърля в йенски съд, а кюфтенцата се нареждат отгоре. Разбърква се и се запича на 200 градуса за 20-30 минути. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Да ви е сладко ! 





четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Овчарска разядка




Необходими продукти : 


  • 400 г овче кисело мляко 
  • зелени подправки по избор
  • 200 г натрошено сирене ( овче по възможност)
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1 скилидка чесън 


Начин на приготвяне: 

Овчето кисело мляко, което използвах, е подквасено от майка ми. Консистенцията му е много гъста, а вкусът божествен. Към овчето мляко се добавят зелени подправки по избор - копър, магданоз или скълцан ситно зелен лук, каквото пожелаете. Добавя се пресованата скилидка чесън и натрошеното сирене. Всичко се намачква с вилица и се разбърква. По желание може да се добави стрит лют червен пипер. Сол не е необходима, поне според мен, понеже сиренето е солено. Получената разядка прибираме на хладно в хладилник поне за 30 минути. Перфектно се съчетава с препечена филийка! Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...