RSS

неделя, 20 март 2016 г.

Чабата сандвич

Неделя....Слънчево и приятно време навън.. Грехота е да се затвориш и да готвиш, а и днес е първа пролет. Честита да Ви е ! И понеже днешният ден е за почивка и релакс, в кухнята е много лесно тази вечер -  бърз сандвич с готови чабати. Скоро ще опитам да приготвя домашна чабата. Ще споделя резултата.  А за този лесен вариант ви трябват: 


Необходими продукти : 




  • 2-3 броя хлебчета чабата
  • 2-3 листа зелена салата или айсберг
  • фино нарязан салам (салчичон) или филе
  • нарязани краставица и домат 
  • нарязани маслини
  • сол на вкус 
  • кетчуп ( по избор)
  • зехтин 



Начин на приготвяне: 


Затопляме хлебчетата леко и ги разрязваме. От едната страна поръсваме със зехтин и сол. Добавяме нарязаните листенца зелена салата, доматите и краставиците. Прибавяме нарязаните маслини. Притискаме леко. Слагаме фино нарязания салчичон или филе и гарнираме с кетчуп. Кетчупът не е задължителен, може да използвате както различен вид сос, така и различна плънка - друг вид колбас, пържени картофки, топено сирене, кашкавал, сирене и др. Да ви е сладко ! 

петък, 18 март 2016 г.

Сусамена пита със сирене и кашкавал

Необходими продукти : 







  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 200 мл топло прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 100 мл вода 
  • 2 яйца 
  • 1 ч.ч. олио 
  • 1 с.л сол 
  • 1 ч.л захар 



за пълнежа и поръската :


  • 200 г сирене, нарязано на малки кубченца
  • 200 г настърган кашкавал 
  • 1 разбит жълтък 
  • 10 г сусам 



Начин на приготвяне: 

Брашното се пресява и изсипва в купа. Към него се добавя солта. Размесва се и по средата се прави кладенче. Маята се размива в леко топлото прясно мляко, смесено със захарта. Добавя се водата и олиото. Яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко. Изсипваме всичко в кладенчето и замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса. След втасването, с намазнени ръце разделяме тестото на части. Във всяка поставяме кубче сирене и оформяме като топчица. По същия начин и с останалото тесто. Подреждаме в намазнен съд, във форма по избор. Намазваме питата с жълтък и поръсваме със сусам. Печем на 180-200 градуса до готовност. Непосредствено преди изключването на фурната, вадим питата и я поръсваме с кашкавала. Доопичаме само на горен реотан до златиста коричка. След готовност завиваме питата с влажна кърпа. Сервираме топла. Добър апетит! 

четвъртък, 17 март 2016 г.

Царевични тортили с плънка и сос




Необходими продукти : 



За тестото: 

  • 2 ч.ч. фино царевично брашно
  • 1/2 ч.ч бяло брашно 
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 1 ч.л сол 
  • 1-2 с.л олио 
  • масло за намазване  


за плънката: 

  • салата по избор
  • филе или колбас по избор
  • пържени картофи 
  • чеснов сос
  • настърган кашкавал



Начин на приготвяне: 



Брашното се смесва в купа. Към него се добавя олиото, солта и водата.  Замесва се тесто. Оставя се да почине 10-15 минути, след което от него се разточват тънки питки. Изпичат се на сач или в леко намаслен тиган и от двете страни. След готовност се покриват с влажна кърпа. По същият начин правим и останалите питки. След като поизстинат малко, получените тортили се гарнират по средата със салата, нарязано филенце, картофи и чеснов сос, предварително направен така : смесва се майонеза, кисело мляко, картофеното пюре и чесън на прах. Разбърква се добре с телена бъркалка. Тортилите поръсваме с настърган кашкавал и завиваме така, че долната страна на питката да се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива точно както палачинките. Може да увиете тортилите в салфетки или оризова хартия. Добър апетит! 

събота, 12 март 2016 г.

Карамелизирани ушенца с подправки на тиган

След изпробвани няколко вариации на това Старозагорско мезенце от свинско ушенце, ето този  - карамелизираният вариант с лук  и праз, най-ми харесва. Сложих малко пушен червен пипер, който вкусово се комбинира идеално с останалите продукти. Ето и рецептата, както винаги лесна и експресна :) 

Необходими продукти : 



  • 2-3 броя свински уши 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л пушен червен пипер 
  • соев сос (уни сос) на вкус
  • 1 с.л гъсто доматено пюре
  • лимонов сок 
  • 1 с.л мед 
  • 1 стрък праз 
  • 1 глава лук 
  • 30 г масло

Начин на приготвяне : 

Свинските уши се почистват добре и се сваряват в подсолена вода. Ще отнеме около 40-45 минути в обикновена тенджера, а в херметическа - доста по-бързо. Трябва да са крехки и добре сварени. След това се изваждат, отцеждат се и се оставят за малко да се охладят. Нарязват се на лентички и се овкусяват със сол, черен пипер и кимион на вкус. Добавя се пушеният червен пипер и се разбърква. Маслото сгорещяваме в подходящ тиган с капак и прибавяме нарязаните ушенца. Добавяме меда и доматеното пюре. Разбъркваме.  Намаляваме мощността на котлона на минимална и оставяме за 10-15 минути, като разбъркваме периодично. През това време нарязваме лука и праза. Добавяме ги към ушите и слагаме капака. Оставяме за още поне 10-15 минути, да се задуши всичко. След това си ги сервираме и си ги хапваме топли, гарнирани с уни соса и лимоновия сок! 

вторник, 8 март 2016 г.

Свински ушенца на скара с лук и соев сос

Тези мезенца от свински ушенца са типични за моя район - Стара Загора. Тук си ги приготвяме и хапваме с най-голям кеф :) Незаменимо мезе за студена биричка. Ето как да си ги направите:




Необходими продукти : 


  • 2-3 броя свински уши 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • лимонов сок 
  • соев сос на вкус
  • 1-2 глави лук 



Начин на приготвяне:

Свинските уши се почистват добре и се сваряват в подсолена вода. Ще отнеме около 40-45 минути. Трябва да са крехки и добре сварени. След това се изваждат, отцеждат се и се оставят за малко да се охладят. Нарязват се на лентички и се овкусяват със сол, черен пипер и кимион на вкус. Изпичат се на скара или на дървени въглища. След готовност се слагат в тенджера с капак, а отгоре се поръсват с нарязан на полумесеци лук. При сервиране се поднасят с лимонов сок и соев сос. Разбира се и със студена биричка! Да ви е сладко! Наздраве!

понеделник, 7 март 2016 г.

Сочни пържени кюфтенца с пресен лук и бира



Напоследък започна да ми харесва готвенето с бира, придава страхотен аромат и вкус, както и плътност на храната. Реших да опитам и с кюфтенцата. Замених накисването на хляба вместо във вода с бира и от резултата съм изключително доволна. Вероятно принос за това има и самата кайма. Кюфтенцата ми се получиха много сочни и апетитни! Ето и рецептата за тях:

Необходими продукти :


  • 500 г телешка кайма
  • 500 г свинска кайма
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 10 г кимион
  • 10 г черен пипер 
  • 1-2 яйца 
  • 2 филии стар хляб
  • 50 - 100 мл бира 
  • сол на вкус
  • олио за пържене
  • малко оцет 


Начин на приготвяне: 

Телешката и свинската кайма се смесват и с леко влажни ръце се премесва. Лукът и магданозът се нарязват на ситно и се добавят към каймата, Към нея се прибавят и подправките. Филиите хляб се накисват в бирата и се отцеждат. Добавят се към сместа. Чукват се яйцата и се добавя сол на вкус. Всичко се разбърква и омесва добре. След това каймата се оставя поне за 1-2 часа в хладилник. От нея оформяме кюфтенца, с помощта на малко оцет, в който потапяме пръстите си. Изпържваме кюфтетата в сгорещена мазнина. Сервираме топли с гарнитура по избор. Моят избор бе зелена салата с репички и краставици. 


неделя, 6 март 2016 г.

Пухкава бирена баничка



Необходими продукти : 


  • 400 г фини точени кори 
  • 125 г масло 
  • 3-4 яйца 
  • 300 г натрошено сирене
  • 300 г кисело мляко 
  • по щипка сол и захар 
  • 100 мл бира 
  • 1-2 с.л брашно 



Начин на приготвяне: 

Вземат се по 2 от корите и се наръсват с разтопено масло и с натрошено сирене. Нареждат се една върху друга в намазнена тава. По същия начин се процедира с всички кори. Накрая се прави заливката за баницата. Разбиваме яйцата. Киселото мляко се смесва със солта и захарта. Прибавяме разбитите яйца, бирата и брашното. Разбърква се до гладка консистенция. Баницата се разрязва на парченца. Между фугичките поливаме със заливката и с въртеливи движения я разнасяме. Поръсваме с останалото масло. Печем  в предварително загрята фурна, около 30-35 минути - до златиста коричка. Бирата придава допълнителна пухкавост на баницата, а вкусът й е чудесен, Опитайте! Добър апетит! 

събота, 5 март 2016 г.

Лапад с ориз

Днес се възползвахме семейно от хубавото време и си направихме чудесна и ползотворна разходка до китното ни селце Борилово. Освен китка пролетни цветя се прибрахме и с дозина пролетна символика - млечен лапад, който си приготвихме с ориз и кисело млекце :) 




Ето и рецептата, супер лесна и скоростна :) 


Необходими продукти : 



  • 20-30 броя листа пресен лапад
  • 1 връзка пресен лук 
  • 2-3 стръка пресен джоджен 
  • 1 малка главичка лук 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1 ч.ч ориз 
  • 3 и 1/2 ч.ч вода или бульон 
  • кисело мляко по желание
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне:


Старият и пресният лук се почистват и нарязват на ситно. Запържват се в мазнината. Към нея се добавя предварително нарязаният лапад ( ако искате може да го попарите преди това, но аз лично си го мия само, защото го бера от екологично чисто място) и скълцаният пресен джоджен. Разбърква се и се изсипва оризът. Добавят се сол и черен пипер на вкус. Долива се водата или бульонът и се оставя на слаб огън. Ястието е готово след като оризът попие водата. Сервира се веднага, гарниран с кисело мляко. Чудесно, бързо и страшно вкусно пролетно ястие. Добър апетит! 

четвъртък, 3 март 2016 г.

Честит национален празник, българи !


Честит 3-ти март! Бъдете горди българи! Живеем в най-прекрасната, 
най-славната държава - България! Нека не забравяме историята си и я съхраним 
жива в нас, за да я предадем на идното поколение, нека се сещаме
всеки ден, че сме БЪЛГАРИ и че сме НЕПОБЕДИМИ!
Господ да пази БЪЛГАРИЯ ! 
Една кулинарна символика от мен по случай празника - 
трибагреник с катък, марулка и ролца от раци. Останалото
е мезенца - пушена пържолка и луканков салам. 
НАЗДРАВЕ!!


сряда, 2 март 2016 г.

Салата Роха


Необходими продукти : 







  • 250 г ролца от раци
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • сол от половин лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 с.л зехтин 



Начин на приготвяне: 

Ролцата се нарязват на кубчета или по дължина. Слагат се в купа. Към тях се добавят скълцаните копър, магданоз и нарязаният на полумесеци червен лук. Добавят се сол, черен пипер на вкус и лимонов сок. В зехтина се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавя се клонката розмарин. Разбърква се и се сваля от огъня. След като се поохлади се прибавя към салатата. Разбърква се отново. Сервира се студена, гарнирана с резенче лимон.


вторник, 1 март 2016 г.

Класическа шкембе чорба







Необходими продукти : 




  • 1 кг телешко шкембе
  • 1 л прясно мляко 
  • бульон от шкембето
  • 1-2 с.л масло 
  • 1-2 с.л олио 
  • 1 с.л червен пипер 
  • сол на вкус 
  • 4-5 скилидки чесън
  • 150-200 мл винен оцет 
  • стрит лют червен пипер



Начин на приготвяне: 


Шкембето се почиства и измива, след което се сварява или в тенджера под налягане, или в обикновена. В тенджерата под налягане ще се свари много по-бързо, отколкото в обикновената. След като сварим шкембето оставяме да поизстине. Бульонът от варенето се прецежда и се отделя. Ще ни трябва около 2 литра от него. Шкембето се нарязва на парченца. Охладеният бульон се смесва с прясното мляко и се слага да заври. Добавя се сол на вкус и се разбърква. Парченцата нарязано шкембе се добавят към сместа. Оставя се да ври за 10-15 минути. След това разтапяме маслото, смесено с олиото и запържваме червения пипер за кратко. Загребваме един-два черпака от чорбата и добавяме към маслото и пипера. Разбъркваме добре и връщаме сместа обратно. Чорбичката ни е готова. Остава само да пресоваме или нарежем чесъна на ситно и да го смесим с оцета. При сервиране поднасяме шкембе чорбата със стрит лют пипер, чесън и оцет.  Няма по-добра противогрипна ваксина от тази! Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...