RSS

петък, 19 август 2016 г.

Млечна салата


Необходими продукти : 




  • 1-2 краставици 
  • 1 пресована скилидка чесън 
  • 500-600 г цедено кисело мляко 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • сол на вкус 
  • зехтин 




Начин на приготвяне:

Краставиците се измиват, подсушават се и се настъргват на едро ренде или се нарязват на ситно. Слагат се в купа. Добавя се скилидката чесън, скълцаният копър и магданоз, сол на вкус, цеденото кисело мляко и зехтинът. Разбърква се добре и се оставя на хладно. Поднасяме салатката добре изстудена. Украсата е по ваш избор. Може да смелите орехови ядки и с тях да поръсите салатата. Добър апетит! 

сряда, 17 август 2016 г.

Пълнени чушки в бешамелов сос и топено сирене


Необходими продукти :








  • 1 кг червени чушки
  • 500 г кайма 
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 1 морков
  • 1-2 меки домата
  • щипка чубрица
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер
  • 400 г кисело мляко 
  • 3-4 с.л брашно
  • 150 мл прясно млако 
  • 100 г топено сирене
  • 2-3 стъка пресен магданоз
  • настъргана лимонова кора
  • сок от един лимон 
  • олио за запръжка









Начин на приготвяне :

Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре, се добавят оризът и подправките: чубрицата, кимионът, червеният и черният пипер и нарязан на ситно магданоз. Налива се една чаша вода и се оставя да къкри, докато водата се редуцира. Сместа се сваля от огъня и след като се поохлади се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме капачетата им или шайба картоф. След като приключим с всички чушки, подмазваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и наливаме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд. Към нея слагаме топеното сирене и разбъркваме до хомогенност. Оставяме чушките да се пекат още малко във фурната. Отделно в друг съд смесваме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио. След като се сгорещи, запържваме брашното. След това изсипваме млечната смес при бульона от чушките. Разбъркваме добре и прибавяме на тънка струйка към брашното. Продължаваме да бъркаме докато се посгъсти. Подправяме сместа с лимонов сок и сол на вкус. При сервиране чушките се поднасят гарнирани със сос, със скълцан пресен магданоз и настъргани корички от лимон. Добър апетит! 



понеделник, 15 август 2016 г.

Дантелена питка на цветя със сиренце


Необходими продукти :


за тестото: 


  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 250-300 мл топло прясно мляко 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.ч олио




за питката:


  • 200 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • семена по избор за поръсване
  • 1-2 с.л разтопено масло




Начин на приготвяне:


Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се. Яйцата се  разбиват и към тях се добавя олиото. И маята, и яйчната смес се изсипват при брашното. Замесва се тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. С помощта на чаша се изрязват кръгчета. В средата на всяко се слага малко сиренце и се сгъва на две. Притиска се леко в краищата и се свива във формата на листенце. По същия начин се правят и останалите кръгчета, като получените листенца подреждаме под формата на цветя. Оформянето е по ваш вкус, въображение и предпочитания. След като приключим с оформянето, намазваме питката внимателно с разбит жълтък и поръсваме със семена по избор. Оставяме да втаса. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-35 минути. След готовност поръсваме със стопеното масло и завиваме. Поднасяме питата топла, с шарена солчица. Добър апетит! 





петък, 12 август 2016 г.

Пълнозърнеста солена торта


Необходими продукти : 





  • 8 броя пълнозърнести тортила питки
  • 200 г лека майонеза
  • 2 с.л цедено кисело мляко 
  • 3-4 стръка пресен копър 
  • 1 скилидка чесън 
  • сол на вкус
  • колбаси по избор 
  • 2-3 домата
  • 1-2 краставици 
  • 1-2 пресни чушки 
  • маслини за украса 

Начин на приготвяне:



Майонезата се смесва с цеденото кисело мляко. Разбърква се. Към сместа се добавя половината скълцан копър и пресованата скилидка чесън. Подправя се със сол на вкус и се разбърква отново. Подбираме си подходяща чиния и една питка, която намазваме добре със сместа. Отгоре нареждаме колбаси по избор, нарязана краставичка и резенчета домат. По същият начин процедираме и с останалите питки. Последната питка, за завършек на тортата, украсяваме с останалите продукти според вкуса, настроението и въображението ни. Поднасяме студена! Добър апетит ! 




вторник, 9 август 2016 г.

Сърчице от картофено пюре



Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1/2 връзка копър
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1-2 с.л масло 
  • 2 с.л прясно мляко
  • сол на вкус 
  • майонеза за украса 


Начин на приготвяне:

 
Сваряваме картофите. Обелваме ги и още топли ги намачкваме на пюре, към което добавяме масло и прясно мляко. Разбъркваме. Лукът се настъргва на ренде и заедно със скълцаните няколко стръка копър и магданоз се добавя към сместа. Подправя се на вкус със сол и се разбърква добре. Полученото пюре изсипваме в платовидна чиния и оформяме с леко влажни ръце във формата на сърце. Около сърчицето поръсваме с останалия скълцан копър. Майонезата слагаме в корнет (фуния) от хартия за печене и декорираме сърцето с форми или надписи по желание! Сърцето е подходяща гарнитура както към риба, така и към печено свинско или пилешко месо. Изборът си е ваш! Добър апетит!

понеделник, 8 август 2016 г.

Чеснова кесадия с крема и доматки


Необходими продукти :

за питките: 

  • 2 ч.ч. фино царевично брашно
  • 1/2 ч.ч бяло брашно 
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 1 ч.л сол 
  • 1-2 с.л олио 
  • 1-2 нарязани на филийки скилидки чесън
  • масло за намазване 


за плънката:

  • 1-2 броя домати
  • крема сирене
  • настърган кашкавал 
  • 2-3 листенца пресен босилек
  • 1-2 стръка пресен копър и магданоз

Начин на приготвяне:


Запържваме в масло нарязаните на филийки скилидки чесън, за да го ароматизират. След това ги изваждаме. Полученото ароматно масло преместваме в купичка. Брашното се смесва в подходяща купа. Към него се добавя олиото, солта и водата. Замесва се тесто. Оставя се да почине 10-15 минути, след което от него се разточват тънки питки. Намасляваме с хартиен тампон подходящ тиган или сач и изпичаме питките и от двете страни. След готовност се покриват с влажна кърпа. По същият начин правим и останалите питки. След като поизстинат малко, се намазват с помощта на четчица с останалото чесново масло. Питките се намазват с крема сирене. Добавят се резенчета домат. Поръсват се с кашкавала и със скълцаните пресни подправки. Питката се пригъва на четири части - първо на две, а след това на още две. Получените чеснови кесадии поднасяме топли със сос (салца) по избор.*Плънката може да бъде различна, според личен вкус и предпочитания : с гъби, с шунка и кашкавал, с топено сирене, с пилешко месо и царевица и други. Изборът е ваш! Добър апетит! 

събота, 6 август 2016 г.

Пилешки сърчица по селски


Необходими продукти : 


  • 500 г пилешки сърчица 
  • 3 глави лук 
  • 1 морков 
  • 2-3 броя меки домати
  • 2-3 броя червени и зелени чушки 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за запръжка 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 скилидки чесън 

Начин на приготвяне:

Пилешките сърчица се почистват, измиват се добре и се сваряват. Прецеждат се и се оставят встрани. От бульона, в който са врели, отделяме около 150 мл. В подходящ съд с капак запържваме лука, нарязан на полумесеци. Добавяме към него настърган морков и пресовани скилидки чесън. Разбъркваме. Доматите нарязваме на много ситно, а чушките на ивички. Добавяме и тях към сместа. Подправяме със сол, червен и черен пипер на вкус. Разбъркваме, за да се овкуси добре всичко. Прибавяме сърчицата и доливаме отделения по-рано бульон. Задушаваме ястието и оставяме да къкри на слаб огън. След готовност поднасяме със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 




петък, 5 август 2016 г.

Кифлички с кренвирш и сусам



Необходими продукти : 


  • 500 г брашно 
  • 1/2 кубче мая 
  • 1/2 ч.л захар
  • 1/2 ч.л сол 
  • 2 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топло мляко 
  • 2-3 кренвирша
  • 1 разбито яйце 
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:




Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. Нарязват се на ленти. Кренвиршите се разполовяват и се "обличат" с тестените лентички. Подреждат се върху тавичка, застелена с хартия за печене. Кифличките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам или чубрица. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до готовност ( около 40 минути). Сервират се топли, гарнирани с кисело мляко.


сряда, 3 август 2016 г.

Люти хапки с паста и царевица


Необходими продукти : 


  • 500 г свинско месо 
  • 2 с.л уни сос
  • 1 счукана скилидка чесън
  • 1 глава лук 
  • 1-2 с.л доматено пюре
  • 100 г царевица от консерва
  • черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л чили 
  • 50 г паста по избор 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • зехтин за запръжка 



Начин на приготвяне:


Месото се нарязва на малки кубчета. Слага се в купа и се овкусява с уни сос, скилидка чесън, черен пипер и кимион на вкус. Разбърква се добре, за да се смесят всички съставки. След това, хапките се запържват в зехтина. Към месото се прибавят нарязаният на полумесеци лук, доматеното пюре и царевицата. Разбърква се. Добавят се макарони (по избор), долива се малко вода (100мл) и се оставя да къкри на слаб огън, под капак, като се разбърква периодично. Пастата трябва да уври. Непосредствено преди сервиране, хапките се поръсват с чили и скълцан пресен магданоз. Гарнираме с люта чушка по желание ! Добър апетит! 


вторник, 2 август 2016 г.

Зеленчукова салата с паста и крутони


Необходими продукти : 



  • 150 г макарони (вид по избор)
  • 2 домата 
  • 1 краставица 
  • 1 глава лилав лук 
  • 2-3 стръка пресен босилек
  • 100 г шунка или нарязан колбас по избор
  • 1-2 с.л сладка царевица 
  • зехтин и сол на вкус 
  • 50 г крутони 
  • сирене и маслини за украса 
  • салатен дресинг по избор 



Начин на приготвяне :

Макароните се сваряват и измиват със студена вода. Отцеждат се и се отделят. В подходящи купички разпределяме на равни части нарязани на кубчета домати и поръсваме със скълцан пресен босилек. Слагаме малка част от макароните върху тях и продължаваме с нарязани кубчета краставица, нарязан на полумесеци лук и царевица. Добавяме останалата част от макароните и поръсваме с нарязания колбас и царевица. Овкусяваме със зехтин и сол на вкус. Украсяваме салатата със сирене, маслини и поръсваме с малко крутони. Гарнираме с дресинг по избор. Сервира се студена! Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...