RSS

неделя, 7 май 2017 г.

Свинско филе в млечен сос с топено сирене, кисели краставички и царевица






Необходими продукти:


  • 5-6 свински филенца
  • 1 чаена лъжичка краве масло
  • 3 супени лъжици брашно
  • сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 150 милилитра прясно мляко
  • 200 грама кисело мляко
  • 250 грама топено сирене за мазане
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 150 грама шунка, нарязана на кубчета
  • 3-4 кисели краставички, нарязани ситно
  • 100 грама сладка царевица от консерва
  • 2 стръка пресен копър
  • 1-2 супени лъжички марината от киселите краставички + лука

Начин на приготвяне:


Маслото се сгорещява, филето се набрашнява и се сотира за 3-4 минути от всяка страна. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. Отцежда се и се подрежда в тава или йенски съд.


 В същата мазнина се запържва останалото брашно. Киселото и прясното мляко се смесват, прибавя се топеното сирене и се разбърква до хомогенност. Налива се към сместа с брашното. Добавят се нарязан ситно пресен копър, магданоз, кисели краставички, шунка и царевица. 


Разбърква се, налива се малко марината от краставичките и след като се сгъсти, сосът се разпределя върху месото. 


Фурната се загрява на 180-200 градуса и ястието се запича за 30-40 минути. Добър апетит!


събота, 6 май 2017 г.

Сливенска салата


Необходими продукти:

  • 1/2 салата айсберг или прясно зеле
  • 200 грама майонеза (може и млечна)
  • 250 грама царевица от консерва
  • 150-200 грама шунка
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 листенца прясна мента
  • сол и лимонов сок на вкус
  • маслини за украса


Начин на приготвяне:


Айсбергът се нарязва ситно и се слага в купа, към която се прибавят майонезата, царевицата и нарязаната на кубчета шунка. Подправя се със сол, нарязани пресни мента, копър и лимонов сок на вкус. Разбърква се и се украсява с маслини. Поднася се студена с напитка по избор. Добър апетит!


четвъртък, 4 май 2017 г.

Пикантни кюфтета с тъмна бира



Необходими продукти:



  • 500 грама кайма смес
  • 1 глава лук
  • 1 стрък зелен лук
  • 3 стръка пресен магданоз
  • 1 яйце
  • черен пипер, кимион, сол на вкус
  • 2 филийки стар хляб
  • 100 милилитра тъмна бира
  • 1 чаена лъжичка чили
  • 1 скилидка чесън, нарязана ситно
  • 1-2 супени лъжици оцет на ръцете
  • мазнина за пържене




Начин на приготвяне:


Каймата се слага в купа и към нея се прибавят нарязани ситно зелен и стар лук, пресен магданоз и скилидка чесън. Чуква се яйцето, а хлябът се накисва в бирата, да попие добре. Добавя се към мляното месо и се подправя със сол, черен пипер, чили и кимион на вкус. Каймата се омесва добре и се охлажда за поне един час. Мазнината се загрява и ръцете се намазват с оцет. Оформят се кюфтета, които се изпържват и от двете страни до апетитна кафеникава коричка. Поднасят се топли с гарнитура по избор. Добър апетит!



понеделник, 1 май 2017 г.

Копривена яхния с картофи, грах и месо




Необходими продукти:


  • 1 глава лук
  • 500 грама картофи
  • 500 грама свинско месо за готвене
  • сол, черен пипер, кимион
  • 2-3 шепи прясна коприва
  • половин връзка пресен джоджен
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 мек домат, нарязан на ситно
  • 200 грама грах или царевица от консерва
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 скилидки чесън
  • олио за запръжка
  • 1-2 чаени чаши вода и 50 мл бира


Начин на приготвяне:

Копривата се измива и попарва в гореща вода. Прецежда се, охлажда се и се нарязва. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещено олио. Прибавя се нарязаното свинско месо, предварително овкусено със сол, черен пипер, кимион и доматът. Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета. Добавят се към ястието, заедно с копривата. Подправя се с червен пипер, добавят се граха или царевицата, нарязаните джоджен, копър, скилидки чесън и се налива водата и бирата. Ястието се разбърква, мощността на котлона се намалява и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Добър апетит!


Питка на кифлички с топено сирене и семена


Необходими продукти:



  • 1 килограм брашно
  • 42 грама жива мая
  • 300 милилитра прясно мляко
  • 1 супена лъжица сол
  • две разбити яйца
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 жълтък за намазване
  • смес от семена по ваш избор
  • топено сирене с вкус по избор



Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа, а маята се активира в прясното мляко. Към нея се добавя солта и се разбърква. Олиото и яйцата се комбинират, заедно с набухвателя се изсипват към брашното. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. След това се разделя на части, които се разточват и изрязват на дълги триъгълни ленти. Гарнират се с топено сирене и се завиват от широката към тясната страна, така че да се получат кифлички. Подреждат се в застлана с хартия за печене форма или тава, намазват се с жълтък и се поръсват със семена. Фурната се загрява предварително на 180-200 градуса и питката се изпича първо отдолу за 10 минути. По този начин бухва бързо и няма опасност средата да остане неопечена. След това се изпича на горен реотан до готовност. Напръсква се с вода и се завива с кърпа. Добър апетит! 

четвъртък, 27 април 2017 г.

Салата Свежарка



Необходими продукти:



  • 2 пресни краставици
  • 1 глава лук
  • 4-5 стръка пресен копър
  • 300 грама заквасена сметана
  • сол, черен пипер и зехтин
  • сок от половин лимон
  • една шепа микс от сурови семена по избор


Начин на приготвяне:


Краставиците се обелват и нарязват на кръгчета. Лукът се обелва, измива, подсушава и нарязва на полумесеци. Зеленчуците се слагат в купа и се овкусяват със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин на вкус. Гарнират се със заквасената сметана, пресния копър и се разбърква. Салатата се охлажа и преди да се сервира се поръсва със семената. Добър апетит и наздраве! 

сряда, 26 април 2017 г.

Белтъчен мус със сметана и ягодов сироп

Необходими продукти:







  • 300 грама пресни ягоди
  • 200 милилитра течна сметана за разбиване
  • 2-3 супени лъжици пудра захар
  • 6 белтъка
  • 2 прахчета ванилия
  • декорация по избор




Начин на приготвяне:

Направете на ягодите на пюре и ги сложете в купа, заедно с пудрата захар. В друг съд разбийте сметаната до получаването на пухкав крем, а в купа разбийте белтъците до побеляване. Комбинирайте смесите, без ягодите, прибавете ванилиите и разбъркайте. Разпределете муса в купички, гарнирайте с ягодовия сироп, добавете продукти по ваш избор - бисквити, смлени ядки и охладете за 30 минути преди да поднесете. Сервирайте и се насладете! Добър апетит! 



събота, 22 април 2017 г.

Хрупкава пица с колбас, сирене и яйца


Необходими продукти:


  • 400 грама брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • една чаена чаша топла вода
  • 1-2 чаени лъжички зехтин
  • щипка сол
  • щипка захар

за гарнитура

  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 2 стръка пресен босилек
  • 2 стръка пресен риган
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 100 грама натрошено сирене
  • 1-2 броя колбаси по избор
  • 2 сварени и нарязани яйца
  • 100 грама кашкавал
  • 2 стръка пресен магданоз
  • пушен червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа, заедно със солта, захарта и маята. Водата и зехтина се смесват и добавят към първата смес. Замесва се тесто и се оставя да втаса. От полученото тесто излизат два блата за пици. Разделя се на две, разточва се и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се с доматено пюре, поръсва се с нарязан босилек, риган и чубрица. Гарнира се със сирене, нарязани колбаси и сварени яйца, кашкавал и пресен магданоз. Поръсва се с пушен червен пипер и се изпича на 200 градуса за 15-20 минути. Разрязва се и се хапва топла, топла! Добър апетит! 

неделя, 16 април 2017 г.

Цветна салата с пилешко, сметана и картофи


Необходими продукти:


  • 300 грама сварени пилешко месо, накъсано ситно
  • 400 грама сварени картофи
  • 3 стръка зелен лук
  • 1 глава червен лук за украса
  • шепа царевица за украса
  • 200 грама микс от царевица, моркови и грах от консерва
  • 150 грама заквасена сметана
  • 100 грама млечна майонеза
  • сол, черен пипер
  • пресен магданоз за украса
  • 3-4 сварени и нарязани яйца


Начин на приготвяне:


В купа се слагат пилешкото месо, накъсано ситно, сварените яйца и нарязаните на кубчета варени картофи. Подсолява се и се подправя с черен пипер на вкус. Добавя се нарязан зелен лук, миксът от зеленчуци, заквасената сметана и майонезата. Разбърква се и се украсява с царевицата, червения лук и пресния магданоз така, както е на снимките или според вкуса ви. Добър апетит!




събота, 15 април 2017 г.

Вит козунак с локум, портокалови кори и захар


Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии
  • настъргана кора от портокал
  • 1 килограм и половина брашно
  • 100 грама розов локум
  • 1 жълтък за намазване
  • 3 супени лъжици захар за поръсване




Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Оставя се да бухне на топло и се премесва три пъти. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и се прибавят нарязаните локумчета. Оформят се фитили, които се сплитат и навиват във формата на охлюв. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбития жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. След втасване отново се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Добър апетит!




петък, 14 април 2017 г.

Великденски курабийки с лимонови и портокалови корички



Необходими продукти:


  • 400 грама кисело мляко
  • 20 грама амонячна сода
  • 10 грама бакпулвер
  • 20 супени лъжици захар
  • 15 супени лъжици разтопена свинска мас
  • кората от 1 портокал
  • кората от 1 лимон
  • 4 яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • едно разбито яйце за намазване
  • захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Киселото мляко се изсипва в купа, в която се прибавя амонячната сода и се оставя да шупне. Добавя се поизстиналата мас и се разбърква. Яйцата се смесват със захарта, цитрусовите кори и се разбиват. Добавят се към млечната смес. Брашното се пресява в купа, прибавя се бакпулверът и двете смеси. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час, два. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...