RSS

понеделник, 12 февруари 2018 г.

Джолан на фурна с картофи, горчица и мед



Необходими продукти:



  • 1 свински джолан
  • 1 супена лъжица течен мед
  • 1-2 чаени лъжички горчица
  • сол, черен пипер на вкус
  • 500-700 грама картофи
  • сок от половин лимон
  • бульон от варенето


Начин на приготвяне:


Измийте джолана, направете разрези по повърхността му на няколко места и го накиснете за 15 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го, сложете в тава или йенски съд. В купичка комбинирайте сока от лимон с меда и горчицата. Разбъркайте и намажете джолана от всички страни. Обелете, измийте и нарежете картофите. Подредете ги около месото. Налейте 1 чаена чаша от бульона, отделен по-рано от джолана. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 30 минути. След това намалете температурата на 170 градуса и продължете готвенето за час, час и половина. Поднесете ястието топло, добър апетит!



Свежа салата с мини моцарела, домати и яйца


Необходими продукти:



  • 100 грама зелена салата
  • 100 грама салата лоло росо
  • спанак, рукола
  • 50-80 грама мини моцарела
  • 1 домат
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 1 стрък пресен лук
  • маслини за украса
  • сок от лимон
  • сол и зехтин


Начин на приготвяне:


Измийте листата на марулите и лука, подсушете и ги накъсайте ситно в купа. Прибавете почистени предварително спанак и рукола. Добавете сол, зехтин, сок от лимон и разбъркайте. Измийте домата, нарежете го на кубчета и гарнирайте. Украсете с маслините, моцарелата и нарязаните сварени яйца. Охладете и поднесете салатата. Добър апетит!


петък, 9 февруари 2018 г.

Пълнени гъбки с шунка, царевица, чеснов крем и кашкавал



Необходими продукти:




  • 500 грама едри печурки
  • 1 главичка лук
  • 300 грама нарязана ситно шунка
  • 2 супени лъжици царевица от консерва
  • 20 грама краве масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 250-300 грама чеснов крем или топено сирене
  • 150 грама настърган кашкавал
  • зехтин за поръсване
  • няколко стръка пресен копър


Начин на приготвяне:

Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете. Оставете ги настрана, а през това време сгорещете маслото и запържете лука, нарязан ситно. Нарежете шунката на ситни кубчета, прибавете я към сместа и сложете царевицата. Овкусете с чесъна, солта и пипера. Добавете чесновия крем или топеното сирене, разбъркайте и охладете. Напълнете гъбките с получената плънка, подредете в намаслена тавичка или йенски съд, поръсете с кашкавал и няколко капки зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 40 минути. Подредете гъбките, поръсете с пресен копър и поднесете. Добър апетит! 


Двуцветен пудинг с банани с вкус на ягода и ванилия


Необходими продукти:


за ягодовия крем:


  • 350 милилитра прясно мляко
  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 1 чаена лъжичка масло
  • 1 супена лъжица сироп от ягоди


за ваниловия крем:


  • 500 милилитра прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 1-2 супени лъжици захар
  • 1-2 супени лъжици натурално царевично нишесте
  • 2 чаени лъжички краве масло
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • 2 нарязани на колелца банана


Начин на приготвяне:


Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!



петък, 2 февруари 2018 г.

Картофи на фурна с куркума, чесън и копър


Необходими продукти:



  • 500-700 грама картофи
  • 50 грама краве масло
  • сол според вкуса ви
  • няколко скилидки чесън, обелени
  • няколко стръка пресен копър
  • 1-2 чаени лъжички червен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка куркума
  • черен пипер по желание


Начин на приготвяне:


Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит! 


понеделник, 29 януари 2018 г.

Салата от ряпа с моркови, магданоз и рукола


Необходими продукти:



  • 2 корена бяла ряпа
  • 2 моркова, обелени
  • 50 грама свежа рукола
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • сок от един лимон
  • сол според вкуса ви
  • зехтин на вкус


Начин на приготвяне:


Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит! 


събота, 27 януари 2018 г.

Хляб с мед и зехтин


Необходими продукти:



  • 500-600 грама брашно
  • 1/2 кубче жива мая
  • 2 супени лъжици мед
  • 3 супени лъжици зехтин
  • щипка сол
  • 250 милилитра топла вода


Начин на приготвяне:


Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит! 


Кашкавалено яйчено руло с пилешко и ориз



Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 50 милилитра прясно мляко
  • 100 грама настърган кашкавал
  • сол според вкуса ви
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1/2 връзка нарязан ситно магданоз
  • 250 грама сварено пилешко месо
  • 200 грама сварен ориз, може и със зеленчуци
  • зеленина по избор за украса


Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете млякото, солта и разбийте с телена бъркалка. Прибавете настърган кашкавал, брашно, магданоз и разбъркайте до еднородност. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с лист хартия за печене. Разпределете я равномерно и запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Охладете получения блат, обърнете и го напълнете с плънката от ориз и пилешко месо. Завийте рулото, украсете със зелени подправки по избор, разрежете и поднесете! Добър апетит! 


петък, 26 януари 2018 г.

Пиле с ориз и зеленчуци на фурна


Необходими продукти:


  • 2 бутчета, почистени и нарязани на порции
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши вода или пилешки бульон
  • сол, черен пипер на вкус
  • олио или зехтин за запръжка


Начин на приготвяне:


В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!



четвъртък, 25 януари 2018 г.

Пица със салам, шунка, кашкавал и спанак



Необходими продукти:



  • 350 грама брашно
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка оцет
  • 1-2 супени лъжици зехтин
  • 100-120 милилитра прясно мляко
  • 2 супени лъжици домашна лютеница или пюре
  • нарязани пресни риган, босилек и магданоз
  • маслини за украса
  • 100 грама попарен спанак
  • 150 грама салам, нарязан фино
  • 100 грама настърган кашкавал
  • 80-100 грама настъргана шунка


Начин на приготвяне:


В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит! 


сряда, 24 януари 2018 г.

Салата от цвекло, с моркови, спанак и рукола




Необходими продукти:



  • 1 шепа свежа рукола
  • 1 шепа пресен спанак
  • зехтин и сол на вкус
  • 1 мандарина или портокал
  • маслини за украса
  • 1 глава червено цвекло
  • 1 морков, обелен
  • сок от един лимон


Начин на приготвяне:

Обелете моркова и цвеклото, настържете ги на едро ренде и ги подправете с лимоновия сок. Сложете зеленчуците в купа, почистете и подсушете руколата и спанака. Прибавете ги и добавете зехтин и сол. Разбъркайте и гарнирайте с мандарината и маслините. Охладете и поднесете. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...