RSS

вторник, 31 юли 2018 г.

Телешко с нахут


Необходими продукти:



  • 2 главички лук
  • 1 морков, обелен и нарязан на кубчета
  • 2 меки домата, настъргани или ситно нарязани
  • сол, черен пипер, щипка захар
  • олио за запръжка
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 500 грама прясно телешко месо
  • 400 грама сварен предварително нахут
  • 1 прясна чушка, почистена и нарязана


Начин на приготвяне:



















В тенджера сгорещете олио и запържете нарязан ситно лук. Добавете моркова, доматите, чушката и телешкото месо. Подправете със сол, черен пипер и щипка захар, за да смекчи киселия вкус на домата. Добавете червения пипер, джоджена и нахута. Задушете всичко за 20 минути, налейте 150-200 милилитра вода и оставете ястието да къкри на тих огън за 60 минути. Поднесете топло, добър апетит!

Баница с пиле, сметана и гъби


Необходими продукти:



  • 400 грама кори за баница
  • 1 връзка пресен лук
  • 1/2 връзка пресен джоджен
  • 500 грама сварено и нарязано пилешко месо
  • 150 грама заквасена сметана
  • 200 грама нарязани печурки
  • 1 настърган морков
  • сол, черен пипер на вкус
  • 30 грама краве масло
  • 2 яйца
  • 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно


Начин на приготвяне:


Разтопете и сгорещете маслото. В него задушете нарязан ситно пресен лук, джоджен и печурки. Разбъркайте и добавете пилешкото, моркова, солта и черния пипер. Задушете плънката за 10-15 минути, охладете я и прибавете заквасената сметана. В намаслена тава разстелете две кори за баница. Между всеки две разпределете от плънката, завършвайки баницата с кори. Разрежете я, разбийте яйцата с киселото мляко, добавете брашното и залейте с получената смес. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете до златисто. Поднесете баницата топла с напитка по избор. Добър апетит!



неделя, 8 юли 2018 г.

Лятна салата с моцарела


Необходими продукти:



  • 2-3 домата
  • 1 краставица
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • няколко стръка пресен босилек
  • 1 почистена и нарязана чушка
  • 100 грама моцарела, нарязана на фини резени
  • сол и зехтин на вкус


Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на кубчета и сложете в купа. Прибавете нарязан ситно лук, магданоз и босилек. Подправете със сол, зехтин. Добавете моцарелата и украсете със стрък пресен босилек. Охладете салатата и поднесете. Добър апетит!


вторник, 26 юни 2018 г.

Млечен ментово-чеснов сос


Необходими продукти:



  • 3-4 листенца прясна мента
  • 1 стрък пресен чесън
  • 2-3 стръкчета пресен копър
  • 200 грама цедено кисело мляко
  • 150 грама млечна майонеза
  • сок от половин лимон

Начин на приготвяне:



Почистете чесъна, може да използвате цял стрък, нарязан на парченца. Сложете го в блендер, добавете листенцата мента, копър и разбийте 2-3 пъти. Към нарязаните продукти прибавете цеденето мляко, майонезата и лимоновия сок. Разбийте отново съставките до хомогенност, пресипете соса в купичка и охладете. По желание подправете със сол. Този лек сос от пресен чесън и сезонни подправки е идеален за гарниране не само на пици, но и печени меса, картофи, печени или задушени зеленчуци и други. Добър апетит! 

Пица Пеперони с шунка, сирене, кашкавал и яйце




Необходими продукти:


за тестото:


  • 350 грама брашно
  • 120 милилитра топла вода
  • 1/3 пакетче суха мая
  • по една малка щипка сол и захар
  • 1/3 чаена лъжица оцет
  • 30 милилитра зехтин


за гарниране:


  • 2-3 супени лъжици доматен сос, може и лютеница
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол на вкус, щипка захар
  • 2-3 печени червени чушки, почистени и нарязани на лентички
  • 100 грама шунка, нарязана фино
  • 70 грама краве сирене
  • 100 грама кашкавал
  • 50 грама царевица от консерва
  • 1 сурово яйце


Начин на приготвяне:


В купа изсипете брашното и към него добавете маята. Топлата вода смесете със солта, захарта, зехтина и оцета. Комбинирайте сухите с течните съставки и пригответе тесто. Изчакайте го да втаса, набрашнете плот и разпънете тестото, оформяйки блат. Сложете го в тавичка за пица. В купичка смесете доматения сос с ригана, босилека, захарта, солта и магданоза. Разбъркайте и старателно намажете основата за пицата. Отгоре подредете нарязаните на лентички чушки и шунката. Поръсете с настъргани сирене и кашкавал. Гарнирайте с останалите печени чушки, поръсете с царевица и нарязан магданоз или пресен босилек. В средата на блата направете вдлъбнатина, в която чукнете яйцето. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете пицата до готовност. Средно ще отнеме около 30-35 минути. Охладете я след изпичане, разрежете и поднесете с млечен ментово-чеснов сос или друг по ваш избор. Комбинирайте пицата с любимо питие като хладна бира, за още по-голяма наслада. Да ви е вкусно!


петък, 18 май 2018 г.

Хрупкави паприкови сиренца


Необходими продукти:



  • 300 грама краве сирене
  • 2 разбити яйца
  • 70 грама натрошен чипс с вкус на паприка
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • мазнина за пържене


Начин на приготвяне:


Нарежете сиренето на кубчета и ги сложете в камера за половин час. През това време разбийте яйцата в купичка, а в друга сложете натрошения чипс, смесен с пушения червен пипер. Извадете сиренцата, потопете ги в яйцата, след това в хрупкавата смес. Повторете два пъти и изпържете в достатъчно мазнина, добре сгорещена. Отцедете хрупкавите хапчици, подредете в чиния и поднесете топли. Добър апетит!


вторник, 15 май 2018 г.

Бъркана питка със самардала и сирене без месене


Необходими продукти:



  • 350 грама брашно
  • 100 грама царевично брашно
  • 7 грама суха мая
  • 3 яйца
  • 200 грама кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка самардала (може и шарена сол)
  • щипка захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 150 грама натрошено сирене


Начин на приготвяне:


В голяма купа чукнете яйцата. Добавете мазнината, самардалата (шарената сол), захарта и разбъркайте. Сложете киселото мляко, сиренето и двата вида брашна, смесени с маята. Разбъркайте сместа и изчакайте да втаса. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете на горен и долен реотан в продължение на 40-45 минути. Охладете, разчупете и поднесете с айрян или кисело мляко. Добър апетит! 



Руло от тиквички с млечен сос, копър и гъби


Необходими продукти:



  • 3 големи тиквички
  • 2 яйца
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100 грама настърган кашкавал
  • 5-6 супени лъжици брашно
  • 1 глава стар лук, настъргана
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • няколко стръка пресен копър
  • 1 супена лъжица кисело мляко


за соса


  • 200 грама млечна майонеза
  • 150 грама мариновани печурки
  • 150 грама цедено кисело мляко
  • 50 грама заквасена сметана
  • няколко стръка пресен копър
  • сол според вкуса
  • бейби моцарела за украса


Начин на приготвяне:


Измийте тиквичките и ги настържете в купа. Добавете сол и отцедете от излишната вода. Прибавете черен пипер, кашкавал, лук, чесън, копър, яйца, кисело мляко и брашно. Разбъркайте сместа до хомогенност и я разпределете в тава, покрита с лист хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса и запечете до златиста коричка. Охладете блата. Комбинирайте майонезата с цеденото мляко, сметаната, копъра, солта и разбъркайте. Добавете печурките и с получената смес намажете блата. Завийте на руло и украсете с млечен сос и бейби моцарела. Разрежете, охладете за час и поднесете. Добър апетит!


вторник, 8 май 2018 г.

Пърленка на тостер с домат, сирене и кашкавал


Необходими продукти:


за тестото


  • 350 грама брашно
  • 1/2 чаена чаша топла вода
  • 1 супена лъжица зехтин
  • щипка сол и щипка захар
  • 5 грама суха мая


за плънката


  • 100 грама настърган кашкавал
  • 50 грама настъргано сирене
  • 1 домат, нарязан на кръгчета
  • шарена сол за поръсване
  • масло за намазване


Начин на приготвяне:


Пригответе тесто като смесите брашното с маята, а към тях прибавите водата, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте и замесете тесто. След като втаса, разделете на части и разточете. Върху всяка тестена кора сложете разтопено масло, добавете сирене, кашкавал, домат и шарена сол. Пригответе по същия начин и останалите кори. Изпечете пърленките в сгорещен тостер. След готовност разрежете и поднесете топли. Идеални са с каничка айрян или кисело мляко. Добър апетит!


петък, 4 май 2018 г.

Пиле с нахут, спанак и ориз в мултикукър


Необходими продукти:



  • 1 глава стар лук или половин връзка пресен
  • 400 грама сварен и отцеден нахут
  • 1 чаена чаша и половина ориз
  • 2 пилешки бутчета, измити и нарязани на порции
  • половин връзка пресен джоджен
  • сол, черен пипер на вкус
  • 200 грама попарен и нарязан ситно спанак
  • олио за запръжка
  • 1/3 чаена лъжичка куркума
  • 5 чаени чаши вода или пилешки бульон, може и зеленчуков


Начин на приготвяне:


Настройвате уреда на програма за пържете, наливате мазнината и след като се сгорещи запържвате лука. След това прибавяте ориза, солта, черния пипер, куркумата и накрая пилешкото месо + нахута. Разбърквате сместа, слагате спанака, нарязания ситно джоджен и водата или бульона. Изберете програма за готвене, при мен е бутонът Stew, задайте време 45 минути и натиснете старта. След готовност, уредът ще премине на режим поддържане на температурата на ястието, изключете го, разпределете порции и се насладете на вкуса. Добър апетит!


петък, 27 април 2018 г.

Хрупкава пица с луканка, царевица и маслини


Необходими продукти:


за тестото:


  • 300 грама брашно
  • 150 милилитра топла вода
  • 1/3 пакетче суха мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • щипка сол
  • 1-2 супени лъжици зехтин


за гарниране:


  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 чаена лъжичка сух босилек
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 50 грама маслини без костилки, нарязани
  • 50-80 грама царевица от консерва
  • 250 грама нарязана луканка
  • 100 грама настърган кашкавал
  • шепа рукола за декорация


Начин на приготвяне:


В купа сложете брашното и към него прибавете маята. Разбъркайте съставките. В друг съд налейте водата, прибавете солта, захарта и зехтина. Комбинирайте със сухите продукти и пригответе тесто. Покрийте с влажна кърпа съда, докато втаса и разделете на две части. От това количество тесто ще приготвите две пици. Разтеглете първата така, че да покрие плътно тавичката. В купа смесете доматената паста с ригана, босилека, чубрицата. Намажете блата с готовия сос и гарнирайте с маслините, царевицата, луканката и кашкавала. Загрейте фурната на 200 градуса и запечете пицата до готовност. Пригответе втората по същия начин. След като изстине украсете с листенца свежа рукола, разрежете и поднесете. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...