RSS

понеделник, 5 август 2019 г.

Миш-маш с овче сирене


Необходими продукти:


  • 4-5 чушки, аз предпочитам да са пъстри, не зелени
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 2-3 меки домата, обелени и настъргани
  • Сол, черен пипер и щипка захар
  • Зехтин или олио за запръжка
  • 3 яйца и 100 грама овче сирене


Начин на приготвяне: 


Загрейте мазнината и запържете чушките, предварително почистени и нарязани. Добавете лука, доматите, солта, пипера и захарта. Задушете зеленчуците за 10 минути, след като течността от тях се изпари чукнете яйцата и разбъркайте. Продължете бъркането 3-4 минути. Свалете от котлона и добавете сиренето. Може натрошено или настъргано. Аз използвах домашно овче сирене, по възможност пригответе с такова. Поднесете топло, добър апетит!



петък, 2 август 2019 г.

Кюфтета от тиквички с патладжан

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички 
  • 1 патладжан, обелен
  • 100 грама сирене 
  • 2 яйца 
  • половин връзка копър
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 супени лъжици брашно
  • олио за пържене

Начин на приготвяне: 

В купа настържете тиквичките и ги отцедете от водата. Същото направете с патладжана и смесете зеленчуците. Разбъркайте и добавете настърган лук, чесън. Подправете със сол, черен пипер, копър, сирене. Сложете брашното, яйцата и разбъркайте до еднородност. Загрейте мазнината, загребете с лъжичка от сместа и изпържете кюфтетата. При мен, не умишлено, едно от тях се получи с формата на сърце, може би защото е правено с любов :) Бон Апети!


четвъртък, 18 юли 2019 г.

Питка за прощъпулка

Две погачи за здрави крачета на моето момченце


Необходими продукти:



  • 2 кг брашно 
  • 2 кубчета мая
  • 3 супени лъжици захар 
  • 2 супени лъжици сол 
  • 500 мл прясно мляко (топло)
  • 5 яйца(част от жълтъка за глазиране)
  • 1 чаена чаша олио 
  • 1 ванилия
  • сусам за поръска 


Начин на приготвяне:


В голям съд пресейте брашното и добавете солта. Размийте маята в прясното мляко, смесено със захарта и ванилията. Разбийте яйцата и добавете олиото към тях. Комбинирайте сухите и течните съставки и замесете тестото. Оставете го да втаса. През това време си пригответе тави и хартия за печене. Разточете тестото, част от него оставете на топка в средата на тавата, а останалото разточете на голяма кора и разрежете триъгълници. Завийте всеки от широката към тясната страна, така че да се получат кифлички. Подредете ги около основата. Оставете да втаса отново. Намажете питката с разбит жълтък и поръсете със сусам. Изпечете в загрята фурна на 180 градуса от долу и отгоре. След готовност завийте с влажна кърпа.
От продуктите се получава тесто за две погачи, затова направих две различни.
Бялото тесто е "мъртво", то се приготвя само с брашно, вода и сол. Трябва да е твърдо, за да се моделира хубаво с него.



четвъртък, 20 юни 2019 г.

Питки за хамбургери с розмарин и сусам


Необходими продукти:



  • 1 кг брашно
  • 1 кубче мая 
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 125 мл зехтин 
  • жълтък за намазване
  • сусам за поръсване
  • сух розмарин за поръсване


Начин на приготвяне:


В голям съд пресейте брашното. Добавете към него солта. В купа затоплете прясното мляко, размийте в него маята, заедно със захарта. Добавете зехтина и изсипете сместа към брашното. Замесете меко тесто, изчакайте да втаса и разделете на равни части. Всяка оваляйте в брашно и оформете малка питка. Подредете в тава, застлана с хартия за печене. Намажете всяка питка с жълтък, поръсете със сусам и розмарин. Загрейте фурна на 170 градуса и изпечете за 30-40 минути. Охладете и разрежете питките, гарнирайте с продукти по избор! Добър апетит!



вторник, 28 май 2019 г.

Гриловани тиквички с домашен сладко-кисел сос

Необходими продукти:




  • 1 килограм тиквички 
  • сол, черен пипер на вкус
  • зехтин за поръсване
  • 1 супена лъжица доматена паста
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 чаена лъжица ябълков оцет
  • 1 чаена лъжица оризово брашно


Начин на приготвяне:


Нарежете тиквичките на лентички и ги отцедете от водата. Сложете ги в купа, добавете сол, черен пипер, зехтин и разбъркайте. Загрейте скара и ги изпечете. В тенджера или тиган смесете доматената паста с меда. Разбъркайте и прибавете размитото в оцета оризово брашно. Разбъркайте докато се сгъсти и охладете. Поднесете тиквичките със соса. Добър апетит!

Задушени цели пресни картофки с масло

Необходими продукти:



  • 1 килограм ситни пресни картофи
  • сол на вкус
  • 2 супени лъжици масло 



Начин на приготвяне:


Почистете картофките, може с телче, да изпадат излишните люспички. В тиган разтопете и сгорещете маслото. Прибавете картофките, сложете капак и оставете да се готвят за 10 минути. След това махнете капака, разбъркайте ги и отново сложете за същото време. Повторете същото още 2-3 пъти, докато придобият златист цвят и отцедете с решетъчна лъжица. Подправете със сол и поднесете. Добър апетит!



Хрупкави тиквички на фурна

Необходими продукти:



  • 3-4 тиквички 
  • 1 чаена чаша оризово брашно
  • 1/2 чаена чаша бяло брашно
  • сол и зехтин за поръсване
  • хартия за печене


Начин на приготвяне:


Нарежете тиквичките и ги оставете да се отцедят от водата. В купа смесете двете брашна и оваляйте всяка тиквичка в сместа. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Овкусете със сол и зехтин, запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Поднесете топли, добър апетит!


събота, 13 април 2019 г.

Руло от кайма с гъби, яйца, топено сирене и гауда


Необходими продукти:



  • 1 килограм кайма
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 яйце + връзка магданоз
  • 1 стрък пресен чесън
  • 100 грама печурки, мариновани
  • 2 сварени яйца
  • 1 морков, обелен и сварен
  • няколко кисели краставички
  • 100 грама топено сирене
  • 100 грама сирене гауда



Начин на приготвяне:


В купа сложете каймата и добавете сол, черен пипер, нарязани ситно магданоз и чесън. Чукнете яйцето и размесете сместа. Разстелете я върху хартия за печене. В средата на блата сложете гъби, яйца, морков, кисели краставички. Покрийте с топено сирене, сирене гауда и завийте на руло. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете до златисто. Поднесете с гарнитура от картофено пюре или зеленчукова салата. Добър апетит!



събота, 6 април 2019 г.

Супа от коприва с лимон, чесън и мента

Необходими продукти:



  • 100 грама млечна коприва
  • сок от един лимон
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 3-4 листенца прясна мента
  • половин връзка пресен джоджен 
  • 1/3 чаена чаша ориз
  • 2 супени лъжици зехтин или олио
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 морков, обелен и нарязан ситно
  • 1 домат от консерва, настърган
  • 1 жълтък за застройка 
  • 200 грама кисело мляко
  • 2-3 стръка магданоз


Начин на приготвяне:


Копривата се почиства, измива и попарва. Прецежда се от водата, която заделяте за супата, нарязва се ситно и се връща обратно в тенджерата. Добавяте сок от лимон, нарязани чесън, мента, джоджен. Подправяте със зехтин, сол, черен пипер на вкус. Прибавяте моркова, домата, магданоза и накрая ориза. Оставяте да къкри на тих огън до готовност на зеленчуците. Подправяте със смес от разбит жълтък и кисело мляко. Поднесете топла, добър апетит!


петък, 5 април 2019 г.

Скумрия на скара

Необходими продукти:



  • 2 броя риба скумрия
  • морска фина сол на вкус
  • сок от един лимон
  • стрит сушен девесил
  • зехтин и щипка пушен червен пипер


Начин на приготвяне:


Рибата се почиства и измива. Подсушава се и се намазва от всички страни със смес от морска сол, лимонов сок. девесил, зехтин и пипер. Загрявате скара и запичате рибата от всяка страна по 7-10 минути. Поднесете с гарнитура по избор. Добър апетит!


петък, 8 март 2019 г.

Гювечета с картофи, гъби, шунка и топено сирене

Необходими продукти:



  • 400 грама шунка
  • 2-3 стръка зелен лук 
  • 3-4 картофа, обелени и нарязани ситно
  • 1-2 чаени лъжици краве масло 
  • 100 грама топено сирене
  • 100 грама нарязани печурки
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • сол, черен пипер, червен пипер
  • 50 милилитра доматен сок
  • 1 чаена лъжичка розмарин 
  • няколко стръка копър за поръсване
  • 100 нарязан тънко кашкавал


Начин на приготвяне:


В тенджера сгорещете маслото и сотирайте лука, картофите, гъбите и чесъна. Към тях прибавете сол, черен и червен пипер на вкус, доматен сок, розмарин, магданоз, шунката, нарязана на кубчета. Разбъркайте сместа и я разпределете в глинени гювечета. Във всяко сложете топено сирене и парченца кашкавал. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 60 минути. Охладете и поръсете с нарязан ситно копър. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...