RSS

вторник, 22 октомври 2019 г.

Агнешка гозба

Необходими продукти: 



  • 1 кг агнешки ребра
  • 3 картофа
  • 1 глава лук
  • 1 обелен и нарязан морков 
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 150 грама пресни печурки
  • 1 чаена лъжичка мащерка
  • 2-3 меки домата и щипка захар
  • 1 супена лъжица олио или масло


Начин на приготвяне:


Първо се сваряват ребрата и се обезкостяват. Част от бульона се прецежда и заделя. В тенджера се загрява маслото и се задушават лука, гъбите, морковите. Добавят се белени и нарязани ситно домати, заедно със захарта, червения, черния пипер и солта. Разбърква се и след 2-3 минути се прибавят картофите, нарязани на кубчета, месото, бульона, джоджена, мащерката. Ястието се оставя да къкри на тих огън до готовност (40 минути). Добър апетит!


неделя, 20 октомври 2019 г.

Бухтички без яйца



Необходими продукти:


  • 2 чаени чаши и половина брашно
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 1 ванилия
  • Сладко или сирене за гарниране

Начин на приготвяне:



В купа пресейте брашното, добавете солта, бакпулвера, ванилията. Налейте прясното мляко, бъркайте докато стане тесто и замесете. Оставете да почине 20 минути. Разточете върху набрашнен плот форми по избор и изпържете в сгорещена мазнина. Отцедете върху кухненска хартия и поднесете със сладко по избор или сирене. Добър апетит!





вторник, 8 октомври 2019 г.

Зимна салата с айсберг, риба тон и краставица

Необходими продукти:


  • 1/2 краставица
  • 1/2 салата айсберг
  • 1 консерва риба тон в зехтин
  • 2 супени лъжици царевица от консерва
  • 2 стръка пресен копър
  • 200 грама майонеза
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 



В купа нарежете салатата на ситно, както се реже зеле. Към нея прибавете краставицата, обелена и нарязана на кубчета. Сложете царевицата, рибата, заедно със зехтина, копъра, солта и черния пипер. Подправете с майонезата и разбъркайте. Добър апетит!





неделя, 6 октомври 2019 г.

Скумрия филе на скара


Необходими продукти:

  • 4 риби скумрия
  • Сол, черен пипер лимон
  • Зехтин

Начин на приготвяне: 



Рибата се почиства от костите, за целта трябва да е леко замразена. Подправя се със сол, черен пипер, ако обичате дивисил, може да добавите. Загрявате скара и с влажна салфетка намазнявате със зехтин. Печете около 7 минути от всяка страна. След готовност гарнирате с лимон. Добър апетит!


понеделник, 30 септември 2019 г.

Кифлички с желе от дюли и сирене


Необходими продукти:

  • 1 килограм брашно
  • 1 кубче мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 ванилия
  • 2 яйца
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл олио
  • 100 грама натрошено сирене
  • 1 бурканче дюлево желе


Начин на приготвяне:


В съд налейте прясното мляко и го затоплете. Разтворете захарта, размийте маята и добавете ванилията. В друг съд чукнете и разбийте яйцата, добавете олиото. Изсипете брашното в дълбок и широк съд, направете дупка в средата и изсипете смесите. Замесете тесто и оставете да втаса. След това разрежете на топки, разточете на кръг, изрежете триъгълници. В широката част на всеки сложете малко сирене, желе и завийте внимателно във формата на кифлички. Подредете ги в тава, постлана с пергаментна хартия. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете. Поднесете охладени. Добър апетит!



Сладка пита със сусам



Необходими продукти:

  • 1 килограм брашно
  • 1 кубче мая
  • 2 яйца
  • 100-120 грама разтопено масло
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 ванилия
  • 125 милилитра прясно мляко
  • 1 жълтък + 1ч.л прясно мляко и 1ч.л олио


Начин на приготвяне:



В голям съд пресейте брашното, добавете солта, ванилията и направете кладенче в средата. Затоплете млякото и разтворете захарта, размийте маята. Отделно чукнете яйцата и разбийте, комбинирайте с маслото. Изсипете двата вида смес към брашното и замесете тестото. Оставете да втаса, разточете кръг и изрежете триъгълници. Оформете кифлички и подредете в застлана с хартия за печене тава. Намажете питката с разбит жълтък, смесен с прясно мляко и олио. Поръсете със сусам, изчакайте да втаса отново и изпечете на 170 градуса за 40 минути. Завийте с влажна кърпа след готовност. 



сряда, 25 септември 2019 г.

Пилешки дробчета по селски


Необходими продукти:


  • 500 грама пилешки дробчета
  • 3 глави лук
  • 1 настърган морков
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 обелен и настърган домат
  • Сол, черен пипер и червен пипер на вкус
  • 1 стрък керевиз и 1 стрък магданоз
  • 1 скилидка чесън, пресована


Начин на приготвяне: 

В тиган сгорещете маслото и запържете изчистените и измити дробчета. Прибавете лука, нарязан на полумесеци, моркова, домата и подправете със сол, червен и черен пипер. Сложете капак на тигана и задушете за 10 минути. Разбъркайте внимателно и овкусете с нарязани ситно магданоз, керевиз и чесън. Гответе още 5 минути и поднесете топли. Добър апетит!


вторник, 24 септември 2019 г.

Гъбена яхния с картофи и кюфтета



Необходими продукти:


  • 1 глава лук
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 300 грама печурки
  • 1 морков, обелен и настърган
  • 2 стръка копър
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 100 милилитра бира
  • 1 скилидка чесън
  • 3 картофа, обелени и нарязани на кубчета
  • 250 грама кайма

Начин на приготвяне:


Запържете лука, нарязаните печурки, розмарина и маркова. Подправете с копър, сол и черен пипер. Добавете червения пипер, бирата и чесъна. Отстранете розмарина. Оформете кюфтета и прибавете към сместа. Задушете за 10 минути и разбъркайте. Сложете картофите и оставете яхнията да къкри да слаб огън за час. Поднесете топла. Добър апетит!




понеделник, 23 септември 2019 г.

Заралийски кюфтета на скара


Необходими продукти:

  • 500 грама кайма, смес от свинско и телешко месо
  • 1 глава лук, настъргана
  • 1 чаена лъжичка чили
  • 1 чаена лъжичка червено вино
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • Няколко стръка пресен магданоз
  • Сол, кимион, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:


В купа сложете каймата, размесете я и прибавете лука, чилито, виното, горчицата, магданоза и подправките. С влажни ръце размесете мляното месо, за да се овкуси. Оформете кюфтета с големина на шницели и изпечете на загрята скара. 



петък, 20 септември 2019 г.

Бърканица със сирене, картофи и босилек



Необходими продукти:


  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 2 чаени чаши брашно
  • 2 яйца със стайна темпрература
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 пакетче суха мая
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 150 грама натрошено сирене
  • 2 сварени и нарязани ситно картофа
  • 1-2 стръка наситнен пресен босилек

Начин на приготвяне:



В купа чукнете яйцата, добавете олиото и разбъркайте до хомогенност. Към тях сложете киселото мляко, солта, захарта и брашното, смесено с маята. Разбъркайте отново, подправете сместа със сиренето, картофите и босилека. Бъркайте докато се смесят добре всички съставки. Пресипете в силиконова форма, изпечете в загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. Охладете и поднесете. Добър апетит!



неделя, 15 септември 2019 г.

Панирани сиренца с пармезан


Необходими продукти:

  • 300 грама сирене
  • 150 грама крема сирене
  • 2 разбити яйца
  • 2 супени лъжици брашно
  • 2-3 супени лъжици галета
  • 2 супени лъжици пармезан, настърган
  • мазнина за пържене или лист хартия за печене

Начин на приготвяне:


В купа настържете сиренето и прибавете кремата. Разбъркайте до еднородност. От сместа оформете топчета, големи колкото орех и потопете всяко в яйца. След тях оваляйте в брашно, отново потопете в яйца и завършете с галета+пармезан. Изпържете в сгорещена мазнина или застелете тава с хартия за печене и запечете на 200 градуса за 10-15 минути. Поднесете със сладко. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...