RSS

четвъртък, 30 юли 2020 г.

Хрупкава цаца с лимон

Необходими продукти:


  • 500 грама цаца
  • 1/2 чаена чаша брашно
  • 1/2 чаена чаша галета
  • 1 супепа лъжица царевично брашно
  • Мазнина за пържене
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

Рибата трябва да е леко замразена, да не се казва и да не лепне. В тава се смесват брашната и галетата. Разбърква се и рибата се овалва добре. Изтръсква се през гевгир, да падне излишната част. Пържи се в сгорещена мазнина. Във фритюрник или дълбока тенджера. След готовност се поръсва със сок от лимон. Добър апетит!




четвъртък, 28 май 2020 г.

Пържени кюфтета с чушки и бира

Необходими продукти:


  • 500 грама кайма смес от свинско и телешко месо
  • 1 глава лук, настъргана
  • 2 печени червени чушки, нарязани ситно
  • Сол, черен пипер и кимион млян на вкус
  • 1/2 чаена чаша бира
  • 2 стари филии хляб или сухар
  • Пресен магданоз, нарязан ситно
  • Мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

В купа сложете каймата, добавете лука, чушките, подправките, предварително попилият бирата хляб и магданоза. Омесете каймата добре и я оставете за стегне на хладно за час. Загрейте олиото, потопете ръце в оцет и от каймата оформете кюфтета. Изпържете до готовност и поднесете. Добър апетит! 




Гюзлеми на тиган


Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 супена лъжица оцет
  • 3 супени лъжици олио
  • Още брашно за доомесване
  • 100 грама сирене
  • Масло за намазване


Начин на приготвяне:

В купа пресявате брашното, към водата слагате солта, захарта, оцета и олиото. Комбинирате съставките и замесвате тесто. След готовност оставяте тестото да си почине 2 часа. Може да го пригответе от вечерта. Тестото става разтегливо заради киселината в него. Разрязвате топка и разстилате върху покривка, за да се получи тънка кора. Поръсва се със сирене и се завива от всички страни като пликче. Разточва се веднъж, отново се сгъва и разточва. Запича се на тиган, по 5 минути от всяка страна, намазан с масло или сач. След готовност отново се намасляват. Поднесе с каничка айран. Добър апетит!


Козуначена погача


Необходими продукти:

  • 6 яйца със стайна температура
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии или ванилова захар
  • настъргана кора от портокал или лимон
  • 1 килограм и половина брашно
  • 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване
  • 2-3 супени лъжици сусам за поръска
  • Хартия за печене
Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и нарязват на триъгълници. Оформят се отделни кифлички, подреждат се една до друга в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва със сусам. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Добър апетит!

сряда, 27 май 2020 г.

Пица-сандвичи



Необходими продукти:


  • 3-4 филии хляб, може и франзела, нарязяна по дължина
  • 2 супени лъжици лютеница или доматена паста
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1/2 чаена лъжичка босилек
  • 120 грама шунка, нарязана на кубчета
  • 100 грама настърган кашкавал
  • Пресен магданоз за поръска, може и босилек


Начин на приготвяне:

Намажете филиите със смес от лютеница, босилек, риган. Добавете шунка, поръсете с кашкавал и запечете във фурна за 15 мин. Поръсете с наситнен магданоз или босилек. По желание поръсете с шарена сол, гарнирайте със сос. Добър апетит!


сряда, 13 май 2020 г.

Тиганици с кисело мляко


Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 400 грама кисело мляко
  • 1/2 чаена чаша газирана вода
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка захар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне: 



В купа чукнете яйцата и добавете солта, захарта и киселото мляко. Разбъркайте до еднородност. Сложете бакпулвера, газираната вода и брашното. Бъркайте до хомогенност, ако се наложи прибавете още малко брашно. Загрейте мазнината и с лъжичка изсипете от сместа. Пържете до златисто и от двете страни. Пригответе така всички тиганички, по желание гарнирайте с мед, може и поръск
а с пудра захар. Добър апетит!


вторник, 12 май 2020 г.

Домашни бургери


Необходими продукти:


  • 500 грама кайма с лук и подправки
  • 2 глави лук + 1/2 чаена чаша галета
  • Картофи, обелени, нарязани за пържене
  • Зелена салата, нарязана ситно
  • 1 домат и 1 красавица, нарязани на филийки
  • Сосове по избор
  • Две питки за хамбургер


Начин на приготвяне: 

От каймата направете кюфтета, сложете ги върху стреч фолио и притиснете, за да получите нещо като плескавица. Загрейте скара и изпечете. Може да изпечете и питките на скара. Нарежете лука на полумесеци, оваляйте го в галета и изпържете. Изпържете и картофите. Разрежете питките, сложете кюфте, гарнирайте с лук, картофи, зелена салата, краставици, домати и сос по избор.
Добър апетит!


понеделник, 4 май 2020 г.

Кюфтета от тиквички с кашкавал и сирене




Необходими продукти:


  • 1 килограм тиквички
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка копър
  • 1-2 скилидки чесън
  • сол, черен пипер на вкус
  • 200 грама настъргано сирене
  • 100 грама настърган кашкавал
  • 1 обелен и настърган морков
  • 2 яйца и 1 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 1/2 чаена чаша царевично брашно
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне:


В купа настържете тиквичките на едро ренде и оставете да се отцедят. Добавете нарязан ситно лук, чесън, копър. Към тях прибавете, сол, черен пипер, морков, сирене и кашкавал. Размесете сместа, сложете брашната и разбъркайте с лъжица, да се получи гъста каша. Загрейте мазнината, с помощта на лъжица оформете кюфтета и ги изпържете до златисто от двете страни. Добър апетит!


вторник, 14 април 2020 г.

Курабийки за Великден



Необходими продукти:

  • 400 грама кисело мляко
  • 20 грама амонячна сода
  • 10 грама бакпулвер
  • 15 супени лъжици захар
  • 20 супени лъжици разтопена свинска мас
  • кората от 1 портокал
  • кората от 1 лимон
  • 9 яйца - 6 за тестото и 3 за гланц
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг), докато спре да лепне
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне:




Киселото мляко се слага в купа, добавя се амонячната сода и се чака да шупне. Яйцата се смесват със захарта и се разбиват с миксер. Брашното се пресява в купа, прибавя се бакпулверът, цитрусовите настъргани кори, разтопената мас, яйчената смес и млякото с амоняка. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с яйце и се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко! Весели празници!






понеделник, 13 април 2020 г.

Козунак



Необходими продукти:


  • 6 яйца със стайна температура
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии или ванилова захар
  • настъргана кора от портокал или лимон
  • 1 килограм и половина брашно
  • 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване
  • 2-3 супени лъжици захар за поръсване

Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и оформят на фитили. Сплитат се като плитка. Може да се получат и 4, 5 фитила, за по-интересна плетка. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва със захар. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Весели празници!





сряда, 1 април 2020 г.

Гювечета с бекон, яйце и сирене


Необходими продукти:

  • 300 грама бекон
  • 1 глава червен лук
  • 2 домата, нарязани на филийки
  • 1 морков, обелен и нарязан
  • 3-4 картофа
  • 300 грама сирене
  • 1 супена лъжица масло
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 2 чаена лъжички чубрица
  • 1-2 стръка пресен джоджен
  • Няколко скилидки чесън
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:



Разтопете маслото и задушете бекона, заедно с картофите и морковите, нарязани ситно. Подправете със сол, черен пипер, джоджен и чубрица. Разбъркайте и разпределете в гювечета. Гарнирайте с плочка сирене, нарязани домати, червен лук, чесън. Чукнете яйцата, сложете капачетата и изпечете на 180 градуса за 40 минути. Изчакайте да изстинат и поднесете. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...