RSS

понеделник, 14 март 2022 г.

Пирожки със сирене и пудра захар

Рецептата е взаимствана от кулинарния блог на Ваня Джорджевич  


Необходими продукти:

  • 100-150 грама сирене
  • 100 мл олио
  • 90 грама кисело мляко
  • 2 яйца
  • Половин кубче прясна мая
  • 50 мл вода
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка оцет
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • Около 650 грама брашно
  • Олио за пържене


Начин на приготвяне:



В купа смесете водата и прясното мляко, затоплете ги, добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Изчакайте сместа да се активира. В друга купа комбинирайте натрошеното сирене, киселото мляко, олиото, разбитите яйца, солта, оцета, бакпулвера. Към тези продукти прибавете активираната мая и половината от брашното. Бъркайте и постепенно добавяйте останалото брашно, до получаването на тесто. Замесете и оставете да втаса. След готовност разточете, разрежете с форми по избор, аз нарязах пурички и отделно с чаша изрязох кръгчета. Пържат се на маслена баня, в повече мазнина до златисто-кафяво. Поднесете с поръска от пудра захар. Добър апетит! 





събота, 12 март 2022 г.

Пълнозърнесто хлебче с тиквени семена и кедрови ядки

 

Необходими продукти:

  • 150 грама ръжено брашно
  • 150 грама пълнозърнесто брашно
  • 200 грама пшенично брашно
  • 7 грама суха мая /1 пакетче/
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 10 грама кафява захар
  • 10 грама хималайска сол, стрити кристали
  • 330 мл топла вода
  • 20 грама тиквени сурови семки
  • 20 грама кедрови сурови ядки
  • Правоъгълна форма за хляб


Начин на приготвяне:



В купа смесете трита вида брашна, прибавете сухата мая, семената и солта. В друг съд комбинирайте водата, зехтина, захарта. Разбъркайте и налейте при сухите съставки. Замесете тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да удвои обема си за 30 минути. След като това стане, набрашнете плот, размесете тестото и го оформете. Сложете хлебчето в правоъгълната форма. Направете отгоре няколко разреза с помощта на ножица за тесто или нож. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и изпечете хляба до златисто-кафяв загар. След готовност завийте с влажна кърпа, а като изстине разрежете и поднесете. Ако държите да опитате хлебчето още топло, намажете си масло и поръсете с шарена сол. Вкусът е един път!
Добър апетит!


четвъртък, 3 март 2022 г.

Винен кебап с телешко месо


Необходими продукти:

  • 400 грама телешко месо
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 3-4 меки домата
  • 120 мл доматен сок
  • 150 мл червено вино
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 3-4 зърна бахар
  • 2-3 дафинови листа
  • Щипка захар

Начин на приготвяне:



Оставете телешкото месо да се отцеди добре върху кухненска хартия, а след това нарежете на парченца. Запържете ги в малко мазнина - масло или мас, добавете лука, морковите, нарязани на кубчета и доматите, обелени и настъргани. Прибавете щипка захар, сол и черен пипер. Налейте виното, доматения сок и подправете с бахар и дафинов лист. Сложете капак и гответе ястието на тих огън за 60 минути. Десетина минути преди да свалите от котлона, махнете капака. След готовност поднесете със сварен бял ориз или картофено пюре. Добър апетит! 


понеделник, 28 февруари 2022 г.

Гъбена супичка със спанак

 

Необходими продукти:

  • 250 грама пресни печурки
  • 1 чаена лъжичка краве масло
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • 150 грама пресен спанак
  • 1-2 стръка пресен джоджен
  • 1 скилидка чесън
  • Сол, черен пипер на вкус
  • Сок от половин лимон
  • 1 яйце и 200 грама кисело мляко
  • Около 2 литра вода


Начин на приготвяне:




В тенджера разтопете маслото и сотирайте предварително почистените и нарязани гъбки. Добавете наситнен лук, чесън, морков - настърган или на кубчета, нарязан ситно спанак. Задушете за 2-3 минути, подправете със сол, черен пипер и джоджен. Налейте водата, заедно с лимоновия сок и оставете да заври. След завиране прибавете ориза и гответе още 15 минути. Изключете от котлона и оставете супата да се поохлади за 10 минути. Направете застройката от разбито цяло яйце, смесено с кисело мляко, загребете черпак от бульона, разбъркайте и налейте сместа към супата. Поръсете с пресни подправки по избор и поднесете. Добър апетит! 




четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Тесто за пица с тъмна бира

 

Необходими продукти:

  • 150 мл тъмна бира
  • 100 мл топла вода
  • 10 грама сол
  • 10 грама кафява захар
  • 2 супени лъжици зехтин 
  • 3 чаени чаши пресято брашно
  • 7 грама суха мая 

За гарниране: 

  • Продукти по ваш избор, аз съм използвала:
  • 3 супени лъжици доматена паста 
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • 250 грама настърган кашкавал 
  • 2 нарязани на кръгчета пресни чушки
  • 300 грама луканка, нарязана фино
  • 150 грама сладка царевица 
  • 100 грама нарязани пресни печурки 
  • Няколко маслини без костилки



Начин на приготвяне: 

В купа сложете пресятото брашно и към него добавете солта и сухата мая. В купичка смесете водата, бирата, захарта и зехтина. Налейте течните съставки към сухите и замесете меко тесто. Оставете го в хладилник да втасва. Колкото повече, толкова по-добре. Аз го приготвих сутринта и го използвах вечерта. Поръсете плота с брашно и разрежете топки от тестото, колтото пици желаете. Разточете съвсем леко и разтеглете по плота с набрашнени ръце. Оформеният блат сложете в тавичка, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматен сос, предварително подправен с босилек и риган. Отгоре подредете чушки, гъби, царевица, луканка и маслини. Поръсете с кашкавал. По желание кашкавалът може да се сложи първи, а всички останали продукти след него. Загрейте фурната на 200 градуса, горно и долно печене с вентилатор. Блатът се изпича първите 3-4 минути най-отдолу, а после тавичката се мести в средата и запича до готовност. Поднесете пицата със сос по избор. Добър апетит! 



вторник, 22 февруари 2022 г.

 Рецепта





петък, 18 февруари 2022 г.

Кошнички с шунка, яйца и кашкавал

 


Необходими продукти:

  • 6 броя яйца
  • 70 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 зелена чушка
  • Няколко стръка пресен магданоз
  • 100 грама кашкавал, нарязан на ситни кубчета
  • 100 грама шунка, нарязана на кубчета
  • 150 грама шунка, нарязана на фини резенчета

Начин на приготвяне:

В купа чукнете яйцата, разбийте ги и прибавете прясното мляко. Подправете със сол, риган, магданоз. Намаслете форми за мъфини и в краищата на всяка сложете резенчета шунка. Трябва да се получи като кошничка. В средата сложете кубчета кашкавал, шунка и чушка. Залейте с яйчената смес до половината. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и изпечете до кафеникав загар. След като изстинат, украсете и поднесете. Добър апетит! 


сряда, 16 февруари 2022 г.

Картофени кюфтета със сирене

 

Необходими продукти:


  • 1 кг картофи
  • 250 грама меко сирене
  • 1 голяма глава лук, настъргана
  • 1 чаена лъжичка стрита чубрица
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • Няколко стръка пресен копър
  • 1 ситно нарязана скилидка чесън
  • Половин връзка пресен магданоз
  • 4 разбити яйца
  • Пакетче галета, фина
  • Олио за пържене


Начин на приготвяне:




Сварете картофите. Още горещи ги прехвърлете в купа със студена вода. Премахнете люспите и сложете в друг дълбок съд. Към тях прибавете сиренето. Под меко сирене имам предвид тип "Дунавия". Подправете със солта, пипера, кимиона, чубрицата, чесъна, копъра, магданоза и сложете настърганата глава лук. Омесете всички продукти до еднородност, месете с ръце, както месите кайма. Загрейте олио в подходяща тенджерка, пърженето ще бъде на маслена баня. В влажни ръце вземете от сместа, потопете в разбитите яйца, след това в галетата и дооформете кюфте. Направете всички по този начин. Изпържете до кафява коричка и от двете страни. Стават бързо и не се разпадат. От сместа излизат около 10-на средни по големина кюфтета. Поднесете с чеснов сос. Добър апетит! 




неделя, 6 февруари 2022 г.

Нисковъглехидратно хлебче със семена


Необходими продукти:

  • 4 големи яйца
  • 150 грама бадемово брашно
  • 150 грама сусамово брашно
  • 30 грама кедрови ядки
  • 20 грама маково семе
  • 20 грама сусам
  • 30 грама сурови тиквени семки
  • 150 грама йогурт или заквасена сметана с висок процент масленост
  • 1 чаена лъжичка каменна сол
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • 10 грама бакпулвер
  • 2-3 чаени лъжички зехтин


Начин на приготвяне:




В купа разбийте яйцата до кремообразност. Към тях прибавете зехтин. Изсипете сметаната в купичка и добавете бакпулвера. В друг съд смесете брашната, добавете кедровите ядки, маковото семе, сусама, тиквените семки, солта и ригана. Добавете яйцата и сметаната. Разбъркайте до получаването на еднородна смес и пресипете в силиконова продълговата форма за хляб. Загрейте фурната на 180 градуса, изпечете за 10 минути първо най-долу във фурната, а след това преместете формата в средата и пуснете вентилатор. Печете още 30 минути. След готовност изчакайте да изстине, разрежете и поднесете.
Добър апетит! 



вторник, 1 февруари 2022 г.

Хрупкава пица с гъби, кисели краставички и пушено свинско филе

 

Необходими продукти:


За тестото:

  • 300 грама брашно
  • 125 мл топла вода
  • 7 грама суха мая
  • 10 грама кафява захар
  • 10 грама сол
  • 1 чаена лъжичка балсамов оцет
  • 2 супепи лъжици зехтин
  • Брашно за доомесване

За гарниране:



  • 3 супени лъжици доматена паста
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • 1 чаена лъжичка риган
  • Сол на вкус + щипка захар
  • 250 грама фино нарязано свинско филе
  • 4-5 кисели краставички, нарязани на ситно
  • 100 грама царевица от консерва
  • 150 грама пресни печурки
  • 1-2 зелени чушки, почистени и нарязани на кръгчета
  • 200 грама настърган кашкавал или моцарела
  • Маслини, листа спанак и моцарела за украса


Начин на приготвяне:


В купа пресейте брашното и добавете сухата мая. В топлата вода добавете зехтина, балсамовия оцет, солта и захарта. Разбъркайте и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и го оставете на топло. Ако лепне, добавете още малко брашно и доомесете. След втасването разрежете топки, според вашите предпочитания за големина. Разточете блат и го сложете върху хартия за печене. Загрейте фурната на 250 градуса и сложете основата да се изпече за 3-4 минути най-долу. Извадете и намажете с доматена паста, смесена със сол, захар, риган и босилек. Гарнирайте с филето, гъбите, краставичките, царевицата, чушките. Поръсете с кашкавал. Сложете пицата в средата на фурната и допечете на 200 градуса за 10 минути. След готовност, като поизстине малко, украсете със спанака, моцарелата и маслините. Разрежете и поднесете. Добър апетит!





сряда, 26 януари 2022 г.

Месеница с извара и семена




 

Натиснете тук за рецептата






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...