RSS

събота, 16 април 2022 г.

Вита баница с масло и сирене

 

Необходими продукти:



  • 400 грама фини кори за баница/баклава
  • 150 грама краве масло разтопено
  • 500 грама сирене, натрошено
  • 2 яйца + 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 250 милилитра газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар


Начин на приготвяне:




Намаслете подходяща тава. Разделете корите, върху всяка кора разнесете масло с помощта на силиконова четка и поръсете със сирене. Завийте на руло и подредете в тавата. Направете всички кори по този начин. Намажете с разстопено масло и залейте баницата със смес от разбити яйца, кисело мляко, брашно, газирана вода, щипка сол и захар. С въртеливи движения на тавата, разпределете заливката навсякъде. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първите 10-15 минути изпечете най-отдолу на фурната, а след това преместете баницата в средата. Изпечете до златиста коричка. След готовност завийте баницата с влажна кърпа или намажете с масло. Изчакайте да изстине, ражрежете и поднесете. Добър апетит! 



вторник, 12 април 2022 г.

Пържени мекички

 

Необходими продукти: 

  • 150 мл прясно мляко 
  • 100 грама разбито кисело мляко 
  • 250-300 грама брашно 
  • 1/2 кубче мая
  • 10 грама сол
  • 1 чаена лъжичка захар 
  • Олио 


Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко, в което натрошете кубчето мая и прибавете захарта. В друг съд пресейте брашното няколко пъти и прибавете солта. Към него сложете млеката и бъркайте с дървена шпатула до получаването на лепкаво, меко тесто. С помощта на мазнина /олио/, извадете тестото и го сложете в плик. След втасване /моето тесто престоя 1 нощ в хладилник/, загрейте повече мазнина в тенджера, с намазнени ръце издърпайте и разтеглете топче от тестото. Изпържете в маслената баня, до хрупкав златист загар. Готовите мекички подредете в тавичка, покрита с кухненска ролка, за да се отцедят от излишната мазнина. Покрийте с влажна кърпа или фолио. Поднесете с кисело мляко или каквото предпочитате - сладко, солено. Добър апетит! 



неделя, 10 април 2022 г.

Вита баница с лапад, сирене и джоджен


Необходими продукти:




  • 400 грама фини кори за баница/баклава
  • 400 грама лапад
  • 1 връзка зелен лук
  • 50 грама краве масло
  • Сол на вкус
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 350 грама сирене, натрошено
  • 2 яйца + 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 250 милилитра газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар



Начин на приготвяне:



Намажете с масло подходяща тава,
 в тенджера задушете зеления лук, лапада, джоджена и подправете със солта. Разделете корите, върху всяка кора разнесете от зелената плънка и поръсете със сирене. Завийте на руло и подредете в тавата. Направете всички кори по този начин. Намажете с разстопено масло и залейте баницата със смес от разбити яйца, кисело мляко, брашно, газирана вода, щипка сол и захар. С въртеливи движения на тавата, разпределете заливката навсякъде. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първите 10-15 минути изпечете най-отдолу на фурната, а след това преместете баницата в средата. Изпечете до златиста коричка. След готовност завийте баницата с влажна кърпа или намажете с масло. Изчакайте да изстине, ражрежете и поднесете. Добър апетит! 



четвъртък, 24 март 2022 г.

Пица с пиле, чушки и царевица

 

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно
  • 7 грама суха мая
  • 10 грама кафява захар 
  • 10 грама хималайска сол 
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 30 мл бира + 100 мл топла вода
  • 2 пилешки пържоли от бут
  • 1 скилидка чесън 
  • 1 супена лъжица пушен червен пипер 
  • Сол, черен пипер на вкус 
  • 1 чаена лъжичка къри на прах
  • Сок от един лимон
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 супени лъжици доматено пюре/паста
  • По 1 чаена лъжичка пресни, може и сухи босилек и риган
  • Щипка сол
  • Няколко пресни зелени чушки 
  • 200 грама царевица от консерва 
  • 250-300 грама настърган кашкавал 



Начин на приготвяне: 

В голяма купа пресейте брашното и добавете солта и сухата мая. Към водата налейте бирата, сложете захарта, зехтина и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и оставете да втаса. През това време в друг съд подправете пилешките пържоли с пресован чесън, пушен пипер, черен пипер, сол, къри, лимонов сок и обтрийте месото с масло. Изпечете до златиста коричка и оставете да изстине. Накъсайте месото ситно. Към доматената паста/пюре прибавете пресните риган и босилек, сол и разбъркайте до еднородност. Набрашнете плот, разрежете тестото на равни топки (получават се около 4 блата, големи) и разточете. Сложете основата в тава, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматеното пюре. Отгоре добавете от хрупкавото пилешко месо, нарязаните зелени чушки, царевица и поръсете с кашкавал. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и сложете пицата за 10 минути най-отдолу. След това я преместете в средата и печете до готовност. Поднесете пицата топла, поръсена с пресни подправки по ваш избор и вкус. Добър апетит! 



петък, 18 март 2022 г.

Зелена салата с чери домати, прошуто и крутони

 

Необходими продукти:

  • 1 голяма маруля, предварително измита и подсушена
  • 1 връзка пресен лук 
  • 1 краставица 
  • Около 5-6 броя чери доматчета
  • Няколко репички
  • Сол, зехтин и сок от един лимон 
  • 50 грама прошуто 
  • 2 филии хляб, по-стар
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1 чаена лъжичка червен пушен пипер
  • 2 чаени лъжички зехтин + щипка сол
  • Маслини за украса 



Начин на приготвяне: 

Нарежете марулята и зеления лук ситно. Сложете ги в голяма купа, добавете ситно нарязана обелена краставичка, разполовени чери доматки, нарязани на две репички и подправете със сол, зехтин и сок от един лимон. Гарнирайте салатата с прошуто, маслини и крутони. Пригответе ги като нарежете филиите хляб на дребни кубчета. Подправете със сол, риган, пушен червен пипер и зехтин. Внимателно разбъркайте и прехвърлете в тава, върху хартия за печене. Запечете с вентилатор на 180 градуса за 6-7 минути. Поднесете салатата със сос по избор. Аз използвах млечно-чеснов сос с копър. Добър апетит! 



понеделник, 14 март 2022 г.

Пирожки със сирене и пудра захар

Рецептата е взаимствана от кулинарния блог на Ваня Джорджевич  


Необходими продукти:

  • 100-150 грама сирене
  • 100 мл олио
  • 90 грама кисело мляко
  • 2 яйца
  • Половин кубче прясна мая
  • 50 мл вода
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка оцет
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • Около 650 грама брашно
  • Олио за пържене


Начин на приготвяне:



В купа смесете водата и прясното мляко, затоплете ги, добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Изчакайте сместа да се активира. В друга купа комбинирайте натрошеното сирене, киселото мляко, олиото, разбитите яйца, солта, оцета, бакпулвера. Към тези продукти прибавете активираната мая и половината от брашното. Бъркайте и постепенно добавяйте останалото брашно, до получаването на тесто. Замесете и оставете да втаса. След готовност разточете, разрежете с форми по избор, аз нарязах пурички и отделно с чаша изрязох кръгчета. Пържат се на маслена баня, в повече мазнина до златисто-кафяво. Поднесете с поръска от пудра захар. Добър апетит! 





събота, 12 март 2022 г.

Пълнозърнесто хлебче с тиквени семена и кедрови ядки

 

Необходими продукти:

  • 150 грама ръжено брашно
  • 150 грама пълнозърнесто брашно
  • 200 грама пшенично брашно
  • 7 грама суха мая /1 пакетче/
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 10 грама кафява захар
  • 10 грама хималайска сол, стрити кристали
  • 330 мл топла вода
  • 20 грама тиквени сурови семки
  • 20 грама кедрови сурови ядки
  • Правоъгълна форма за хляб


Начин на приготвяне:



В купа смесете трита вида брашна, прибавете сухата мая, семената и солта. В друг съд комбинирайте водата, зехтина, захарта. Разбъркайте и налейте при сухите съставки. Замесете тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да удвои обема си за 30 минути. След като това стане, набрашнете плот, размесете тестото и го оформете. Сложете хлебчето в правоъгълната форма. Направете отгоре няколко разреза с помощта на ножица за тесто или нож. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и изпечете хляба до златисто-кафяв загар. След готовност завийте с влажна кърпа, а като изстине разрежете и поднесете. Ако държите да опитате хлебчето още топло, намажете си масло и поръсете с шарена сол. Вкусът е един път!
Добър апетит!


четвъртък, 3 март 2022 г.

Винен кебап с телешко месо


Необходими продукти:

  • 400 грама телешко месо
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 3-4 меки домата
  • 120 мл доматен сок
  • 150 мл червено вино
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 3-4 зърна бахар
  • 2-3 дафинови листа
  • Щипка захар

Начин на приготвяне:



Оставете телешкото месо да се отцеди добре върху кухненска хартия, а след това нарежете на парченца. Запържете ги в малко мазнина - масло или мас, добавете лука, морковите, нарязани на кубчета и доматите, обелени и настъргани. Прибавете щипка захар, сол и черен пипер. Налейте виното, доматения сок и подправете с бахар и дафинов лист. Сложете капак и гответе ястието на тих огън за 60 минути. Десетина минути преди да свалите от котлона, махнете капака. След готовност поднесете със сварен бял ориз или картофено пюре. Добър апетит! 


понеделник, 28 февруари 2022 г.

Гъбена супичка със спанак

 

Необходими продукти:

  • 250 грама пресни печурки
  • 1 чаена лъжичка краве масло
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • 150 грама пресен спанак
  • 1-2 стръка пресен джоджен
  • 1 скилидка чесън
  • Сол, черен пипер на вкус
  • Сок от половин лимон
  • 1 яйце и 200 грама кисело мляко
  • Около 2 литра вода


Начин на приготвяне:




В тенджера разтопете маслото и сотирайте предварително почистените и нарязани гъбки. Добавете наситнен лук, чесън, морков - настърган или на кубчета, нарязан ситно спанак. Задушете за 2-3 минути, подправете със сол, черен пипер и джоджен. Налейте водата, заедно с лимоновия сок и оставете да заври. След завиране прибавете ориза и гответе още 15 минути. Изключете от котлона и оставете супата да се поохлади за 10 минути. Направете застройката от разбито цяло яйце, смесено с кисело мляко, загребете черпак от бульона, разбъркайте и налейте сместа към супата. Поръсете с пресни подправки по избор и поднесете. Добър апетит! 




четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Тесто за пица с тъмна бира

 

Необходими продукти:

  • 150 мл тъмна бира
  • 100 мл топла вода
  • 10 грама сол
  • 10 грама кафява захар
  • 2 супени лъжици зехтин 
  • 3 чаени чаши пресято брашно
  • 7 грама суха мая 

За гарниране: 

  • Продукти по ваш избор, аз съм използвала:
  • 3 супени лъжици доматена паста 
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • 250 грама настърган кашкавал 
  • 2 нарязани на кръгчета пресни чушки
  • 300 грама луканка, нарязана фино
  • 150 грама сладка царевица 
  • 100 грама нарязани пресни печурки 
  • Няколко маслини без костилки



Начин на приготвяне: 

В купа сложете пресятото брашно и към него добавете солта и сухата мая. В купичка смесете водата, бирата, захарта и зехтина. Налейте течните съставки към сухите и замесете меко тесто. Оставете го в хладилник да втасва. Колкото повече, толкова по-добре. Аз го приготвих сутринта и го използвах вечерта. Поръсете плота с брашно и разрежете топки от тестото, колтото пици желаете. Разточете съвсем леко и разтеглете по плота с набрашнени ръце. Оформеният блат сложете в тавичка, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматен сос, предварително подправен с босилек и риган. Отгоре подредете чушки, гъби, царевица, луканка и маслини. Поръсете с кашкавал. По желание кашкавалът може да се сложи първи, а всички останали продукти след него. Загрейте фурната на 200 градуса, горно и долно печене с вентилатор. Блатът се изпича първите 3-4 минути най-отдолу, а после тавичката се мести в средата и запича до готовност. Поднесете пицата със сос по избор. Добър апетит! 



вторник, 22 февруари 2022 г.

 Рецепта





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...