RSS

сряда, 27 април 2022 г.

Зеленчукова супа с тиквички и куркума

 

Необходими продукти: 


  • 1 глава лук 
  • 1 обелен и настърган морков 
  • 1 зелена чушка, почистена 
  • 1 мек, обелен и настърган домат
  • 1 тиквичка, обелена
  • 1 шепа фиде
  • Сол, черен пипер на вкус 
  • 1 чаена лъжичка куркума
  • 1 супена лъжица краве масло
  • 2-3 стръка пресен копър 
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 цяло яйце + 200 грама кисело мляко 
  • Няколко стръка пресен магданоз 

Начин на приготвяне: 


В тенджера загрейте маслото и задушете в него нарязани ситно лук, чушка, чесън, настъргани морков и домат. Разбъркайте и прибавете сол, черен пипер и куркума. Към зеленчуците добавете обелена и нарязана на ситни кубчета тиквичка. Подправете с пресен копър. Сложете фидето, налейте около 2.5 литра вода и варете 20 минути. След готовност, изчакайте супата да изстине и я застройте с разбитото яйце и киселото мляко. Поръсете с пресен магданоз. Добър апетит! 



събота, 23 април 2022 г.

Козунак на конци с ядки и локум

Необходими продукти:


• 4 яйца със стайна температура

• 250 грама захар

• 400 мл топло прясно мляко

• 1 кубче мая или 2 пакетчета суха - 14 грама

• 200 грама стопено краве масло или мас

• 20 грама ванилова захар

• настъргана кора от портокал и лимон

• 1 килограм и половина брашно

• 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване

• 2-3 супени лъжици мокра захар за поръсване

• Сурови ядки по избор - кашу, шам фъстъци, бадеми

• 140 грама розов локум


Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ваниловата захар, коричките от портокал и лимон. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и оформят на фитили. Сплитат се като плитка. Може да се получат и 4, 5 фитила, за по-интересна плетка. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма. Прибавят се локумът и ядките, нарязани ситно или цели. Намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва с мократа захар. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса). Първите 10 минути се пече най-долу във фурната, а след това се мести в средата и допича с вентилатор. Проверява се дали е готов с дървено шишче. След изпичане покрийте замалко с лист хартия за печене и отгоре влажна кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса! Светли Великденски празници! 






Кифлички с локум и орехи


Необходими продукти: 



  • 250 грама кисело мляко 
  • 250 грама разтопено масло/мас
  • 200 грама пудра захар 
  • 500 грама брашно 
  • 10 грама бакпулвер 
  • 20 грама ванилова захар 
  • 140 грама цветен локум/роза
  • 100 грама орехи
  • Пудра захар за поръсване 



Начин на приготвяне:



Киселото мляко се смесва с бакпулвера, ваниловата и пудрата захар. Прибавя се разтопеното масло/мас и се разбърква. Брашното се пресява и се комбинира с течните съставки. Замесва се меко тесто, при необходимост се прибавя още малко брашно. Тестото е много приятно за работа, лесно се разточва и реже. Оставете го да почине за 20 минути. Разделете го на две части и разточете кори. Използвайте силиконова подложка или дъска. Разрежете кората на равни триъгълници. Във всеки сложете парченца локум и орехче. Завийте кифличките от широката към тясната страна и подредете в тавичка, предварително покрита с лист хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първо сложете за 10 мин най-долу, а след това преместете тавата в средата. Печенето продължава до лек златист загар. След готовност, завийте кифличките с влажна кърпа и след 10 минути ги поръсете обилно с пудра захар. Може да се съхраняват в метална кутия с капак, остават меки за по-дълго време. Да ви е сладко! 




понеделник, 18 април 2022 г.

Лимонови курабийки с орехи и захар

 

Необходими продукти:



• 400 грама кисело мляко
• 20 грама амонячна сода
• 10 грама бакпулвер
• 15 супени лъжици захар
• 20 супени лъжици разтопена свинска мас
10 грама ванилова захар
• кората от два лимона
• 9 яйца - 6 за тестото и 3 за гланц
• брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.500 кг), докато спре да лепне
• захар за поръсване
100 грама смлени орехи за поръсване 



Начин на приготвяне:



Киселото мляко се слага в купа, към него се добавя амонячната сода и се погася. Яйцата се смесват със захарта и ваниловата такава, разбиват 
се с миксер. Брашното се пресява в купа заедно с бакпулвера, цитрусовите настъргани кори, разтопената мас, яйчената смес и млякото с амоняка. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с яйце и се поръсват със захар и орехи. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко ! Светли Великденски празници! 



събота, 16 април 2022 г.

Вита баница с масло и сирене

 

Необходими продукти:



  • 400 грама фини кори за баница/баклава
  • 150 грама краве масло разтопено
  • 500 грама сирене, натрошено
  • 2 яйца + 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 250 милилитра газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар


Начин на приготвяне:




Намаслете подходяща тава. Разделете корите, върху всяка кора разнесете масло с помощта на силиконова четка и поръсете със сирене. Завийте на руло и подредете в тавата. Направете всички кори по този начин. Намажете с разстопено масло и залейте баницата със смес от разбити яйца, кисело мляко, брашно, газирана вода, щипка сол и захар. С въртеливи движения на тавата, разпределете заливката навсякъде. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първите 10-15 минути изпечете най-отдолу на фурната, а след това преместете баницата в средата. Изпечете до златиста коричка. След готовност завийте баницата с влажна кърпа или намажете с масло. Изчакайте да изстине, ражрежете и поднесете. Добър апетит! 



вторник, 12 април 2022 г.

Пържени мекички

 

Необходими продукти: 

  • 150 мл прясно мляко 
  • 100 грама разбито кисело мляко 
  • 250-300 грама брашно 
  • 1/2 кубче мая
  • 10 грама сол
  • 1 чаена лъжичка захар 
  • Олио 


Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко, в което натрошете кубчето мая и прибавете захарта. В друг съд пресейте брашното няколко пъти и прибавете солта. Към него сложете млеката и бъркайте с дървена шпатула до получаването на лепкаво, меко тесто. С помощта на мазнина /олио/, извадете тестото и го сложете в плик. След втасване /моето тесто престоя 1 нощ в хладилник/, загрейте повече мазнина в тенджера, с намазнени ръце издърпайте и разтеглете топче от тестото. Изпържете в маслената баня, до хрупкав златист загар. Готовите мекички подредете в тавичка, покрита с кухненска ролка, за да се отцедят от излишната мазнина. Покрийте с влажна кърпа или фолио. Поднесете с кисело мляко или каквото предпочитате - сладко, солено. Добър апетит! 



неделя, 10 април 2022 г.

Вита баница с лапад, сирене и джоджен


Необходими продукти:




  • 400 грама фини кори за баница/баклава
  • 400 грама лапад
  • 1 връзка зелен лук
  • 50 грама краве масло
  • Сол на вкус
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 350 грама сирене, натрошено
  • 2 яйца + 400 грама кисело мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 250 милилитра газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар



Начин на приготвяне:



Намажете с масло подходяща тава,
 в тенджера задушете зеления лук, лапада, джоджена и подправете със солта. Разделете корите, върху всяка кора разнесете от зелената плънка и поръсете със сирене. Завийте на руло и подредете в тавата. Направете всички кори по този начин. Намажете с разстопено масло и залейте баницата със смес от разбити яйца, кисело мляко, брашно, газирана вода, щипка сол и захар. С въртеливи движения на тавата, разпределете заливката навсякъде. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първите 10-15 минути изпечете най-отдолу на фурната, а след това преместете баницата в средата. Изпечете до златиста коричка. След готовност завийте баницата с влажна кърпа или намажете с масло. Изчакайте да изстине, ражрежете и поднесете. Добър апетит! 



четвъртък, 24 март 2022 г.

Пица с пиле, чушки и царевица

 

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно
  • 7 грама суха мая
  • 10 грама кафява захар 
  • 10 грама хималайска сол 
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 30 мл бира + 100 мл топла вода
  • 2 пилешки пържоли от бут
  • 1 скилидка чесън 
  • 1 супена лъжица пушен червен пипер 
  • Сол, черен пипер на вкус 
  • 1 чаена лъжичка къри на прах
  • Сок от един лимон
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 супени лъжици доматено пюре/паста
  • По 1 чаена лъжичка пресни, може и сухи босилек и риган
  • Щипка сол
  • Няколко пресни зелени чушки 
  • 200 грама царевица от консерва 
  • 250-300 грама настърган кашкавал 



Начин на приготвяне: 

В голяма купа пресейте брашното и добавете солта и сухата мая. Към водата налейте бирата, сложете захарта, зехтина и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и оставете да втаса. През това време в друг съд подправете пилешките пържоли с пресован чесън, пушен пипер, черен пипер, сол, къри, лимонов сок и обтрийте месото с масло. Изпечете до златиста коричка и оставете да изстине. Накъсайте месото ситно. Към доматената паста/пюре прибавете пресните риган и босилек, сол и разбъркайте до еднородност. Набрашнете плот, разрежете тестото на равни топки (получават се около 4 блата, големи) и разточете. Сложете основата в тава, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматеното пюре. Отгоре добавете от хрупкавото пилешко месо, нарязаните зелени чушки, царевица и поръсете с кашкавал. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и сложете пицата за 10 минути най-отдолу. След това я преместете в средата и печете до готовност. Поднесете пицата топла, поръсена с пресни подправки по ваш избор и вкус. Добър апетит! 



петък, 18 март 2022 г.

Зелена салата с чери домати, прошуто и крутони

 

Необходими продукти:

  • 1 голяма маруля, предварително измита и подсушена
  • 1 връзка пресен лук 
  • 1 краставица 
  • Около 5-6 броя чери доматчета
  • Няколко репички
  • Сол, зехтин и сок от един лимон 
  • 50 грама прошуто 
  • 2 филии хляб, по-стар
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1 чаена лъжичка червен пушен пипер
  • 2 чаени лъжички зехтин + щипка сол
  • Маслини за украса 



Начин на приготвяне: 

Нарежете марулята и зеления лук ситно. Сложете ги в голяма купа, добавете ситно нарязана обелена краставичка, разполовени чери доматки, нарязани на две репички и подправете със сол, зехтин и сок от един лимон. Гарнирайте салатата с прошуто, маслини и крутони. Пригответе ги като нарежете филиите хляб на дребни кубчета. Подправете със сол, риган, пушен червен пипер и зехтин. Внимателно разбъркайте и прехвърлете в тава, върху хартия за печене. Запечете с вентилатор на 180 градуса за 6-7 минути. Поднесете салатата със сос по избор. Аз използвах млечно-чеснов сос с копър. Добър апетит! 



понеделник, 14 март 2022 г.

Пирожки със сирене и пудра захар

Рецептата е взаимствана от кулинарния блог на Ваня Джорджевич  


Необходими продукти:

  • 100-150 грама сирене
  • 100 мл олио
  • 90 грама кисело мляко
  • 2 яйца
  • Половин кубче прясна мая
  • 50 мл вода
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка оцет
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • Около 650 грама брашно
  • Олио за пържене


Начин на приготвяне:



В купа смесете водата и прясното мляко, затоплете ги, добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Изчакайте сместа да се активира. В друга купа комбинирайте натрошеното сирене, киселото мляко, олиото, разбитите яйца, солта, оцета, бакпулвера. Към тези продукти прибавете активираната мая и половината от брашното. Бъркайте и постепенно добавяйте останалото брашно, до получаването на тесто. Замесете и оставете да втаса. След готовност разточете, разрежете с форми по избор, аз нарязах пурички и отделно с чаша изрязох кръгчета. Пържат се на маслена баня, в повече мазнина до златисто-кафяво. Поднесете с поръска от пудра захар. Добър апетит! 





събота, 12 март 2022 г.

Пълнозърнесто хлебче с тиквени семена и кедрови ядки

 

Необходими продукти:

  • 150 грама ръжено брашно
  • 150 грама пълнозърнесто брашно
  • 200 грама пшенично брашно
  • 7 грама суха мая /1 пакетче/
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 10 грама кафява захар
  • 10 грама хималайска сол, стрити кристали
  • 330 мл топла вода
  • 20 грама тиквени сурови семки
  • 20 грама кедрови сурови ядки
  • Правоъгълна форма за хляб


Начин на приготвяне:



В купа смесете трита вида брашна, прибавете сухата мая, семената и солта. В друг съд комбинирайте водата, зехтина, захарта. Разбъркайте и налейте при сухите съставки. Замесете тесто, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да удвои обема си за 30 минути. След като това стане, набрашнете плот, размесете тестото и го оформете. Сложете хлебчето в правоъгълната форма. Направете отгоре няколко разреза с помощта на ножица за тесто или нож. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и изпечете хляба до златисто-кафяв загар. След готовност завийте с влажна кърпа, а като изстине разрежете и поднесете. Ако държите да опитате хлебчето още топло, намажете си масло и поръсете с шарена сол. Вкусът е един път!
Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...