RSS

сряда, 1 септември 2021 г.

Пържени кюфтенца от телешка кайма


Необходими продукти:




  • 500 грама телешка кайма
  • 250 грама свинска кайма
  • 2 сухи филии хляб
  • 100 милилитра червено вино
  • Няколко стръка пресен магданоз
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • Сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1/2 супена лъжица чубрица
  • 1/2 чаена чаша брашно
  • Мазнина за пържене



Начин на приготвяне:


В купа смесете двата вида кайма, добавете нарязан ситно магданоз, лук, сол, черен пипер, кимион и чубрица. Накиснете хляба във виното, нека набъбне и попие цялата течност. Прибавете го към каймата и я замесете. Оставете на хладно сместа, поне за час, за да се смесят добре вкусовете. След това загрейте мазнина, оформете кюфтенца, оваляйте в брашно и изпържете до златисто-кафяв загар. Поднесете топли с гарнитура по избор. Добър апетит! 




събота, 28 август 2021 г.

Пълнени чушки с кафяв ориз, кайма и заливка от бешамел

 Необходими продукти:



  • 1 килограм червени чушки 
  • 300 грама кайма смес
  • Сол, черен пипер, червен пипер и кимион на вкус 
  • 1 обелен и настърган морков 
  • 2 стръка пресен девесил 
  • 1 стрък пресен магданоз 
  • 1 глава лук 
  • Зехтин или олио за запръжка 
  • 1 мек домат 
  • 1 чаена лъжичка чубрица 
  • 1 чаена чаша кафяв ориз
  • 1 кофичка кисело мляко 
  • 2 супени лъжици брашно 
  • 1/3 чаена чаша прясно мляко 
  • 20 милилитра бяло вино 



Начин на приготвяне: 




Измийте, почистете от семената чушките и запазете дръжките им. Пригответе смес за пълнене като запържите лука, нарязан ситно, заедно с моркова. Прибавете каймата, солта, черния пипер, червения пипер и кимиона. Разбъркайте и като се запържи, добавете ситно нарязан домат, магданоз, девесил и чубрица. Накиснете ориза за час във вода, отцедете през гевгир и прибавете към сместа. Налейте 20 милилитра бяло вино, разбъркайте и оставете да изстине. С получената плънка напълнете чушките и ги запушете с дръжките им. Подредете в тавичка, залейте ги с 300 милилитра вода и запечете за 40 мин във фурна, загрята на 200 градуса. След готовност отцедете водата, останала от печенето, към нея прибавете киселото и прясното мляко. Разбъркайте. Запържете брашното и разредете с млечния сос. Изсипете сместа върху чушките и върнете във фурната за 15 минути. Поднесете чушките топли, гарнирани с бешамел и нарязан ситно магданоз или друга зелена подправка. Добър апетит! 




четвъртък, 26 август 2021 г.

Зелена салата със смокини и прошуто

Необходими продукти:


  • 50 грама пресни листа спанак
  • 50 грама рукола
  • 50 грама салата айсберг / червена маруля
  • 50 грама маруля или друг вид зелена салата
  • 50 грама прошуто, накъсано 
  • Няколко пресни смокини, нарязани на четвъртини
  • Сол, зехтин и сок от лимон на вкус 
  • Шепа маслини, може и зелени 



Начин на приготвяне: 



В гевгир сложете всички зелении, измийте и отцедете. Прехвърлете в купа, прибавете сол, зехтин и сок от лимон на вкус. Разбъркайте салатата и гарнирайте с късчетата прошуто, нарязаните смокини и маслините. Поднесете салатата студена с питие по избор. Добър апетит! 




вторник, 10 август 2021 г.

Зелен боб с картофи яхния

Необходими продукти:


  • 250 грама зелен боб
  • 3 картофа
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 мек домат
  • 1 скилидка чесън
  • Няколко стръка пресен копър
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 2 чаени лъжички червен пипер
  • 250 милилитра вода
  • Олио за запръжка
  • Кисело или цедено мляко за гарниране



Начин на приготвяне:


В тенджера загрейте олио и запържете лук, обелен и нарязан морков и домат, нарязан ситно или настърган. Разбъркайте и прибавете почистен и нарязан предварително зелен боб, сложете скълцан копър и скилидката чесън. Подправете със сол, черен и червен пипер. Прибавете нарязаните на кубчета картофи, налейте вода и оставете ястието да се готви на тих огън за 40 минути. След готовност поднесете с кисело мляко или цедено. Добър апетит! 



петък, 16 юли 2021 г.

Лятна манджа с картофи, кюфтета и мента

 Необходими продукти:


  • 250 грама мляно месо смес
  • 1 голяма глава лук
  • 4-5 картофа
  • 2 моркова
  • 2 меки домата, обелени
  • 1 голяма тиквичка
  • Пресен копър, няколко стръка
  • 2 стръка пресен девесил
  • Една глава пресен, млечен чесън
  • Зехтин, сол, червен пипер на вкус 
  • 2 стръка прясна мента 
  • 1 чаена лъжичка чубрица 

Начин на приготвяне:


В тенджера задушете лука, морковите, доматите, тиквичката. От каймата направете малки кюфтенца и пуснете в сместа. Задушете зеленчуците и мляното месо за 10 минути. Прибавете картофите, солта, зехтина, чубрицата, пипера и пресните подправки. Добавете млечния чесън на скилидки, налейте вода, около 2 чаени чаши и оставете ястието за къкри на тих огън. След готовност поднесете топло, добавете листа мента за декорация. Добър апетит! 



четвъртък, 1 юли 2021 г.

Пълнен домат с катък и босилек

 Необходими продукти:


  • 1 или повече розови домати
  • 250 грама катък 
  • Сол, зехтин на вкус
  • 1 супена лъжица кисело мляко 
  • 1 супена лъжица майонеза 
  • 1 стрък пресен копър 
  • 1 скилидка чесън 
  • Няколко стръка пресен босилек


 Начин на приготвяне: 


Доматите се измиват, с помощта на нож и лъжица се издълбава сърцевината и се пълнят с катъка. Приготвя се сос от киселото мляко, чесъна, копъра и майонезата. Гарнира се с него, солта, зехтина и с пресния босилек. Добър апетит! 



вторник, 27 април 2021 г.

Спаначена пита със сирене и зелени подправки



Необходими продукти:





  • 400 грама кори за баница, фини
  • 1 връзка зелен лук
  • 300 грама пресен спанак
  • Сол на вкус
  • 2 супепи лъжици масло и зехтин отделно за намазване на тавата
  • 300 грама меко сирене, тип Дунавия или крема сирене
  • Половин връзка пресен джоджен или копър

Начин на приготвяне:


Пригответе плитка тава, намажете я със зехтин и сложете 2 кори на дъното. В тиган разтопете масло и задушете спанака, зеления лук, джоджена. Добавете сол, копър по желание. Вътре в тази смес прибавете сиренето и разбъркайте. Сложете върху корите част от плънката и покрийте с други 2 кори. Редувайте спанак, кори, докато свърши пълнежа, завършвайки баницата с две тестени кори. Разрежете на равни парченца и намажете с масло. Загрейте фурната на 180 градуса, изпечете за 30-35 минути. Преди да изключите фурната свалете баницата в най-долтата й част, върху решетката за 5 минути. Поднесете топла и добър апетит! 



сряда, 14 април 2021 г.

Катми със сирене

 

Необходими продукти: 

  • 2 яйца, домашни 
  • 100 милилитра прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка сол 
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 супена лъжица кисело мляко 
  • 2 супени лъжици брашно 
  • Около 200-300 грама сирене, натрошено
  • Масло за мазане
Пухкави, топли и ароматни

Начин на приготвяне: 

В купа чукнете яйцата, сложете солта и ги разбийте до еднородност. В отделен съд затоплете млякото, прибавете захарта, маята и една лъжичка брашно. Разбъркайте и оставете да шупне. Прибавете я към яйчената смес, заедно с киселото мляко и останалото брашно. Разбъркайте. Нагорещете тиган, намаслете го и с черпак загребете от сместа. Изпечете катмите и от двете страни до златисто-кафяв загар. Още докато са топли намажете с масло и поръсете със сирене. Завийте на рулце и поднесете. Добър апетит! 



сряда, 7 април 2021 г.

Баница със спанак, сирене и лапад

 Необходими продукти: 


  • 400 грама кори за баница
  • 300 грама натрошено сирене
  • 2 връзки лапад 
  • 250 грама спанак 
  • 1/2 връзка пресен джоджен 
  • 3 домашни яйца 
  • 1 кофичка кисело мляко 
  • 200 мл газирана вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 70 грама краве масло



Начин на приготвяне: 



Намажете дъното на тава с мазнина и покрийте с два реда кори. В тиган разтопете маслото и сотирайте спанака, лапада. Добавете джоджен, сол. С лъжица загребете от сместа и сложете върху корите. Покрийте с още две, поръсете с натрошено сирене и редувайте двете плънки. Завършете баницата с ред кори и направете заливката. За целта разбивате яйцата с щипка сол, смесвате с газираната вода и киселото мляко. Разрязвате баницата с остър нож и разпределяте сместа отгоре и отстрани на всички фуги. Загрявате фурна на 180 градуса и печете първо отдолу за 10 мин, след това в средата на фурната за още 30. След готовност завийте с влажна кърпа. Добър апетит. 

четвъртък, 25 март 2021 г.

Многозърнести бисквити с рожков и лимон

 

Необходими продукти:

  • 1 яйце 
  • 100 грама разтопено кокосово масло 
  • 1 чаена лъжичка канела 
  • Кората на един лимон
  • 10 грама ванилия
  • 10 грама бакпулвер 
  • 3 супепи лъжици кисело мляко 
  • 1 чаена чаша брашно от спелта
  • 2 супепи лъжици рожков на прах
  • 2 супени лъжици смляно ленено семе
  • 2 супени лъжици овесени ядки 
  • 50 грама сусам
  • 50 грама сурови слънчогледови семки 
  • 50 грама млени тиквени семки



Начин на приготвяне:



В купа чукнете яйцето, добавете ванилията, канелата и кората на лимона. Разбъркайте, добавете рожкова, лененото семе, овесените ядки, сусама, слънчогледовите и тиквени семки. Отново разбъркайте с дървена лъжица. Към сместа се слага маслото и киселото мляко, смесено с бакпулвера. Разбърква се до еднородност. Ако сместа стане гъста добавете лимонов сок, а ако 2 рядка, добавете брашно (може по избор). Застелете тава с хартия за печене, с помощта на лъжица загребете и оформете бисквити. Лъжицата се мокри в студена вода за по-лесно оформяне. Фурната се загрява на 180 градуса, изпичат се за 30 минути. Бисквитите нямат захар и са здравословни, охладете и им се насладете без угризения!



събота, 20 март 2021 г.

Пилешка супа с лимон и пащърнак

 

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 1 корен пащърнак
  • 2 бутчета
  • 1 морков
  • 1 лимон
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 чаена лъжичка куркума
  • Черен пипер на вкус
  • 1/4 връзка пресен керевиз
  • 2 картофа
  • Около 2,5 литра вода
  • Шепа фиде или ориз
  • 2 жълтъка

Начин на приготвяне:


Бульонче без изкуствено добавена мазнина 


В тенджера налейте вода и сварете пилето. Почистете го от кокалчетата, накъсайте на ситно. Прецедете бульона, добавете месото, лука, нарязан ситно, солта, пипера и куркумата. Обелете, нарежете на кубчета моркова, картофите и пащърнака, сложете ги към супата. Включете котлона на средна степен и оставете течността да заври, нека се готви така 40-45 минути. Пет, десет минути преди да изключите котлона, добавете фидето или ориза. Аз използвах второто. Поръсете със скълцани пресни подправки - магданоз и керевиз. Разбийте жълтъците, заедно с лимоновия сок, загребете от супата и върнете застройката към нея, разбъркайте. Няма опасност да се пресече, няма белтъци. Поднесете топла, по желание с още пресен сок от лимон. Добър апетит! 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...