Необходими продукти:
- 500 грама шпроти
- 3 супени лъжици царевично брашно
- 2 супени лъжици бяло брашно
- 1 супена лъжица пълнозърнесто брашно
- Олио за пържене
- Прясно изцеден сок от лимон
Кулинарен блог на Русиана Танева. Забавлявай се, експериментирайте, гответе и се впуснете в Света на кухнята!
Специалното на тези сандвичи е, че са приготвени от домашно месен хляб със семена. Вкусът е много различен от този на купешкия хляб. Няколко филийки се намазват с плътен равномерен слой топено сирене, нареждат се филето и кашкавалът. Фурната се загрява на 200 градуса, печене само на горен реотан с вентилатор. Сандвичите се запичат за 3-4 минути, вадят се, поръсват се с шарена сол и зеленинка по избор. Аз използвах листенца рукола. Комбинирайте с чаша студен айрян. Добър апетит!
В тенджера загрейте маслото и задушете в него нарязани ситно лук, чушка, чесън, настъргани морков и домат. Разбъркайте и прибавете сол, черен пипер и куркума. Към зеленчуците добавете обелена и нарязана на ситни кубчета тиквичка. Подправете с пресен копър. Сложете фидето, налейте около 2.5 литра вода и варете 20 минути. След готовност, изчакайте супата да изстине и я застройте с разбитото яйце и киселото мляко. Поръсете с пресен магданоз. Добър апетит!
• 4 яйца със стайна температура
• 250 грама захар
• 400 мл топло прясно мляко
• 1 кубче мая или 2 пакетчета суха - 14 грама
• 200 грама стопено краве масло или мас
• 20 грама ванилова захар
• настъргана кора от портокал и лимон
• 1 килограм и половина брашно
• 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване
• 2-3 супени лъжици мокра захар за поръсване
• Сурови ядки по избор - кашу, шам фъстъци, бадеми
• 140 грама розов локум
Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ваниловата захар, коричките от портокал и лимон. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и оформят на фитили. Сплитат се като плитка. Може да се получат и 4, 5 фитила, за по-интересна плетка. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма. Прибавят се локумът и ядките, нарязани ситно или цели. Намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва с мократа захар. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса). Първите 10 минути се пече най-долу във фурната, а след това се мести в средата и допича с вентилатор. Проверява се дали е готов с дървено шишче. След изпичане покрийте замалко с лист хартия за печене и отгоре влажна кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса! Светли Великденски празници!
Киселото мляко се смесва с бакпулвера, ваниловата и пудрата захар. Прибавя се разтопеното масло/мас и се разбърква. Брашното се пресява и се комбинира с течните съставки. Замесва се меко тесто, при необходимост се прибавя още малко брашно. Тестото е много приятно за работа, лесно се разточва и реже. Оставете го да почине за 20 минути. Разделете го на две части и разточете кори. Използвайте силиконова подложка или дъска. Разрежете кората на равни триъгълници. Във всеки сложете парченца локум и орехче. Завийте кифличките от широката към тясната страна и подредете в тавичка, предварително покрита с лист хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Първо сложете за 10 мин най-долу, а след това преместете тавата в средата. Печенето продължава до лек златист загар. След готовност, завийте кифличките с влажна кърпа и след 10 минути ги поръсете обилно с пудра захар. Може да се съхраняват в метална кутия с капак, остават меки за по-дълго време. Да ви е сладко!
Затоплете прясното мляко, в което натрошете кубчето мая и прибавете захарта. В друг съд пресейте брашното няколко пъти и прибавете солта. Към него сложете млеката и бъркайте с дървена шпатула до получаването на лепкаво, меко тесто. С помощта на мазнина /олио/, извадете тестото и го сложете в плик. След втасване /моето тесто престоя 1 нощ в хладилник/, загрейте повече мазнина в тенджера, с намазнени ръце издърпайте и разтеглете топче от тестото. Изпържете в маслената баня, до хрупкав златист загар. Готовите мекички подредете в тавичка, покрита с кухненска ролка, за да се отцедят от излишната мазнина. Покрийте с влажна кърпа или фолио. Поднесете с кисело мляко или каквото предпочитате - сладко, солено. Добър апетит!
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта и сухата мая. Към водата налейте бирата, сложете захарта, зехтина и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и оставете да втаса. През това време в друг съд подправете пилешките пържоли с пресован чесън, пушен пипер, черен пипер, сол, къри, лимонов сок и обтрийте месото с масло. Изпечете до златиста коричка и оставете да изстине. Накъсайте месото ситно. Към доматената паста/пюре прибавете пресните риган и босилек, сол и разбъркайте до еднородност. Набрашнете плот, разрежете тестото на равни топки (получават се около 4 блата, големи) и разточете. Сложете основата в тава, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматеното пюре. Отгоре добавете от хрупкавото пилешко месо, нарязаните зелени чушки, царевица и поръсете с кашкавал. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и сложете пицата за 10 минути най-отдолу. След това я преместете в средата и печете до готовност. Поднесете пицата топла, поръсена с пресни подправки по ваш избор и вкус. Добър апетит!
Нарежете марулята и зеления лук ситно. Сложете ги в голяма купа, добавете ситно нарязана обелена краставичка, разполовени чери доматки, нарязани на две репички и подправете със сол, зехтин и сок от един лимон. Гарнирайте салатата с прошуто, маслини и крутони. Пригответе ги като нарежете филиите хляб на дребни кубчета. Подправете със сол, риган, пушен червен пипер и зехтин. Внимателно разбъркайте и прехвърлете в тава, върху хартия за печене. Запечете с вентилатор на 180 градуса за 6-7 минути. Поднесете салатата със сос по избор. Аз използвах млечно-чеснов сос с копър. Добър апетит!