RSS

събота, 23 април 2022 г.

Козунак на конци с ядки и локум

Необходими продукти:


• 4 яйца със стайна температура

• 250 грама захар

• 400 мл топло прясно мляко

• 1 кубче мая или 2 пакетчета суха - 14 грама

• 200 грама стопено краве масло или мас

• 20 грама ванилова захар

• настъргана кора от портокал и лимон

• 1 килограм и половина брашно

• 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване

• 2-3 супени лъжици мокра захар за поръсване

• Сурови ядки по избор - кашу, шам фъстъци, бадеми

• 140 грама розов локум


Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ваниловата захар, коричките от портокал и лимон. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и оформят на фитили. Сплитат се като плитка. Може да се получат и 4, 5 фитила, за по-интересна плетка. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма. Прибавят се локумът и ядките, нарязани ситно или цели. Намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва с мократа захар. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса). Първите 10 минути се пече най-долу във фурната, а след това се мести в средата и допича с вентилатор. Проверява се дали е готов с дървено шишче. След изпичане покрийте замалко с лист хартия за печене и отгоре влажна кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса! Светли Великденски празници! 






0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...