сряда, 26 януари 2022 г.
понеделник, 24 януари 2022 г.
Зелена салата с рулца от раци, чери домати и крутони
Необходими продукти:
- 1 голяма маруля
- 1 връзка пресен лук
- Сол, зехтин и сок от лимон на вкус
- Няколко чери доматчета
- 3-4 броя малки кисели краставички
- 3 броя рулца от раци (сурими)
- Шепа маслини
- 2 филийки черен хляб
- Зехтин, сол и риган на вкус
- Пармезан, нарязан, около 20-30 грама
Начин на приготвяне:
Палачинки с газирана вода
Необходими продукти за 8 палачинки:
- 4 яйца
- 400 грама кисело мляко
- 200 мл газирана вода
- 1 и 1/2 чаени чаши брашно
- 10 грама бакпулвер
- 1 ванилия
- 1 щипка кафява захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и сложете ванилията. Разбийте яйцата и към тях прибавете газираната вода. Изсипете киселото мляко в купичка и го смесете с бакпулвера, солта и захарта. Комбинирайте всички съставки, разбъркайте добре до получаването на еднородност. Сместа трябва да е гъста като боза. Загрейте тиган, намаслете съвсем леко. С черпак загребете от тестото, изсипете и с въртеливи движения оформете палачинка. Направете всички по този начин, изпечете до кафяв загар и от двете страни. Готовите палачинки наредете една върху друга в чиния и покрийте с капак (за микровълнова). Гарнирайте със сладко по избор, течен шоколад или плод по избор. Аз използвах нутела и нарязани банани. Добър апетит!
понеделник, 17 януари 2022 г.
Гъбки с моркови и карамелизиран лук
Необходими продукти:
- 300 грама печурки или друг вид гъби
- 2 глави лук и 2-3 скилидки чесън
- Сол, черен пипер на вкус
- 1 супена лъжица масло
- 1 чаена лъжичка кафява захар
- 1/3 чаена чаша бяло вино
- 2 обелени моркова
- 2-3 стръка прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото на силен огън и прибавете нарязан на фини полумесеци лук. Прибавете захарта и разбъркайте. След като си промени цвета и хване кафяв загар, нарежете морковите на кръгчета и заедно с гъбите - може и цели, ако са ситни, ги прибавете към лука. Овкусете с цели скилидки чесън, сол, черен пипер на вкус. Разбъркайте отново и налейте виното. Задушете сместа за 10-15 минути, намалете мощността на котлона на средна. Непосредствено преди да свалите ястието от огъня, добавете съвсем малко масло - 1 чаена лъжичка и разбъркайте. Поръсете ястието с прясната мащерка. Добър апетит!
неделя, 19 декември 2021 г.
Салата Коледна елхичка
Необходими продукти:
- 500 грама руска салата
- 2 връзки пресен розмарин
- 1 връзка пресен копър
- Настърган парземан
- Парченце твърд кашкавал
Начин на приготвяне:
Обичайно руската салата се приготвя от сварени картофи, моркови, грах, яйца - настъргани, нарязани ситно кисели краставички, шунка, подправки и майонеза. Някои слагат и царевица, други не, но както и да изберете да я приготвите, ще се получи празнично аранжирана салата. От нея оформете конус в средата на плато. Начупете клонките розмарин и украсете от върха му към широката част. Между тях сложете стръкчета копър и завършете елхичката. По желание украсете с други продукти като царевица, грахчета, морковчета, нанизани на конец като гирлянд. От парченцето кашкавал изрежете звезда и я забодете на клонка от розмарина - на върха на елхата. Поръсете с настърган ситно пармезан и украсете платото отстрани с мезета по избор. Весели празници и много добро настроение ви желаем! Добър апетит!
сряда, 24 ноември 2021 г.
Боб с кюфтенца яхния
Необходими продукти:
- 300 грама зрял боб, сварен и отцеден
- 300 грама кайма, овкусена предварително
- 1 глава лук
- 1 обелен морков, нарязан на кубчета
- 1 обелен домат, настърган
- 1 зелена чушка, почистена и нарязана ситно
- 3-4 обелени скилидки чесън
- Няколко стръка пресни магданоз, керевиз и джоджен
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 чаена лъжичка чубрица
- Олио или зехтин за запръжка
- Сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте мазнина и запържете лука. От каймата оформете ситни кюфтенца и ги прибавете към него. Задушете за 5 минути и разбъркайте. Добавете нарязаните чушка, морков, домат и скълцаните пресни подправки. Подправете със сол, черен, червен пипер, чубрица и разбъркайте. Сложете целите скилидки чесън и отцедения, предварително сварен боб. Налейте около 250 милилитра вода и оставете яхнията да къкри на тих огън за 30 минути. По желание сгъстете боба с малко натурално нишесте, размито в топла вода. Поднесете яхнията топла, добър апетит! 🥂
Хрупкаво хлебче със семена
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 250 милилитра топла вода
- 1 супена лъжица кафява захар
- 1 супена лъжица и половина сол
- 3 супени лъжици зехтин
- 1/2 кубче жива мая
- Около 50 грама микс семена по избор за поръска
- 1 плик за печене във фурна
- Брашно за доомесване
Начин на приготвяне:
В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте.
В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенце и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Оформете хлебче във форма по избор и го намажете с вода. Поръсете със семената, които сте избрали и направете разрези с помощта на ножица - колкото и каквито искате. Поръсете хлебчето с брашно и от долната му страна също. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разрежете. Добър апетит! 😍
петък, 19 ноември 2021 г.
Спаначена супа
Необходими продукти:
- 300 грама пресен спанак
- 1 глава лук
- 1 обелен и нарязан морков
- 2-3 стръка пресен джоджен
- 1 домат, обелен и настърган
- 1 картоф, обелен и нарязан ситно
- 2 супени лъжици зехтин или олио
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- Сол, черен пипер на вкус
- Шепа фиде или ориз
- 2 скилидки чесън, нарязани ситно
- 3 литра вода
- 2 супени лъжици кисело мляко
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте мазнината и запържете предварително измития и нарязан ситно спанак. Добавете скълцания лук, моркова, картофа и домата. Задушете зеленчуците за 5 минути. Подправете с джоджена, солта, червения и черния пипер. Прибавете чесън, разбъркайте и налейте водата. Оставете супата да заври и варете на тих огън за 15-20 минути. Непосредствено преди да свалите от котлона /5 минути/, добавете шепа фиде или ориз.Застройте супата като към киселото мляко и жълтъка, предварително разбъркани, добавите малко от бульона. Разбъркайте отново сместа и я налейте към супата. Поднесете топла, по желание гарнирайте с лимонов сок. Добър апетит!
сряда, 10 ноември 2021 г.
Крем супа от манатарки с пресни чесън и мащерка
Необходими продукти:
- 250 грама нарязани на кубчета манатарки
- 1 стрък праз
- 1-2 стръка пресен чесън, може и стар - няколко скилидки
- 300 милилитра прясно мляко
- 3 супени лъжици брашно или натурално нишесте
- 2 супени лъжици краве масло
- Сол, черен пипер на вкус
- Няколко стръка прясна мащерка
Начин на приготвяне:
В тенджера разтопете маслото и задушете нарязаните гъби, праз и чесън за 10 минути. Към зеленчуците прибавете прясното мляко, солта и пипера. Подправете на вкус. Изчакайте да заври. Размийте брашното или нишестето в малко топла вода, разбъркайте, за да няма бучки и изсипете сместа към супата. Продължете бъркането, за да се сгъсти. Гъстотата е по желание, ако искате по-плътен вкус, добавете повечко брашно/нишесте. Гответе още 5 минути след завиране. Разсипете и поднесете крем супата топла, поръсена с прясна мащерка. По желание може и да се пасира. Добър апетит!вторник, 2 ноември 2021 г.
Хрупкава пица с гъби, маслини и чушки
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 грама брашно
- 1/2 кубче жива мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица заквасена сметана
- 1/2 супена лъжица балсамов оцет
- 2 супени лъжици зехтин
За плънката:
- 3-4 меки домата, обелени + 1 чаена лъжичка захар
- Няколко стръка пресни босилек и риган
- 1 чаена лъжичка стрита чубрица
- Сол на вкус
- 150 грама пресни печурки
- 2-3 зелени или червени пресни чушки
- Шунка, луканка или друг колбас по избор
- 150 грама царевица от консерва
- 100 грама маслини без костилки, нарязани на кръгчета
- 300 грама настърган мек кашкавал
Начин на приготвяне:
вторник, 5 октомври 2021 г.
Месеничка с масло и сирене
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 1 кубче прясна мая
- 250 милилитра прясно мляко
- 2 супени лъжици кафява захар
- 1 супена лъжица сол
- 1/2 чаена чаша разтопено масло
- 250 грама натрошено сирене
- 4 яйца + 1 жълтък за намазване
- Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресейте брашното два пъти. Добавете солта и разбъркайте. Затоплете прясното мляко и в него размийте маята + захарта. Оставене встрани. Разбийте яйцата с част от маслото, изсипете сместа към брашното. Прибавете и прясното мляко. Замесете меко тесто. Добавете брашно, докато месите, ако тестото полепва по плота. Измесеното тесто сложете в набрашнена купа и покрийте със стреч фолио или торба, оставете да втаса. След това разрежете тестото на равни топки и разстелете всяка на лист. Намажете с разтопеното масло, добавете сирене и завийте на охлюви. Подредете в тава, застлана с лист хартия за печене. Намажете месеничката с разбит жълтък и малко масло. Поръсете със сусам и изпечете във фурна, предварително загрята на 180 градуса. Печенето става първо най-отдолу на фурната за 10 минути, след това месеницата се премества в средата. След готовност покрийте с влажна кърпа. Разчупете като поизстине. Добър апетит!