Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 7 грама суха мая
- 10 грама кафява захар
- 10 грама хималайска сол
- 2 супени лъжици зехтин
- 30 мл бира + 100 мл топла вода
- 2 пилешки пържоли от бут
- 1 скилидка чесън
- 1 супена лъжица пушен червен пипер
- Сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка къри на прах
- Сок от един лимон
- 1 супена лъжица масло
- 2 супени лъжици доматено пюре/паста
- По 1 чаена лъжичка пресни, може и сухи босилек и риган
- Щипка сол
- Няколко пресни зелени чушки
- 200 грама царевица от консерва
- 250-300 грама настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресейте брашното и добавете солта и сухата мая. Към водата налейте бирата, сложете захарта, зехтина и изсипете към сухите съставки. Замесете тесто и оставете да втаса. През това време в друг съд подправете пилешките пържоли с пресован чесън, пушен пипер, черен пипер, сол, къри, лимонов сок и обтрийте месото с масло. Изпечете до златиста коричка и оставете да изстине. Накъсайте месото ситно. Към доматената паста/пюре прибавете пресните риган и босилек, сол и разбъркайте до еднородност. Набрашнете плот, разрежете тестото на равни топки (получават се около 4 блата, големи) и разточете. Сложете основата в тава, застлана с хартия за печене и гарнирайте с доматеното пюре. Отгоре добавете от хрупкавото пилешко месо, нарязаните зелени чушки, царевица и поръсете с кашкавал. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и сложете пицата за 10 минути най-отдолу. След това я преместете в средата и печете до готовност. Поднесете пицата топла, поръсена с пресни подправки по ваш избор и вкус. Добър апетит!