RSS

неделя, 31 януари 2016 г.

Супа топчета със кълцано свинско и зеленчуци

Необходими продукти :



 


  • 250 г овкусена кайма
  • 300 г свинско месо 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 1 домат 
  • 50 г царевица
  • 50 г грах
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • шепа фиде  
  • 4-5 стръка пресен магданоз
  • олио 





за застройката :

  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 1-2 с.л брашно
  • 1 яйце

Начин на приготвяне: 


В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред нарязваме на много ситно свинското месо и го слагаме във водата, за да пусне бульонче. След това оформяме топчетата от каймата и слагаме и тях. Разбъркваме. Добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните морков и домат, добавяме сол и черен пипер на вкус.Разбъркваме отново. Добавяме царевицата и граха и оставяме да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме и чубрицата и фидето. След като поизстине супата правим застройка от разбитото с кисело мляко и брашно яйце. Поръсваме с пресен магданоз и сервираме гарнирана с люта чушка. Добър апетит! 


петък, 29 януари 2016 г.

Сусамена питка със сиренце и самардала

Необходими продукти :


  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 150 мл топло мляко 
  • 150 мл топла вода 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2-3 с.л олио или зехтин
  • 60 г масло 
  • 200 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • 1-2 с.л сусам
  • самардала или шарена сол на вкус за поръсване

Начин на приготвяне: 


Брашното се пресява в дълбока купа. В подходяща друга купичка се размиват маята с топлото прясно мляко и вода. Към нея се добавят солта, захарта и зехтина (олиото). Разбърква се докато се разтвори захарта и се добавя към брашното. Замесва се меко тесто. След омесването тестото се разделя на равни топки, които се оставят да втасат. След това се разточват с намаслени ръце, върху намаслен плот и се слага натрошено сирене и 1-2 с.л разтопено масло. Навива се на фитил, който се подвързва. Готовите питчици нареждаме в подмазнена тавичка. Така по същия начин и с останалите тестени топки. Оставяме отново да втаса питката, след което я намазваме с жълтък, поръсваме я със сусам и печем в загрята фурна на 200 градуса около 30-40 минути. Непосредствено след изваждането от фурната, намазваме с останалото масло и поръсваме на вкус или с шарена сол или само със самардала. Поднасяме питката още топла, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит! 

вторник, 26 януари 2016 г.

Салата с кускус, майонеза и заквасена сметана

Необходими продукти :


  • 300 г кускус
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • 50 г царевица 
  • 50 г грах
  • 50 г моркови 
  • 100-150 г шунка или колбас по избор
  • 1-2 с.л соев сос
  • черен пипер на вкус
  • щипка сол 



Начин на приготвяне:  

Кускусът се сварява в подсолена вода. След това се прецежда през гевгир и се охлажда със студена вода. Готовия кускус слагаме в подходяща, по-голяма купа. Добавяме зеленчуците, соевия сос, нарязаната шунка, черен пипер и разбъркваме. Накрая се прибавят майонезата и заквасената сметана. Разбъркваме отново всичко много добре и слагаме на хладно поне за 30 минути. 
Добър апетит!

Питки на тиган с масло и самардала

Необходими продукти : 



  • 1/2 пакетче мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 200 мл топла вода
  • 1-2 с.л зехтин 
  • брашно
  • масло за намазване
  • самардала на вкус


Начин на приготвяне: 

Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, зехтина и размитата във водата мая. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Оставят се да втасат, а след това се разточват на тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпекат се намазват с масло и се поръсват със самардала. Покриват се, за да омекнат. Чудесно предложение към всяко основно ястие. Добър апетит! 

понеделник, 25 януари 2016 г.

Накъсана баница с биволско масло

Необходими продукти : 



  • 1 пакет кори за баница (използвах "Одрински")
  • 60 г биволско масло* 
  • 300 г натрошено сирене
  • 4 яйца 
  • 300г кисело мляко 
  • 50-100 мл лимонада 
  • щипка сол
  • щипка захар 



Начин на приготвяне : 



Подбираме подходяща по-голяма тава и я намазваме от всички страни с олио. Застиламе я добре с една или две кори, така че да е покрито дъното от всички страни. Слагаме натрошено сирене и покриваме с три, четири накъсани на не много големи парчета кори. Поливаме с разстопеното масло. Отново поръсваме със сирене и завършваме баницата с останалите кори, като накъсваме и тях. Слагаме и останалата част от маслото. Внимателно разрязваме на парченца. Разбиваме яйцата със солта, захарта и киселото мляко. Добавяме лимонадата и разбъркваме. С получената смес поливаме баничката от всички страни и краища и с въртеливи движения разнасяме сместа помежду корите. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути. Поднасяме с кисело мляко. Добър апетит! 


* Биволското масло може да бъде заместено с обикновено краве масло, ако имате домашно, още по-добре. Аз се снабдих с него от Бачковския манастир, продаваха и взехме едно бурканче. Вкусът му е божествен.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...