skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
-
2 кг брашно
-
4 пакетчета суха мая
-
500 милилитра прясно мляко
-
2 супени лъжици сол
-
8 супени лъжици захар
-
1 чаена чаша олио
-
5 яйца + 2 ванилии
-
1 разбит жълтък за намазване + сусам за декорация
Начин на приготвяне:
В легенче пресейте брашното, добавете маята и солта. Размесете съставките. Стоплете млякото, заедно със захарта и разбъркайте, за да се разтвори. В друг съд чукнете и разбийте яйцата, налейте олиото, сложете ванилията и разбъркайте отново. Към брашното, в средата направете кладенче, изсипете всички течни съставки и замесете тестото. Месете хубаво, докато стане еластично и меко. Оставете да втаса, след което оформете по вас вкус. След второто втасване, намажете с жълтък, поръсете със сусам и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Готовата питка завийте с влажна кърпа. По желание от бяло тесто или фондан може да си направите буквички, фигури, които да закрепите с разбит белтък. Ако използвате бяло тесто, декорацията става непосредствено преди печенето, а ако фондан, след охлаждане на питката. От количеството продукти излиза тесто за две погачи. Поднесете питката с мед! Добър апетит!
0 коментара:
Публикуване на коментар