RSS

четвъртък, 22 август 2019 г.

Сладка празнична погача


Необходими продукти:


  • 2 кг брашно
  • 4 пакетчета суха мая
  • 500 милилитра прясно мляко
  • 2 супени лъжици сол
  • 8 супени лъжици захар
  • 1 чаена чаша олио
  • 5 яйца + 2 ванилии
  • 1 разбит жълтък за намазване + сусам за декорация

Начин на приготвяне:


В легенче пресейте брашното, добавете маята и солта. Размесете съставките. Стоплете млякото, заедно със захарта и разбъркайте, за да се разтвори. В друг съд чукнете и разбийте яйцата, налейте олиото, сложете ванилията и разбъркайте отново. Към брашното, в средата направете кладенче, изсипете всички течни съставки и замесете тестото. Месете хубаво, докато стане еластично и меко. Оставете да втаса, след което оформете по вас вкус. След второто втасване, намажете с жълтък, поръсете със сусам и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Готовата питка завийте с влажна кърпа. По желание от бяло тесто или фондан може да си направите буквички, фигури, които да закрепите с разбит белтък. Ако използвате бяло тесто, декорацията става непосредствено преди печенето, а ако фондан, след охлаждане на питката. От количеството продукти излиза тесто за две   погачи. Поднесете питката с мед! Добър апетит!



0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...