RSS

понеделник, 11 април 2016 г.

Салата "Трокадеро" с коприва, дресинг и крутони


Необходими продукти : 

  • 1 брой зелена салата Трокадеро
  • 1 връзка зелен лук 
  • 200-300 г прясна коприва
  • 1 лимон
  • 1 краставица 
  • сол и зехтин на вкус 
  • 1-2 сварени яйца 
  • 40 г крутони (чеснови)
  • маслини за украса 

за дресинга:
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л млечна майонеза
  • 1 ч,л сладка горчица 


Начин на приготвяне: 

Копривата попарваме във вряща, подсолена вода. Отцеждаме я и оставяме да изстине. През това време измиваме, подсушаваме и нарязваме на ситно зелената салата. Разпределяме я в две купи - за двама души. Върху нея добавяме нарязания зелен лук. Посоляваме на вкус, овкусяваме със зехтин и лимонов сок. Разбъркваме внимателно. След това добавяме нарязаната краставица и копривата. Разпределяме крутоните и добавяме дресинг. Приготвяме го много лесно: смесваме продуктите за него и разбъркваме до хомогенност. Декорираме с маслините и сварените яйца. 

неделя, 10 април 2016 г.

Редена зелена салата с млечен дресинг


Необходими продукти :


  • 1 брой зелена залата 
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1-2 домата 
  • 1 краставица 
  • 100 г сладка царевица 
  • 1-2 сварени яйца 
  • маслини за украса 
  • 3-4 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л заквасена сметана
  • 1-2 с.л майонеза 
  • лимон на вкус 
  • сол на вкус 

Начин на приготвяне : 


Зелената салата се измива, подсушава и нарязва на ситно. Вземаме дълбока купа, чието дъно покриваме с част от салатата. Върху нея слагаме нарязаният зелен лук и краставици. Покриваме с още нарязана салата, а отгоре слагаме млечен дресинг, който правим така: смесваме киселото мляко със сметаната, майонезата, сол и лимон на вкус. Разбъркваме до хомогенност. Върху дресинга разпределяме нарязаните домати, настърганите яйца и царевицата. Завършваме с останалата нарязана салата. Покриваме я с останалият млечен сос, украсяваме по избор. Добре е салатата да престои на хладно преди да бъде сервирана. Добър апетит! 

сряда, 6 април 2016 г.

Пъстра салата с топчици сирене и царевичка


Необходими продукти : 







  • 1-2 глави бял лук
  • 2-3 домата 
  • 3-4 с.л сладка царевица 
  • 100 г сирене
  • 60 г крема сирене 
  • сол на вкус 
  • зехтин на вкус 
  • маслини за украса 
  • 1-2 стръка копър или магданоз



Начин на приготвяне: 


Доматите се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Подреждат се в плоска чиния. Посоляват се на вкус, добавя се зехтин, Около тях се нарежда нарязаният на полумесеци лук. Царевицата се разпределя около доматите и лука. Сиренето и кремата се смесват и с леко влажни ръце се оформят топчици. Подреждаме ги според вкуса ни. Украсяваме с маслини и стръкчета пресни подправки. 




вторник, 5 април 2016 г.

Зелена салата с яйца и калинки от домат


Необходими продукти : 




  • 1 брой зелена салата
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • 1 домат
  • лимонов сок 
  • сол на вкус 
  • зехтин за овкусяване
  • 1-2 сварени яйца
  • маслини за главички на калинките


Начин на приготвяне : 

Зелената салата се измива, подсушава и нарязва на ситно. Слага се в подходяща купа. Към нея се добавят нарязаните краставици и скълцан пресен лук. Подправя се със лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Декорира се с разполовен на две домат, който оформяме като калинки. Използваме маслини за главички. Яйцата нарязваме на кръгчета и подреждаме около калинките. По желание може да се добавят ролца от раци.

понеделник, 4 април 2016 г.

Млечна кашичка с печени чушки и кюфтенца


Необходими продукти : 





  • 7-8 броя печени и белени червени чушки 
  • 250-300 г овкусена кайма
  • масло за запръжка
  • 500 мл студено прясно мляко 
  • 2-3 с,л брашно 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 стръка пресен копър



Начин на приготвяне: 

От каймата се оформят малки кюфтенца, които се запържват добре в малко масло. Отцеждат се и се оставят настрана. В същото масло се запържват нарязаните на ивички червени чушки. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се. Прясното мляко се смесва с брашното, разбърква се и се добавя към чушките. Доварява се до желаната гъстота, като разбъркването продължава. Накрая се добавят и кюфтенцата. Разбърква се и се сваля от котлона. При сервиране се поднася със скълцан пресен копър. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...