Необходими продукти за основното тесто :
за поръска: сусам и маково семе
за второто тесто :
- 100 мл вода
- 1 с.л сол
- брашно за твърдо тесто
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа, а в средата правим кладенче. Прясното мляко трябва да е леко топло. В него се размива маята, заедно със захарта и солта. Разбърква се лекичко. В друг съд се разбиват яйцата, заедно с олиото. Добавяме към брашното и двата вида смес. Замесваме тестото. Оставяме го да втаса. През това време разделяме едно яйце в две купички - в едната белтък, в другата жълтък. Жълтъкът ще послужи за намазване на погачата, а белтъкът - с негова помощ се закрепим украсата от бялото тесто.
След като тестото втаса, то се нарязва на 8 равни части и една по-голяма, която ще служи за среда на погачата. Върху леко намазнен плот разточваме нарязаните по-малки части. Навиваме ги на фитил, който разтегляме с ръце. Правим вързопчета по средата. Подреждаме в застлана с хартия за печене тавичка - по краищата на тавата. По-голямата част от тестото ще сложим в средата на погачата. Оформяме я с леко намаслени ръце и с въртеливи движения, за да се получи кръгла и гладка. След като сглобим погачата я намазваме с разбит жълтък. Поръсваме със семената. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса - 30-35 минути. През това време можем да замесим бялото тесто. То е лесно както за направа, така и за моделиране. Разточваме част от него. Изрязваме и оформяме фигурки по желание, в случая - краченца. Разточваме още една част, от която си изрязваме кръгчета и сглобяваме розичките, както и листенцата. Погачата се изважда от фурната, около 10-15 минути преди да бъде готова. Намазваме с белтък местата, на които искаме да закрепим украсата. Внимателно прикрепяме. Формичките се намазват и отгоре. Погачата се връща във фурната, докато украсата стегне и промени леко цвета си. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива в кърпа. След като изстине, може да се опакова с целофан и да се украси с панделки или други декоративни орнаменти :) Поднасяте с любов!
0 коментара:
Публикуване на коментар