RSS

сряда, 26 юни 2013 г.

Салата "Зеле, моркови и майонеза"


Необходими продукти : 

  • 1 бр. зелка
  • 2-3 бр. моркови
  • 250 г майонеза
  • сол на вкус
  • олио (малко)
  • оцет

Начин на приготвяне :


Зелето се нарязва  и намачква със солта, прибавят се настърганите моркови, олио, оцет и майонезата. Всичко се разбърква добре. Салатата се поставя в хладилник за поне 30 мин. 

Ароматни редени със зеленчуци шишчета



Необходими продукти

  • 1 кг свинско месо от бут
  • 2 бр. червен лук
  • 1 бр. чушка
  • 300 г гъби
  • 300 г малки доматчета
  • подправки по избор
  • 100  мл бира  и малко горчица

Начин на приготвяне 

Месото се нарязва на малки кубчета и се маринова с бирата, горчицата, лук и подправки по избор. Зеленчуците се измиват и се нарязват подходящо за шишчета. Нанизват се на шишчетата и се пекат на грил или скара.

Ориз по китайски и хрупкави мариновани крилца

Необходими продукти : 

  • 1 ч.ч ориз
  • 1 глава стар лук
  • 2 моркова
  • зелена и червена чушка
  • 200 г печурки 
  • 100 г бамбук от консерва
  • сол на вкус
  • олио
  • светъл соев сос
  • 2 с.л натурално нишесте
  • 2-3 ч.ч вода или бульон
  • 500-600 г пилешки крилца
  • 1 с.л разтопен мед
  • 1 с.л червен пипер
  • черен пипер на вкус
  • 1 ч.л брашно от чесън
  • сол на вкус
  • олио


Начин на приготвяне :


Приготвя се марината от червения пипер, меда, черен пипер, чесъна и сол. Крилцата се накисват в тази смес, добавя се олио около 3-4 с.л и се разбърква добре. Престояват така поне час, след което се пекат в предварително загрята фурна до готовност. През това време се приготвя гарнитурата. Лукът се нарязва на полумесеци, нарязват се чушките, морковите, гъбите. Запържват се зеленчуците, добавя се сол на вкус. Разбърква се добре, след което се прибавя и оризът. Наливат се 2-3 ч.ч вода или бульон на месна основа и се оставя да къкри докато леко се сгъсти. Бамбукът се отцежда и се запържва в малко олио, към което се прибавят нишестето и соевия сос  ( на вкус ). След като започне да се посгъстява, бамбукът се изсипва при ориза и се разбърква много добре, за да се смесят всички съставки. Оставя се на слаб огън за около 5-6 минутки, като от време на време се разбърква. Поднася се с маринованите крилца.



 Сметанова торта с пресни ягоди

Необходими продукти

6 бр. яйца
500 г кристална захар
500 г брашно
6 с.л. вода
500 г ягоди
200г сладко от ягоди или диви ягодки
500 мл течна сметана за разбиване
сок от компот

Начин на приготвяне :


Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно.
Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сока от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Сметаната се разбива с миксер. Намазва се първият блат, добавя се сладкото от ягоди, като се разпределя равномерно по повърхността на блата. По същият начин се приготвя и вторият блат, а третият завършва със сметана и нарязаните пресни  ягодки.

Печено пиле върху сол

 

Необходими продукти


  • 1 пиле около 2 кг
  • 1 кг сол 
  • 1 лимон

Начин на приготвяне 



Пиленцето се измива и част от кожата му отдолу се отделя. Солта се изсипва в тавата, в която ще се пече пилето и върху нея се слага пилето. Пече се в предварително загрята фурна 
на 200 градуса до готовност, като от време на време пилето се маже с отделената предварително кожа. След като се изпече се напръсква със сок от лимон и се сервира с подходяща гарнитура.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...